Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ми залежатимемо лише від українського виробника»

3 липня в Кам’янці-Подільському запрацює перша в Україні, третя в Європі та п’ята у світі новітня теплоелектростанція на біомасі
24 травня, 10:21

Теплоелектростанцію потужністю майже в 45 МВт із комбінованим виробництвом теплової та електричної енергії твердопаливними і газовими котлами завершують встановлювати на Хмельниччині.

Як біомасу вона використовуватиме відходи сільського та лісового господарства — здебільшого солому, кукурудзу та щепу.

Будівництво комплексу розпочалося ще 2015 року. Вартість проекту — 9,6 млн доларів. Кошти надав Світовий банк у кредит під 0,01% річних.

Над будівництвом об’єкта працюють фахівці з дев’яти країн Європи.

ТЕС оснащено унікальною турбіною з модулем ОRС (Organic Rankine Cycle — органічний цикл Ренкіна). Кам’янець-Подільський стане не просто першим, а й третім у Європі та п’ятим у світі містом, яке використовуватиме цей сучасний метод виробництва тепла.

За оцінками експертів, окупність проекту — п’ять років.

За даними КП «Міськтепловоденергія», після впровадження ТЕС на біомасі місто очікує зменшення споживання газу на 15,5 млн кубометрів на суму майже 115 млн гривень на рік.

«У минулому опалювальному сезоні ми зменшили використання блакитного палива на 25%, а з 24 березня — взагалі його не споживаємо, — розповідає головний інженер КП «Міськтепловоденергія» Василь ТАРАСЮК. — Зараз гаряче водопостачання повністю забезпечують твердопаливні котельні».

За словами в. о. першого заступника голови Хмельницької ОДА Олега ГУМЕННОГО, теплоелектростанція на твердому паливі не лише надасть комунальній енергетиці можливість відмовитися від споживання природного газу, а й забезпечить обласний центр власною електроенергією. «Об’єкт стане яскравим прикладом енергетичної незалежності нашого міста»,— наголосив чиновник.

«Крім цього, Кам’янець-Подільський стане взірцем для інших українських міст у питаннях зменшення залежності від традиційних енергоресурсів. Досвід встановлення такої станції на біомасі потрібно широко поширювати», — каже голова Держенергоефективності Сергій САВЧУК.

За словами очільника Кам’янця-Подільського Михайла СІМАШКЕВИЧА, котли теплоелектростанції зможуть працювати на деревній щепі й на біопелетах. «ТЕС безперебійно обслуговуватиме містян, — зауважив мер. — Ми залежатимемо лише від українського виробника».

Уже з 15 червня станцію почнуть тестувати, і вже на 3 липня заплановано офіційне відкриття й введення в експлуатацію об’єкта.

Протягом останніх чотирьох років у Кам’янці-Подільському переводять котельні на тверде паливо — пелети із соломи, дерева та деревної щепи, а запуск теплоелектростанції на трісці й пелетах дасть змогу місту стати енергонезалежним.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати