Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

П’ять порад, як допомогти бути мобільнішими

Світовий банк: Україні необхідно до 2035 року на 20% збільшити продуктивність праці, щоб утримати нинішній показник ВВП
05 грудня, 00:00
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Якщо в Україні збережеться нинішній рівень економічної активності населення, то протягом 2012—2035 років кількість робочої сили скоротиться більше, аніж на 15%. Про цей йдеться в результатах представленого вчора у Світовому банку дослідженні «У пошуках можливостей: яким чином мобільніша робоча сила може сприяти процвітанню України».

На думку провідного автора «Звіту про світовий розвиток 2013 року»: «Зайнятість» (Вашингтон) Йеско Хентшеля, Україні до 2035 року потрібно на 20% збільшити продуктивність праці, щоб хоч на нинішньому рівні втримати показник ВВП на одну людину. Паралельно, переконаний він, уряд повинен прийняти систему дій для поліпшення інвестиційних умов для розвитку дрібного підприємництва та створити умови всередині країни для більшої мобільності українців, які бажають знайти роботу.

Тяжка демографічна ситуація та низька продуктивність праці, на думку фахівців Світового банку, — головні виклики для подальшого успішного розвитку українського рикну праці.

«Дуже швидкими темпами старіє населення й зменшується кількість робочої сили. Більшість українців працює в секторі низької продуктивності. І це — найбільший виклик на ринку правці в Україні», — говорить директор Світового банку в справах України, Білорусі та Молдови — Чімяо Фан. Тому, переконаний він, головним завданням державної політики має стати створення відповідних державних програм, які б гарантували населенню хорошу зайнятість. «Для України це означає, що уряду слід зайнятися ліквідацією спотворення на ринку праці, нерівних умов у залученні інвестицій та створювати основи для появи нових робочих місць. Крім того, треба реформувати систему освіти й підготовки кадрів, щоб вони вчасно реагували та задовольняли потреби ринку праці. Уряд повинен також підтримувати географічну мобільність зайнятості. Адже лише більш мобільні трудові ресурси можуть забезпечити процвітання України», — пояснив він.

Підвищення рівня внутрішньої мобільності в Україні сприятиме переходу України до сучасної економіки. Із населенням, що старіє швидшими темпами, аніж у більшості країн, підвищення мобільності трудових ресурсів мусить відбуватися якомога швидше, бо для старшого населення ймовірність міграції задля пошуку праці є ще нижчою. Отже, програма, спрямована на усунення наявних бар’єрів для внутрішньої мобільності, може допомогти людям одержати доступ до кращих місць, а Україні — зробити крок уперед на шляху розвитку», — продовжив тему внутрішньої міграції старший економіст Сектору економіки людського розвитку регіону Європи та Центральної Азії Світового банку Йоханнес Коеттл.

На думку авторів звіту, одна з перешкод посилення мобільності українців — це система реєстрації за місцем проживання. «Реформування системи реєстрації могло б змінити ставлення населення до перешкод для переїзду», — говориться у висновках дослідження. Тому, щоб українці активніше шукали роботу по всій країні й не засиджувалися на одному місці, автори дослідження пропонують вирішити п’ять проблемних питань: модернізувати систему реєстрації населення, забезпечити повноцінний розвиток рикну житла й кредитування, збільшувати інвестиції в людський капітал, розвивати інституції на ринку праці та формувати адекватні й мобільні соціальні пільги.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати