Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

По 6,99 і дешевше

Одразу декілька компаній запропонували газ за ціною нижче граничної
27 січня, 19:52

Згідно з рішенням уряду, з лютого вартість кубометра «блакитного палива» для населення не має перевищувати 6,99 грн. Така ціна діятиме не довше ніж до 31 березня.

Однак деякі постачальники скористалися правом встановити навіть нижчу ціну.

За даними інформаційноконсультаційного центру ГазПравда, станом на ранок середи свої лютневі цінники оприлюднили понад 50 компаній. Із них одразу 7 постачальників запропонували газ дешевше граничної ціни.

Зокрема, постачальник Megawatt оприлюднив ціну 6,79, Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» — 6,86, «Агросинтез Трейдінг» — 6,88, Енергетичнi ресурси України — 6,90, «Газ АП» — 6,94, Волиньелектро Збут — 6,97, а ETG.UA — 6,98 грн за кубометр.

Решта постачальників, котрі оприлюднили ціну станом на вечір вівторка, (зокрема й регіональні газзбути, афілійовані з облгазами) запропонували 6,99 грн за кубометр.

Ціни вказані з ПДВ, але без урахування вартості розподілу. Адже за доставку газу споживачі сплачують облгазам напряму.

Важливо, що газопостачальні компанії мають оприлюднювати вартість газу за 5 днів до початку місяця постачання, якщо ціна на наступний місяць буде відрізнятися від попереднього.

Близько 14 компаній не оприлюднили свої цінові пропозиції.

«Теоретично у них мала би залишитися січнева ціна у такому випадку або ж вони планують припинити надавати свої послуги, і їхні споживачі автоматично потраплять до постачальника останньої надії. Але цілком ймовірно, що ці постачальники просто порушують правила і опублікують ціну із запізненням», — пояснює координаторка житлово-комунальних та енергетичних програм громадянської мережі «Опора» Тетяна БОЙКО.

Одразу 7 пропозицій нижче граничної ціни — позитивний сигнал для ринку, відзначають фахівці.

Однак встановлення граничної ціни також продемонструвало свій негативний вплив на постачальників. Наприклад, компанія «Газ АП» хоч і встановила для існуючих клієнтів цінник на 5 коп нижче за граничний, але повідомила, що тимчасово призупиняє приймання нових заяв-приєднань.

«Із 19.01.2021 тимчасово зупиняємо приймання нових заяв-приєднань у точках контакту та на своєму офіційному веб-сайті. Всі заяви-приєднання, подані у термін по 18.01.2021 року будуть опрацьовані нашими фахівцями не пізніше 25.01.2021 року, про що буде персонально повідомлено заявників, — йдеться на сайті компанії. — Таке рішення є вимушеним кроком, що продиктований політичним рішенням держави, в частині обмеження конкуренції на ринку природного газу, через введення державної регульованої ціни».

Водночас Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль наголосив, що рішення про встановлення граничної ціни на газ не означає, що уряд відмовляється від розвитку ринку газу в Україні.

Уряд запропонував усім постачальникам газу вже навесні чи влітку підготувати так звані річні тарифи. Про це Денис Шмигаль заявив на засідання Кабінету міністрів і під час погоджувальної ради депутатських фракцій і груп у Верховній Раді.

«Зараз основним є місячний продукт. А зручним і для всієї Європи, і для громадян України є річний продукт, який легко прогнозувати, легко розраховувати. Люди не будуть мати стрес, коли щомісяця ціна змінюватиметься у той чи інший бік і це важко прогнозувати», — наголосив глава уряду.

Дотепер сезонні тарифні плани на постачання газу в Україні пропонували кілька компаній, а річний з помісячною оплатою рівними частинами — лише державний Нафтогаз.

Залежно від дати підключення до тарифу споживачі отримали ціни від 4,73 до 6,45 грн за кубометр. Тобто вони справді зекономили: річний тариф вийшов дешевшим навіть за встановлену урядом граничну ціну. І доплачувати цим людям не доведеться.

У Нафтогазі запевнили, що умови цих річних планів не змінюються.

«Для клієнтів, які оформили тарифний план «Річний» у минулому році, вартість газу не зміниться і складе 4,73 грн, 5,24 грн та 6,45 грн за куб. м, відповідно до умов договорів», — наголосили в компанії.

Попри рішення уряду газзбути формально не змушують продавати газ населенню за ціною 6,99 грн за кубометр.

Утім, у разі відмови продавати газ не вище граничної ціни компанії ризикують втратити клієнтів. Адже в разі їх відмови спрацює страховий механізм ринку — клієнтів таких компаній автоматично підхопить постачальник «останньої надії» (ПОН), яким є Газопостачальна компанія «Нафтогаз України».

«Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» як постачальник «останньої надії» готова постачати газ усім побутовим споживачам, постачальник яких не зможе або відмовиться забезпечити своїх клієнтів газом за регульованою ціною. Ціна газу для клієнтів ПОН — 6,99 грн/куб.м з ПДВ, без вартості розподілу (доставки). Власники домогосподарств можуть бути певні, що перебоїв із газопостачанням не буде», — запевнили в компанії.

Але важливо, що споживач може бути клієнтом ПОН лише до 60 днів. Протягом цього періоду людина має знайти собі постійного постачальника газу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати