Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Підприємці оцінили роботу митниці на 2 з «плюсом»

Анна ДЕРЕВ’ЯНКО: «Очікування бізнесу від реформ випереджають швидкість їх впровадження»
14 березня, 10:12
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Бізнес не відчуває змін на митниці. Про це свідчать результати останнього дослідження Європейської бізнес асоціації.

Показник Митного індексу, який щороку вимірює організація, залишився на рівні попереднього періоду та склав 2,92 бали за 5-ти бальною шкалою у другій половині 2018 року. Відтак, індекс продовжує знаходитися у негативній площині.

За підсумками дослідження Європейської Бізнес Асоціації, 35,6% митних експертів вважають, що корупція в митних органах залишається на тому ж рівні.

Оцінюючи якість митних послуг та професіоналізм посадовців, думки експертів розділилися. Так, 42,6% опитаних скоріше або повністю задоволені якістю митних послуг та професіоналізмом посадових осіб, з якими вони взаємодіють на митниці, тоді як 40,2% виявилися незадоволеними.

За словами представників бізнесу, найбільше труднощів під час проходження митного контролю у другій половині 2018 року викликала недосконала система фітосанітарного, радіологічного              контролю, а особливо, обтяжливий контроль товарів у дерев’яній тарі.

До того ж, бізнес скаржиться на затягування процесу митного оформлення, необґрунтовані запити на надання додаткових документів.

З лютого 2018 року застосування системи «Єдиного вікна» стало обов’язковим при імпорті товарів. Опитування показало, що 54,1% експертів були задоволені роботою системи «Єдине вікно» та відзначили спрощення та прискорення проходження митних формальностей. У попередньому періоді таких було тільки 37,7%.

Водночас залишається 16% незадоволених, тож усунення недоліків та налагодження більш ефективної роботи системи лишається актуальним питанням.

«Результати опитування демонструють точкове покращення настроїв спеціалістів, що взаємодіють з митними органами. Однак очікування бізнесу від реформ випереджають швидкість їх впровадження, а цього не досить для того, щоб говорити про комплексне покращення ситуації. Взяти хоча б виникнення непередбачуваних затримок (понад 4 години) у проходженні митних процедур — це є неприпустимим, адже ставить під загрозу довгострокове планування економічної діяльності компаній. Бізнес в очікуванні змін. Сподіваємося, що по завершенні реорганізації Державної фіскальної служби якість комунікації між контролюючими органами та швидкість змін у митних органах відчутно зростуть», — коментує підсумки індексу виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації Анна ДЕРЕВ’ЯНКО.

Нагадаємо, митна реформа — одна з найбільш очікуваних бізнесом реформ. Саме вона безпосередньо впливає на динаміку торгівлі України, її валютні надходження, курс гривні, інвестиційну привабливість та багато іншого.

За останні два роки процедури митного оформлення дещо спростились. Це було досягнуто за рахунок відміни обов’язкової сертифікації, зменшення кількості документів для розмитнення товарів та часткового впровадження єдиного вікна. На черзі реорганізація Державної фіскальної служби. Як відомо, Мінфін планує розділити ДФС на податкову та митну служби. Згідно з ухваленим урядом документом, в Україні планується запровадження інституту авторизованого економічного оператора. Україна приєднається до транзитної процедури ЄС/ЄАВТ для покращення митного контролю. Мінфін запровадить методику вимірювання середнього часу випуску товарів, оновить систему контролю визначення митної вартості. Врегулюється процедура надання митницею обов’язкової тарифної інформації на запит підприємства. Запрацює пост-митний контроль і контроль за ланцюгами поставок та реалізації товарів на митній території України. Крім того, митниця та податкова отримають доступ до баз даних інших органів виконавчої влади: Держстату, МВС, державної виконавчої служби.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати