Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Швейцарія допоможе Україні повернути вкрадені активи

Дарина Каленюк: «Для початку маємо отримати судове рішення з вироком про конфіскацію»
27 серпня, 12:12
ДАРИНА КАЛЕНЮК / ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Шансів на повернення вивезених з України активів побільшало. Як повідомляє Reuters з посиланням на швейцарську владу, країна до кінця року спростить процедуру повернення «брудних» коштів, що осіли в Альпійській республіці.

Утім, законопроект ще мають узгодити в обох палатах парламенту Швейцарії. Зокрема, потрібно домовитися щодо норми про позовну давність, тобто терміну, в межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист своїх прав. «Я думаю, що цю норму буде погоджено лише наприкінці цього року, — сказав голова департаменту міжнародного права в МЗС Швейцарії Валентин Целльвеґер. — Це буде найґрунтовніший закон у світі... це правильний крок».

Як відомо, влада Швейцарії співпрацює з низкою країн, зокрема з Україною, Гаїті, Тунісом та Єгиптом щодо повернення незаконно виведених коштів представниками попередньої влади цих країн.

Раніше повідомлялося про те, що в Швейцарії виявлено і заморожено близько 140 мільйонів євро на рахунках екс-президента України Віктора Януковича та наближених до нього осіб. Тоді Целльвеґер заявив, що йдеться про суми, заблоковані за розпорядженням швейцарської влади та прокуратури. Екс-президента Януковича та його соратників підозрюють у відмиванні грошей.

Про те, чи пришвидшить швейцарський закон повернення вкрадених і вивезених з України активів та що для цього слід робити українській владі, «День» поспілкувався із виконавчим директором Центру протидії корупції Дариною КАЛЕНЮК:

Швейцарія — одна з найпрогресивніших країн у плані повернення активів. Хоча це країна, через яку найбільше грошей відмивається, водночас, це держава, яка і найбільше повертає вкрадених коштів.

З-поміж іншого, Швейцарія фінансує експертну роботу Міжнародного центру повернення активів Базельського інституту управління і вже не рік працює з українською Генпрокуратурою, допомагаючи розслідувати кейси із вивезеними активами.

— Які суми вивезених з України активів наразі перебувають у Швейцарії?

— Точної інформації немає. Але як мінімум 100 мільйонів доларів тільки на рахунках екс-депутата Юрія Іванющенка, його родини та компаній заарештовано в Швейцарії. Ці дані ще рік тому озвучував колишній генеральний прокурор Віталій Ярема.

Але і копійки не буде повернуто, якщо українська сторона не робитиме свою роботу і проводити нормальні неупереджені фахові розслідування економічних злочинів. У нас тільки три провадження було передано до суду і вже починається слухання в суді. Це відбувається в рамках заочного кримінального провадження, коли обвинуваченого немає в Україні. Одне з цих проваджень стосується Віктора Януковича. Коли судове провадження закінчиться, по цьому вироку буде рішення про конфіскацію майна. Тоді з цим вироком і рішенням ми можемо звернутися до Швейцарії чи до іншої країни і повернути ці гроші.

То найближчим часом уже можна чекати на повернення вкрадених коштів?

— Раніше, ніж у нас буде ухвалено судове рішення з вироком про конфіскацію, очікувати на повернення грошей з-за кордону не варто. Тому нам реалістичніше повертати гроші всередині країни. У нас стільки накраденого — невчасно арештованого, переписаного на родичів і, зрештою, потім втрачається для повернення. За офіційною статистикою, за півроку було повернуто 7 865 гривень 77 копійок у спеціальний фонд бюджету, який передбачений урядом саме на повернення активів від реалізованого конфіскованого корупційного майна. Тобто очікувалося наповнити бюджет на 1,5 мільярда гривень, а наповнили на 7865 гривень 77 копійок. Це говорить про те, що у нас не працює національна система з повернення активів.

Для того, щоб вирішити це питання ми разом із, зокрема, міжвідомчою робочою групою Віталія Каська та Мін’юстом розробили законопроект про створення агенції, яка займатиметься пошуком, поверненням та оперуванням грошей, які були вкрадені корупційним шляхом. Її створення в рази покращить ситуацію із поверненням корупційного та іншого злочинного майна.

Коли агентство  запрацює?

— Минулого тижня цей законопроект було затверджено урядом. На наступному тижні вже починає працювати Верховна Рада. Я сподіваюся, що у вересні парламент розгляне законопроект у першому читанні. Адже створення такого органу ще є вимогою ЄС. І якщо ми будемо мати закон наприкінці вересня, то вже з квітня наступного року вона зможе запустити перші процеси.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати