Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Такого рейтингу в Україні ще не було»

Містам пропонують змагатися за звання... «найпрогресивнішого»
15 грудня, 10:17

В Україні створено консорціум, що опікуватиметься моніторингом розвитку українських міст на основі абсолютно нового показника — City Progress Index. Ініціативу громадської організації Агенція з питань стратегічних комунікацій та розвитку «Спільні зусилля» запустити такий проект вже підтримали такі компанії, як PwC, GfK, Deloitte та Baker Tilly, Київська школа економіки, VoxUkraine та Центр економічної стратегії. До слова, це чи не перший спільний проект компаній з «великої четвірки»  в Україні.

Установча зустріч компаній та організацій, які виступають засновниками консорціуму, відбулась у вівторок 13 грудня  в офісі компанії Deloitte.

City Progress Index, як пояснили «Дню» в Агенції «Спільні зусилля», — це комплексний рейтинговий моніторинг зміни рівня якості життя у містах, їхньої інвестиційної привабливості та інституційної спроможності  муніципалітетів.

Вперше концепцію City Progress Index було представлено 5 грудня на Міжнародному конгресі мерів, організованому Агенцією «Спільні зусилля» у партнерстві з Western NIS Enterprise Fund (WNISEF). Тоді в дискусії в рамках панелі «Рейтинги та індекси: продуктивність мерів через прозорість та підзвітність» взяли участь фахівці із дослідницьких та консалтингових компаній GfK, Deloitte, PwC, BAKER TILLY та Інституту Вільного Ринку (Литва).

Власне, за задумом ініціаторів, результати моніторингу City Progress Index будуть представлятися щорічно на Міжнародному конгресі мерів. А «переможці» — міста, які займатимуть перші позиції у рейтингу, тобто демонструватимуть найбільшу динаміку розвитку, — отримуватимуть гранти з спеціально створеного Фонду підтримки місцевого розвитку, який Агенція «Спільні зусилля» планує заснувати наступного року. Сума гранту поки не розголошується.

«Індекс може виконувати не лише контролюючу функцію суспільства. Від того, які показники ми оцінюватимемо, залежатимуть напрямки для посиленої роботи міських голів, та, фактично, пріоритети подальшого розвитку міст. Тому дуже важливо при його розробці врахувати найбільш вагомі аспекти соціального та економічного розвитку. Ми сподіваємось максимально залучити до розробки та розвитку цього інструменту представників ключових стейкхолдерів, і вже сьогодні бачимо їх готовність підтримати цей проект», — зауважує керуючий партнер компанії Deloitte Андрій БУЛАХ.

«GfK Ukraine з 2007 року майже щорічно проводить Дослідження міст України, за яким складаються рейтинги інвестиційної привабливості 36-ти найбільших міст України. Клієнтами цього дослідження переважно є рітейл, який використовує його для планування розвитку мережі. Сity Progress Indeх зацікавив нас тим, що він включатиме як показники, цікаві для бізнесу, так і показники, цікаві для донорських і громадських організацій, а також дозволить оцінювати ефективність місцевої влади. Наскільки мені відомо, такого комплексного рейтингу в Україні ще ніхто не робив, тому проект обіцяє бути дуже цікавим», —  пояснює керівник Відділу соціально-політичних досліджень GfK Ukraine Інна ВОЛОСЕВИЧ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати