Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Стимули для «відмінників»

21 червня, 00:00

«Батько» української податкової системи, нинішній перший віце-прем’єр-міністр Микола Азаров ще на початку її становлення пропонував якось відзначати добросовісних платників податків. Тоді цю ініціативу не вдалося реалізувати, але сьогодні податківці повернулися до неї. Так виникла загальноукраїнська видавнича програма «Сумлінні платники податків України», організована Інформаційно-довідковим видавництвом, Асоціацією платників податків України та Державною податковою адміністрацією України. Відповідний збірник уже виходить у світ. На його сторінках названі підприємства, до яких податкова адміністрація не має жодних зауважень і, навпаки, — радить брати їх за приклад. Саме ДПАУ, а також його органи на місцях, а також Асоціація платників податків України відбирали підприємства, що потрапили на сторінки першого спеціального випуску «Сумлінних платників податків».

«На відміну від багатьох схожих акцій, — запевняє президент Асоціації платників податків України Сергій Бичков, — ця програма буде прозорою». На його думку, вона зможе показати людям, що сплата податків це «не просто обов’язок, а почесний обов’язок». Звідси і сподівання податківців на зростання рівня сплати податків. Сьогодні, за словами головного редактора Інформаційно- довідкового видавництва Олексія Рибіна, до участні в конкурсі «Сумлінні платники податків» запропоновано близько 280 підприємств. «Ця цифра ще не остаточна, — підкреслює Рибін, — кожен день ми отримуємо повідомлення про нові підприємства, рекомендовані до участі в конкурсі».

Ініціатори програми зазначають, що її мета — «сприяти громадському визнанню позитивної ролі сумлінних платників податків, популізації чесного, прозорого та грамотного ведення бізнесу, моральне стимулювання суб’єктів господарювання до добровільної та своєчасної сплати податків». Рибін впевнений, що ця програма не «заглохне», а матиме вагомі результати: «Реалізація програми стане засобом висловлюванням подяки за сумлінне виконання платниками своїх обов’язків перед державою, сприятиме покращанню партнерських відносин між контролюючими органами та платниками податків, підвіщенню відкритості та довіри в їхніх стосунках, позитивно впливатиме на формування належного рівня податкової культури та забезпечення своєчасної сплати податків до бюджетів всіх рівнів».

«Ми вдячні цим платникам, до яких немає жодних претензій, — зазначає заступник голови ДПАУ Леонід Боєнко і розповідає: — На сьогодні ми готуємо конкурс платників податків за 2006 рік, іде вивчення платників, звіряються дані. Ми впевнені, що значна кількість платників, що відзначилися у 2005 році, добре себе покажуть і в 2006-у». На його думку, для будь-якого підприємства потрапити до збірника — почесно.

Але це ще не все. Як наголошує Бичков, підприємства, що потрапили на сторінки збірника, матимуть і цілком реальні плюси — наприклад, це надасть їм непогану послугу при виході на IPO. «Репутація коштує набагато більше, аніж ті сплачені податки», — погоджується Боєнко. Крім того, цим підприємствам обіцяно вчасне відшкодування податку на додану вартість та зменшення кількості перевірок. А це також цілком реальний стимул.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати