Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Прострочені пестициди продовжують отруювати українські грунти

Бізнес просить владу якомога скоріше урегулювати питання утилізації
07 лютого, 10:48

На території України відсутні ліцензовані заводи, які можуть займатися утилізацією небезпечних відходів — непридатних засобів захисту рослин (ЗЗР). Разом з тим, через юридичні колізії та наявність на ринку компанії, дійсність ліцензії якої на утилізацію ЗЗР перебуває на етапі судових розглядів, заблокованим залишається єдино можливий механізм утилізації непридатних ЗЗР. Проте це реально робити шляхом їх транскордонного перевезення до країн ЄС — для екологічно безпечного знищення на ліцензованих заводах у межах Базельської конвенції.

21 листопада 2018 року Кабінет Міністрів України схвалив запропоновані Міністерством екології та природних ресурсів зміни до Постанови КМУ № 1120 від 13 липня 2000 року, що мало розблокувати питання надання згоди на транскордонне перевезення непридатних пестицидів.

Але станом на сьогодні текст змін не опубліковано. Тому транскордонне перевезення досі є неможливим. І бізнес забив на сполох. Мовляв, така ситуація вкрай негативно впливає на умови ведення бізнесу в секторі захисту рослин.

«Сумлінний бізнес опинився у пастці. Через неможливість легально та екологічно безпечно утилізувати непридатні пестициди, які накопичилися протягом останніх чотирьох років, виробникам ЗЗР доводиться витрачати великі кошти за зберігання небезпечних відходів на ліцензованих складах, площі яких уже майже вичерпані. Проблема потребує вкрай термінового розв’язання», — наголосив координатор Агрохімічного комітету Європейської Бізнес Асоціації Віктор ПОГОРІЛИЙ.

Тому Європейська Бізнес Асоціація закликала уряд відповідально підійти до розв’язання зазначеної проблеми й організувати скликання термінової міжвідомчої наради за участю всіх заінтересованих сторін. Зокрема, представників бізнес-асоціацій, профільних міністерств та відомств, а також профільних структурних підрозділів ООН для пошуку розв’язання проблеми утилізації непридатних і заборонених до використання ЗЗР.

Нагадаємо, з неможливістю утилізації непридатних засобів захисту рослин представники бізнес-спільноти у сфері захисту рослин зіткнулися ще 2015 року.

До 2015 року Україна знищувала непридатні пестициди в Німеччині, Польщі, Франції, Великобританії. За даними ЄБА, вартість утилізації тонни пестицидів в ЄС коштує 500 — 800 євро, але також необхідно врахувати затрати на збір, пакування та вивезення відходів. Загальні затрати можуть становити 2         тис. євро за тонну.

Непридатні пестициди в Україні почали накопичуватися у 1970-х роках після заборони використання низки ЗЗР при виробництві продуктів харчування. На сьогодні ринок непридатних пестицидів в Україні оцінюється в 500 млн грн. За даними експертів, йдеться про 8—11 тис. тонн таких засобів захисту рослин.

Але, як зазначають експерти, крім 8 — 11 тис. тонн непридатних пестицидів, щороку в Україну ввозиться до 20 тис. тонн фальсифікованих ЗЗР, які також потрібно вилучати і знищувати. За оцінками експертів, частка фальсифікованої продукції на ринку України становить близько 25%.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати