Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Позичальник переслідує кредитора?

Державна виконавча служба арештувала кошти на коррахунку підконтрольного державі «Укргазбанку»
02 серпня, 11:34

Як повідомив банк на своєму веб-сайті, це було зроблено на підставі наказу Господарського суду Києва про стягнення коштів на користь компанії «Укрконцепт». Але інформація про арешт стала відомою з електронного повідомлення Нацбанку України. Станом на 30 липня «Укргазбанк» не отримав ні постанови про відкриття виконавчого провадження, ні постанови про арешт коштів. Рішення Господарського суду оскаржене банком у касаційній інстанції. «Такі дії були ініційовані недобросовісними позичальниками, — пояснюють у «Укргазбанку», — і спрямовані на зрив поточної роботи банку щодо повернення проблемної заборгованості. Незважаючи на це, банк продовжить свою активну діяльність у цій сфері і надалі докладатиме всіх зусиль щодо недопущення заподіяння збитків державі». Банк надіслав скарги до Міністерства юстиції, Державної виконавчої служби, а також клопотав про відкликання платіжних вимог і відкладення виконавчих дій до рішення Вищого господарського суду.

Коментуючи «Дню» цю ситуацію, екс-член ради Нацбанку України Василь Горбаль розпочав із месиджа для клієнтів банку: «Сума, через яку закрили коррахунок, не є для цього банку значущою, тож з ліквідністю і платоспроможністю банку все гразд і клієнти можуть не хвилюватися». «Я знаю, що керівництво банку вже звернулося до правоохоронних органів, — продовжив Горбаль. — Узяли цю ситуацію на контроль і кілька народних депутатів через те, що судовий виконавець явно перевищив свої повноваження. Річ у тім, що до статті 59 закону про банки і банківську діяльність у листопаді минулого року було внесено зміну, що забороняє арештовувати коррахунки банків».

«Щоправда, мені поки що незрозуміла позиція Нацбанку в цьому питанні, — зазначив Горбаль. — Але я знаю  природу й особливості позову, який було подано до суду після неодноразових посягань на активи «Укргазбанку»  з боку недобросовісних позичальників. Проте всі заяви «Укргазбанку» залишалися без належного розгляду правоохоронними органами. А розпочалася вся ця справа ще торік, коли, схоже, за сприяння представників Мін’юсту (а конкретно — реєстраційної служби) було знято арешт із будівлі на Старонаводницькій вулиці в Києві (про це писали в ЗМІ). Це була спроба відняти в «Укргазбанку» майно площею п’ять тисяч квадратних метрів. І це — лише один із фрагментів досить великої історії, що тягнеться  вже рік. Суть її в тому, що певна група осіб задумала вивести активи з державного банку».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати