Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Перший крок до курорту

Кам’янець-Подільський хоче прославитися своїми... мінеральними водами
18 березня, 12:11
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Щороку до Кам’янця-Подільського приїздять тисячі туристів для того, щоб помилуватися місцевою архітектурою та краєвидами. Однак, мало хто здогадується, що природа наділила цю територію унікальними родовищами мінеральних вод і місто, за своїм потенціалом, могло б стати одним із найбільших лікувальних курортів держави.

Нещодавно Кам’янець-Подільська міська рада виділила близько 150 тис. гривень на будівництво першого муніципального бювету з лікувально-столовою водою типу «Нафтуся Збручанська».

«Наразі в місті відкрита для споживання лише одна свердловина глибиною близько 270 метрів. Вона знаходиться на території одного із готелів міста, тому плануємо до реалізації ідеї залучити приватні кошти. Ми хочемо, щоб люди мали змогу безкоштовно та комфортно скористатися надбаннями природи, які існують у нашому місті. Оскільки вода з свердловини є досить холодною, бажаємо забезпечити три температурних режими. Щоправда, проект не передбачає використання власної тари. Але, якщо є люди, котрі вважають, що вода в пляшці зберігає свої властивості, вони матимуть можливість раз на тиждень поповнити домашні запаси. Наразі ми знаходимося на стадії розробки ескізного проекту», — розповідає заступник міського голови Кам’янця-Подільського Сергій Бабій.

За словами представників місцевої влади, бювет з мінеральною водою повинен стати першим практичним кроком до створення бальнеологічного курорту в Кам’янці-Подільському

Виявляється, що відкриття природного багатства Кам’янця-Подільського відбулося досить давно. Кажуть, що вперше джерела з мінеральною водою на цій території виявили ще племена гунів. Проводити наукові дослідження місцевих підземних вод розпочав польський лікар Мартін Шагін, який у 1804 році у Віденському університеті захистив докторську дисертацію на тему «Хімічний розклад мінеральної води Кам’янця-Подільського, її властивості та лікування захворювань». Крім того, йому вдалося організувати першу водолікарню у місті, а також побудувати лікувальний басейн з мінеральною водою. Лікар звертався до чиновників з проханням облаштування курортної зони в Кам’янці, однак так і не домігся фінансування від російської царської влади.

Повернулися до вивчення родовищ наприкінці 1980-х років. У місті були пробурені вісім свердловин глибиною від 137 до 540 м. Після розпаду СРСР дослідження мінеральних вод та буріння свердловин у Кам’янці-Подільському припинилося. Науковці вважають, що подільська вода навіть сильніша, активніша від трускавецької «Нафтусі».

«Наше місто багате не лише історією та пам’ятками архітектури, але й своїми природними багатствами. На жаль, їм приділяється мало уваги. Вважаю, що необхідно виправити цю помилку. Мінеральна база та рекреаційні можливості Кам’янця є головними факторами для створення бальнеологічного курорту державного значення. Працювати над його створенням почали у 2011 році. Багато часу пішло на виготовлення технічної документації. Останні події та реформи в системі влади відкинули ідею назад. Та, все одно, сподіваємося на державну підтримку. Ми відкриті для інвесторів і маємо на них велику надію у реалізації задуму щодо створення курортно-лікувальної зони», — каже міський голова Михайло Сімашкевич.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати