Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Поблизу Лубен сталася розгерметизація газогону

Транзиту палива інцидент не зашкодив, газопостачання в районі — відновлено
12 січня, 10:01

У суботу 9 січня неподалік міста Лубни в Полтавській області сталася розгерметизація магістрального газогону «Уренгой-Помари-Ужгород». Місцеві жителі чули вибух, а також відзняли на відео полум’я над місцем аварії висотою до 10 метрів.

На щастя, жертв і постраждалих внаслідок інциденту немає, небезпеки для жителів навколишніх населених пунктів — також. Аварію оперативно локалізували. Пошкоджено близько 30 метрів трубопроводу. Тепер Оператор ГТС України займеться ремонтом ділянки.

Водночас інцидент жодним чином не вплинув на стабільність транзиту газу територією України. Попри те, що «Уренгой-Помари-Ужгород» — один із основних транзитних маршрутів країни, перебоїв із транспортуванням не було. У Операторі ГТС наголошують: потоки оперативно переключили на інші газогони, тож транспортування газу відбувається в штатному режимі. Транзиту газу до ЄС нічого не загрожує.

«Українська ГТС — дуже потужна та розгалужена. Завдяки цьому ми можемо перенаправляти потоки газу різними трубопроводами за лічені хвилини. Тому транзиту нічого не загрожує. За всю історію нашої ГТС не було жодного випадку, коли транзит газу через Україну зупинявся б через технологічні проблеми з нашого боку», — наголосив генеральний директор Оператора ГТС України Сергій Макогон.

Недовго без «блакитного палива» були й жителі району. Вже на ранок неділі Оператор ГТС проінформував Лубнигаз  про готовність до відновлення газопостачання мешканцям Лазірки, Новооржицького, Райозера, Тарасенкового, Вишневого, Яблуневого, Воронинців, Черевків, Хорошків, Нового, Загребельного, Тимків, Пилиповичів, Несено-Іржавця та Полуніївки.

Щоб відновити газозабезпечення майже 3 тисячі абонентів, які залишилися без палива після аварії на трубопроводі, диспетчери ОГТСУ оперативно розробили та реалізували переключення на альтернативну схему подачі газу в район — через ГРС «Куйбишево».

«ОГТСУ бачить своїм основним завданням саме відновлення газопостачання і безпеку регіону», — додав Сергій Макогон.

Компанія повідомила про інцидент Нацполіцію, ДСНС, СБУ. «Розслідування встановить ймовірні причини аварійної ситуації, включно з можливістю диверсії або спроби незаконної врізки», — зазначили в Операторі ГТС.

На жаль, прецеденти вже були. У 2014-му році саме на газогоні «Уренгой-Помари-Ужгород» у Полтавській області пролунав вибух через стороннє втручання (підозра на теракт з застосуванням вибухівки).

Утім, схожі інциденти трапляються і з інших причин. Зокрема, торік у вересні поблизу населеного пункту Чабани розгерметизувався магістральний газопровід «Київ — Західна Україна — 1». Його використовують для транспортування газу від газовидобувних підприємств у східних областях до підземних газосховищ на заході України.

Як згодом з’ясували фахівці Оператора ГТС України, причиною розгерметизації став будівельний брак — при прокладанні газогону в 1970 році недостатньо якісно заварили стик труби.

Водночас фахівці наголошують: попри такі поодинокі інциденти вітчизняна ГТС залишається надійною та безпечною.

Справді небезпечних аварій на вітчизняних трубопроводах — реально мало. За останні 20 років питома частота аварій не перевищувала 0,05 випадків/тис. км, що також не перевищує аналогічні показники на європейських операторів ГТС

Для порівняння: в Росії цей показник учетверо гірший — на рівні 0,22 випадки/тис. км. Тобто на російських газопроводах аварії стаються вчетверо частіше.

В Операторі ГТС України заспокоюють: за станом вітчизняних трубопроводів ретельно й регулярно слідкують. Наша ГТС — одна з найбільших у Європі. Її протяжність — 33 тис. км. Так от фахівці щорічно обстежують близько 5 тис. км труб. Тобто в середньому кожен кілометр трубопроводу проходить обстеження раз на сім років.

Тож фахівці наголошують: вітчизняна труба — справна та безпечна, а Україна — надійний і безперебійний транзитер газу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати