Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Почерк» уряду

Минув місяць роботи нового Кабінету Міністрів...
06 лютого, 00:00

Новому уряду виповнився місяць. «Надто мало часу минуло, щоб робити якісь висновки», — майже одноголосно стверджують експерти, та все ж не мовчать.

«Надто красивий почерк популізму Юлії Тимошенко в черговий раз може звести нанівець усі досягнення уряду Віктора Януковича», — так розпочав обговорення представник опозиції, народний депутат Михайло Чечетов. За його словами, це «є загрозою навіть для національної безпеки».

Утім, і та частина експертного середовища, яка схильна підтримувати Тимошенко, знаходить у її курсі певні недоліки. «Обсяги, у яких сьогодні відбуваються виплати (йдеться про повернення внесків до «Сбербанку СРСР». — Авт. ), не вплинуть на якесь катастрофічне загострення інфляції. Ми можемо говорити лише про певні відсотки, можливо, 1,5 — 2%. Але я не бачу небезпеки, щоб Ощадбанк був причиною економічної нестабільності. Хоча, як економіст, я б узагалі не робив ніяких виплат», — стверджує директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський. На його думку, нинішні схеми виплат теж не є юридично правильними: «Ті уряди, які не виплачували, порушували закон, і цей уряд, який виплачує, порушує закон...». Експерт твердить, що конфлікт економічної логіки з правом триватиме, і це буде важкою довгостроковою проблемою всієї країни, а не лише нинішнього уряду.

А от народний депутат (НУ НС) Ксенія Ляпіна застерігає від передчасних висновків. «Якісь конкретні обриси майбутньої економічної політики поки що, якщо чесно, не можуть бути прорисовані. Так, у програмі є вектори розвитку, але конкретний «почерк» економічної політики поки що лише формується... — визнає Ляпіна, однак у майбутньому прогнозує активну роботу уряду: — Однозначно, що кожна дія уряду мусить звірятися з двома документами: з програмою уряду і з коаліційною угодою. Як тільки ми випрацюємо цей механізм, я гарантую, що почнуть приймати всі необхідні рішення... Зокрема, щодо ринку зерна. Новий уряд ще просто не встиг розібратися з ситуацією, яка заважає ефективно розвиватися цьому ринку». Ляпіна також вважає, що «Україна, по суті, залежна від Росії у встановленні ціни на газ. І сьогодні не можна говорити про те, що ця ціна — ринкова. Нам треба чесно зізнатися, що Україні не вдається встановити ринкову ціну на газ, вона — виключно договірна». На її думку, газові проблеми виникають тому, що «в газових питаннях занадто багато політики». Тож Ляпіна вважає, що розмови України про необхідність підвищення ставки на транзит російського газу — безпідставні. «Треба брати до уваги, що протяжність транзиту середньоазійського газу через територію України і транзиту російського газу через територію України в Європу приблизно однакова. Тому Україна мало в чому виграє, підвищивши ставку на транзит, адже Росія зробить аналогічний крок», — сказала вона і підкреслила, що в даній ситуації Україна є «слабкішим партнером».

Газова ситуація, у викладі експертів, виглядала своєрідною ахілесовою п’ятою уряду. Так, Чечетов відзначив, що Росія підтримала заяву Тимошенко щодо ліквідації RosUkrEnergo тому, що в цьому випадку ціна на газ для України зросте вдвічі. «Росія відразу введе нову ціну на газ у розмірі 340—350 доларів, що остаточно поховає українську промисловість...», — народний депутат. «Схеми газових поставок, питання існування посередника потрібно розглядати виключно через призму енергетичної безпеки країни», — повчає він прем’єр-міністра перед її поїздкою до Москви.

Отже, перший місяць роботи уряду дає досить багато приводів для роздумів щодо успішності нового уряду. Та все ж, вважають експерти, висновки робити ще зарано. Попереду перші сто днів, коли й почне вимальовуватися більш чітка картина...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати