Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Рекордний урожай

Обіцяє аграріям не менш рекордні ризики
19 серпня, 00:00

За підрахунками Української аграрної конфедерації, у липні 2011 року наша країна експортувала майже 380 тисяч тонн зерна, що є безпрецедентно низьким рівнем за багато років. З 1 по 15 серпня було експортовано менше 600 тисяч тонн зерна. А за підсумками поточного місяця цей обсяг не перевищить 1,2 мільйона тонн, прогнозує генеральний директор Української аграрної конфедерації Сергій Стоянов. Зокрема, експорт пшениці в перший місяць нового маркетингового року (липень-2011 — червень-2012) становив 160 тисяч тонн, кукурудзи — 40 тисяч тонн, ячменю — близько 170 тисяч тонн. «Це вдвічі менше, ніж потрібно для динамічної роботи ринку, а саме — звільнення місткостей для майбутнього врожаю пізніх культур», — зауважує він.

Під найбільшим ризиком повільної динаміки ринку — рекордний 18-мільйонний урожай кукурудзи. Адже, як зазначає експерт, за дефіциту потужностей для оперативного обробітку та зберігання, зерно цієї «примхливої» культури просто зіпсується.

За словами Стоянова, низькі темпи експорту пов’язані з тим, що аграрії притримують врожай, не бажаючи продавати його за нинішніми цінами. Для примітивного зберігання зернових фермери, за словами експерта, нині мають достатньо сховищ — на близько 25 — 27 мільйонів тонн. Для ринку це дуже серйозна цифра, що несе серйозні ризики.

По-перше, як уже зазначалося, ці 25 — 27 тонн зайняли більшість сховищ, не потрапити в які ризикують пізні зернові. По-друге, замість очікуваного зростання ціни на зерно до Нового року, фермери можуть зіткнутися з її падінням, вважає Стоянов. Адже перенасичений ринок уже очікуватиме на новий урожай.

У свою чергу, на вартість зерна на внутрішньому ринку негативно впливає відсутність відшкодування ПДВ і дія експортних мит. «Вони стерилізують ту дохідність для наших товаровиробників, яку сьогодні може дати світовий ринок», — говорить генеральний директор Української аграрної конфедерації.

Нагадаємо, Україна з 1 липня до 1 січня 2012 року ввела мито на експорт пшениці (9%, але не менше ніж EUR17 за тонну), кукурудзи (12%, але не менше ніж EUR20 за тонну) і ячменю (14%, але не менше ніж EUR23 за тонну).

Учасники аграрного ринку неодноразово висловлювалися проти введення мит на експорт зерна, заявляючи, що це призведе до значного зниження внутрішніх цін на нього та збитків аграріїв.

До речі, Росія та Казахстан Україні не партнери, а конкуренти. Як зауважив Сергій Стоянов, об’єднувати зусилля на світовому ринку зерна Україні з цими країнами не вигідно. Тому що на сьогодні російські аграрії конкурентніші за українських завдяки нижчій собівартості продукції.

Нагадаємо, прем’єр-міністр України Микола Азаров минулого тижня заявив, що Україні, Росії та Казахстану було б вигідніше спільно діяти на світовому ринку. Адже сумарний експортний потенціал зернових України, Росії і Казахстану становить майже 75 мільйонів тонн. «Складемо і отримаємо дуже серйозну долю світового ринку. Так виникає питання — як легше виходити на цей ринок: разом чи окремо?» — відзначив Микола Азаров.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати