Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Спільний проєкт

На Львівщині розпочала роботу біогазова електростанція
21 травня, 11:39

Сьогодні, 21 травня, на полігоні твердих побутових відходів у с. Великі Грибовичі запрацювала сучасна біогазова електростанція. «Вона викачує газ з полігону та перетворює його на електроенергію», – повідомляє пресслужба Львівської міської ради. За словами мера Львова Андрія Садового, проєкт приноситиме кошти для громади міста у наступні роки. «Ми комплексно вирішуємо питання поводження з відходами у Львові. Введена в експлуатацію установка – це приклад того, як, незважаючи ні на що, ми працюємо, створюємо нові робочі місця та сплачуємо податки. Також це покращує екологічну ситуацію в регіоні».

Рекультивація полігону у Великих Грибовичах – проєкт, який Львів реалізує завдяки підтримці європейських банків. Наразі триває технічна рекультивація: дегазація, спорудження системи очистки фільтрату та формування тіла полігону. Біогазова електростанція побудована в межах спільного проєкту НАК «Нафтогаз України» та групи компаній Clear Energy. Понад 800 тисяч кубічних метрів газу на рік та “зелена” енергія близько 735 сімей – такий, за підрахунками НАК «Нафтогаз України», очікується результат від роботи біогазової електростанції.

1

2

3

4

6

«Завдяки побудованій тут біогазовій електростанції, 38 гектарів сміттєвого полігону, який викидає мільйони кубометрів шкідливого звалищного газу, стануть джерелом енергії для навколишніх домогосподарств. За нашими підрахунками, завдяки цьому об’єкту в атмосферу не потрапить понад 2 мільйони кубічних метрів метану, який в 30 разів сильніше шкодить клімату, ніж вуглекислий газ», – зазначив голова правління НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко.

Довідково:

Для надійності процесу на станції встановлено австрійське обладнання Jenbacher, яке використовується в біогазових проєктах в Європі. Звалищний газ формується під час анаеробного (без доступу повітря) розкладу органічних решток відходів (залишки їжі, листя, гілки й т.д.).

Технологія дегазації на звалищах не тільки знижує викиди метану, а й знижує пов'язані з цим викиди летючих органічних сполук (ЛОС) та інших забруднювачів повітря, усуває неприємні запахи.

Збір біогазу здійснюються за допомогою свердловин, які рівномірно розташовані по тілу полігона, та системи збору поверхневих газів. Наразі на цьому полігоні пробурено 29 вертикальних та 4 горизонтальних свердловини.

Свердловини розташовуються на глибину 12,5 метрів. Від кожної свердловини йде трубопровід (шлейф) до газозбірного пункту. Від газозбірних пунктів за допомогою трубопроводів (магістраль) біогаз транспортуєтеся до електрогенераторної установки. Газ спалюється у двигуні, який обертає електричний генератор. Утворена електроенергія передається в мережу за допомогою комплектної трансформаторної підстанції.

Тетяна КОЗИРЄВА, «День»

Фото Романа БАЛУКА

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати