Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

М’ясомолочна «чвара»

Чи не переросте вона в повноцінну торгову «війну»?
31 січня, 00:00
ЩОМІСЯЦЯ, ЗА ОЦІНКАМИ ЕКСПЕРТІВ, УКРАЇНСЬКІ ЕКСПОРТЕРИ М’ЯСНОЇ ПРОДУКЦІЇ В РОСІЮ ЧЕРЕЗ ЗАБОРОНУ ВТРАЧАТИМУТЬ ПО 12—15 МІЛЬЙОНІВ ДОЛАРІВ, А ЕКСПОРТЕРИ МОЛОЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ — 50—60 МІЛЬЙОНІВ / ФОТО ЛЕОНІДА БАККА / «День»

Наступного тижня Росія нібито повинна відмінити заборону на ввезення української м’ясо-молочної продукції. Принаймні, українські чиновники на це дуже сподіваються. Тим часом міністр аграрної політики Олександр Баранівський, який мав зустрітися у неділю з представниками Міністерства сільського господарства Російської Федерації для вирішення цієї проблеми, свій візит до Москви відмінив, оскільки росіяни не підтвердили свого бажання бачити українського міністра, попри попередні домовленості про візит. Тож наші надії можуть і не справдитися...

Як відомо, Росія заборонила з 30 грудня 2005 року ввезення продукції тваринництва, що проходить транзитом через Україну. З 1 січня 2006 року введені обмеження на ввезення всіх видів сирих м’ясних напівфабрикатів, а з 20 січня Росія ввела заборону на ввезення всієї продукції тваринництва з України. Як заявив міністр сільського господарства РФ Олексій Гордєєв, Россільгоспнагляд ввів цей захід «через те, що ми бачимо, що, на жаль, ветеринарні служби України не можуть забезпечити безпеки продукції, отже, існує загроза для російських покупців». Приводом для таких різких дій, спрямованих проти українських виробників, стала затримана в Брянській області на кордоні з Росією вироблена в Голландії партія м’яса зебу, забороненого для продажу. За словами керівника Россільгоспнагляду Сергія Данкверта, попередні аналізи цієї партії м’яса, проведені раніше, показали наявність у ньому кишкової палички й інших небезпечних бактерій, що робило цей продукт непридатним до вживання. Крім цієї партії «помилкової яловичини», росіяни скаржаться на те, що з України на їхню територію постійно потрапляє неякісне м’ясо. Данкверт наголосив, що ухвалене рішення відповідає міжнародним нормам, згідно з якими країна- імпортер має довіряти ветслужбі країни-експортера. Україна, судячи з тону висловлювання, цю довіру втратила.

Нагадаємо, що 23 січня відбувся перший раунд переговорів із приводу скасування цієї заборони, результатом яких стала домовленість про підготовку Україною «виправдувальних» документів для можливого прийняття рішення 31 січня. Однак, як показала практика, ця дата була названа вельми умовно — зараз про жодне скасування росіяни не хочуть і чути.

Це зміцнює підозри в тому, що справжньою причиною заборони була аж ніяк не низька якість українського м’яса, а політичні мотиви. «За нашою інформацією, це відповідь Росії на нашу позицію щодо навігаційних систем у Криму», — заявляв Баранівський на засіданні уряду в середу. До останнього часу всі подібні питання вирішували в робочому порядку. Це підтвердив і прем’єр-міністр Юрій Єхануров, який визнав, що з України до Росії надходило неякісне та контрабандне м’ясо, але до цього все вирішували набагато простіше.

Тим часом, за оцінкою українських експертів, збитки вітчизняної м’ясної галузі можуть становити 150 мільйонів доларів на рік (нинішні обсяги експорту). Однак це ще не найбільші збитки. Варто нагадати, що заборона стосується не тільки «провинного» м’яса, а й цілком невинного молока та молочних продуктів. Тут цифра збитків набагато вища — 400 мільйонів доларів, оскільки на частку Росії припадають 60% загального експорту української молочної продукції. Як повідомляє кореспондент «Дня» Марина ГОЛІНА, за підрахунками голови Харківської обласної адміністрації Віктора Звєрєва, тільки харківські сировари, які половину продукції продають у Росію, можуть втратити за місяць близько 80 мільйонів доларів. Що не кажи, а збитки суттєві.

За словами Баранівського, після першого раунду переговорів росіяни не мали претензій до нашого молока. Однак, за словами Данкверта, були випадки затримання на кордоні з Україною кількох партій сиру, на яких не були вказані ні дата вироблення продукції, ні терміни її зберігання. Крім того, кілька машин із сиром були повернені в Україну через те, що процес дозрівання продукції не був завершений. Тобто в проблемах вітчизняних виробників винна не тільки «неправильна яловичина», а й «незрілий» сир. У боротьбі за якість росіяни готові пожертвувати і своїми споживачами, яким, за словами радника Президента України Володимира Горбуліна, тепер доведеться платити за м’ясомолочну продукцію щонайменше на 10—15% більше.

Щоб врятувати свої ринки, Україна, за словами Горбуліна, готова погодитися з пропозиціями РФ із посилення ветеринарного контролю за поставками м’яса, попри усталену думку про політичне забарвлення подій. «І м’ясомолочна продукція, і труби великого діаметра — думаю, тут присутній політичний колорит. Дай Бог, щоб газова війна не тривала до 26 березня (до парламентських виборів). Можуть виникнути й інші війни, пов’язані з поставкою палива для атомних електростанцій або сирої нафти», — сказав радник Президента. Щоправда, прем’єр-міністр Росії Михайло Фрадков запевняв раніше, що «це не важіль з’ясування торгово-економічних або, не дай Бог, політичних відносин, це фітосанітарні вимоги, введені не через хороше життя та не з метою деформувати умови конкуренції, а у зв’язку з необхідністю захисту споживачів від неякісної продукції». Але реальні події свідчать зовсім про інше.

Голова Держдепартаменту ветмедицини Іван Бісюк, який поїхав у Москву замість Баранівського, зазначив, що російська сторона мала до п’ятниці надати свої пропозиції з урегулювання питання у відповідь на пропозиції, передані українською делегацією під час першого раунду переговорів, але не зробила цього. Тим часом Україна всі російські вимоги виконала. Утім, як повідомляє МЗС Росії, українська сторона була зобов’язана завчасно надати розгорнену інформацію про вжиті заходи у сфері ветеринарного контролю за якістю експортованої в Росію продукції. Однак цього не сталось.

Хоча особливого значення це вже не має: рано чи пізно зустріч відбудеться. Набагато важливіше те, що подібні дії можна трактувати як початок цілком серйозної торгової війни. Ще минулого тижня Баранівський зазначав, що і з російської сторони в Україну також йдуть товари, що не завжди відповідають ветеринарним нормам, однак українська сторона намагалася вирішити питання в робочому порядку. Тепер це дещо конкретніше підтвердив і головний ветеринарний лікар України: «Є безліч порушень із російської сторони». Бісюк уточнив, що було зафіксовано близько 15 порушень при поставках російської продукції, зокрема курячого фаршу, м’ясних і ковбасних виробів, які не відповідали українським стандартам. Відповідаючи на запитання журналістів, чи можливі аналогічні кроки України із заборони ввезення російської продукції, він відповів: «А це ми побачимо». Сказано неоднозначно. Схоже, до оголошення «війни» — один крок.

ДО РЕЧІ

Українській делегації, яка перебуває в Москві для вирішення питання поставок продукції тваринництва з України, поки що не вдалося зустрітися з представниками російської сторони для переговорів. Як заявив міністр аграрної політики України Олександр Баранівський, у понеділок він безуспішно намагався додзвонитися до першого заступника міністра сільського господарства РФ. За його словами, є інформація про те, що окремі українські політики, «які вміють домовлятися з Росією», перешкоджають веденню переговорів й успішному вирішенню виниклої ситуації.

Тим часом Україна звернулася до Міжнародного епізоотичного бюро та збирається звернутися до Світової організації торгівлі з проханням сприяти у вирішенні спірного питання. Поки що, щоправда, за словами Баранівського, Україна не збирається вводити аналогічну заборону, але, якщо Росія не відмінить санкцій, уряд буде вимушений піти на такі заходи.

Одночасно з цим голова Верховної Ради України Володимир Литвин готовий звернутися до обох палат Російського парламенту з проханням залучити законодавчі органи двох країн до вирішення проблеми.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати