Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Стимули від G-7...

Експерт: «Кабмін має підготувати для міжнародної спільноти оновлений проект фінансової підтримки України, щоб отримати $40 мільярдів»
15 вересня, 11:42
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Ухвалення парламентом законопроекту про реструктуризації держборгу відкриє Україні можливості збільшити обсяги міжнародної фінансової допомоги. Такий сценарій описує екс-міністр фінансів США Ларрі (Лоуренс) Саммерс. За його словами, він більше ніж 20 років спостерігаю за реструктуризаціями боргів різних країн і не може назвати вигідніших умов, аніж виторгувала Україна. За його словами, ухвалення поданої схеми реструктуризації у Верховній раді є критично важливим для подальшої допомоги Україні. «Від цього залежить не лише подальша допомога від МВФ, Світового банку та інших організацій. Ця реструктуризація — ключ до більш масштабної допомоги від країн G-7, який дозволить врятувати та оздоровити українську економіку», — додав він.

Коли ухвалять закон? Спікер парламенту Володимир Гройсман повідомив, що кабмінівський законопроект розглянуть 17            вересня. До того часу профільний комітет Ради повинен розглянути цю ініціативу і погодити внесення відповідних змін в Податковий і Бюджетний кодекси, а також до закону про цінні папери та фондовий ринок для випуску нових інструментів   — державних деривативів. До Бюджетного кодексу треба включити питання випуску, обслуговування і погашення державних деривативів і визначити пріоритетність реструктуризованих боргів по відношенню до боргів, які не взяли участі в запропонованій боргової операції (читай «російський борг»). Поправки до Податкового кодексу містять особливі правила оподаткування доходів компаній, що є позичальниками по реструктуризованих гарантованим державою кредитами: йдеться про нульовий оподаткуванні формальної прибутку, яка буде зафіксована в балансах цих підприємств за підсумками реструктуризації. Після прийняття законів умови реструктуризації мають схвалити власники кожної серії єврооблігацій, включених в процес реструктуризації під час проведення окремої юридичної процедури.

Чи дійсно Україна може розраховувати на збільшення міжнародної фінансової допомоги після реструктуризації зовнішніх боргів на запропонованих правилах? Про це «День» запитав голову «Комітету економістів України» Андрія НОВАКА:

— Реструктeризація — одна з останніх вимог МВФ для продовження співпраці з Україною і умова розширення програми фінансової підтримки. Не забуваймо, що донори МВФ — це і є країни «Великої сімки». Тому позиція МВФ аналогічна їхній. Виконання вимог МВФ з реструктуризації — це сигнал для G7 збільшувати фінансування інвестиційних проектів в Україні. Раніше вже звучала репліка, що наша країна може розраховувати на сумарну фінансову підтримку в розмірі 40 мільярдів доларів, якщо стартують реформи. Оце і є ця допомога від «великої сімки». Отримаємо її чи ні? Залежить від уряду та нової програми, яку він запропонує інвесторам. Кабміну потрібно підготувати міжнародній спільноті оновлений проект фінансової підтримки України, аби отримати $40 мільярдів. При чому він має бути з детальним зазначенням, куди, коли і на які цілі підуть залучені гроші інвесторів. Форма отримання цих грошей може бути різною: нова програма з МВФ, кредити від СБ, ЄБРР, ЄІБ тощо. Але Україні вигідніше добиватися залучення корпоративних інвестицій, які створюють нові робочі місця і додану вартість.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати