Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тарифи, на зліт!

Столиця готується «показати приклад» у житлокомгосподарському ціновому ралі
30 серпня, 00:00

Початок опалювального сезону в столиці — під загрозою. Компанія «Газ України» доручила ВАТ «Київгаз» відключити від газопостачання ВАТ «Київенерго» в зв’язку з невиконанням зобов’язань щодо погашення заборгованості за спожитий 2006 р. природний газ, яка становить 73,9 мільйона гривень.

Тим часом «Київенерго» вживає власних заходів. Воно збирається підвищити тарифи на газ для населення і промисловості, оскільки через низькі ціни не може впоратися з боргами і має також низьку рентабельність. Таким чином, як повідомила начальник відділу економічного прогнозування і планування енерговиробництва «Київенерго» Наталія Кашуба, з нового опалювального сезону тарифи на тепло і гарячу воду в Києві можуть бути підвищені в 2,5 разу. За її словами, нинішній роздрібний тариф на теплову енергію для населення з 2002 року зберігається на рівні 54,42 гривнi за 1 Гкал, для промисловості — вже протягом двох років становить 80 гривень за 1 Гкал.

Кашуба зазначила, що зараз йде мова про перегляд цих тарифів, і не виключено, що їх буде підвищено. За її словами, НКРЕ встановила тарифи на виробництво теплової енергії для «Київенерго», тепер київська влада повинна встановити тарифи на транспортування і поставку теплоенергії, а потім — роздрібні тарифи. Як уточнила представник «Київенерго», можливий тариф для населення у Києві у разі підвищення може скласти 130 гривень за 1 Гкал (без ПДВ). Вона наголосила, що до такого кроку «Київенерго» підштовхнуло підвищення цін (у 2,8 разу) на природний газ. При цьому Кашуба зазначила, що якщо питання підвищення тарифів на теплоенергію не вирішити до початку опалювального сезону, «це ставить під загрозу його початок».

Національна комісія регулювання електроенергетики встановила два тарифи для «Київенерго» — з урахуванням ціни газу для промисловості та з урахуванням ціни газу для населення і бюджетних організацій. Останній становитиме 78,19 гривнi за 1 Гкал, а для промисловості — 85,31 гривнi.

У результаті «Київенерго» отримує істотний економічний допінг і зможе запланувати на цей рік майже 14,2 мільйона гривень прибутку, а також зберегти інвестиційну програму на рівні 7,8 мільйона гривень.

Як зазначалося на засіданні, два тарифи встановлено для того, щоб не було перехресного субсидування. Їх «запустять» з 1 вересня. Варто зазначити, що НКРЕ вперше встановила тарифи на виробництво теплової енергії — раніше їх встановлювала місцева влада. Крім того, затвердження тарифів НКРЕ — це перший етап, за яким, можна не сумніватися, піде тривале з’ясування стосунків «Київенерго» і міської влади та жителiв міста. У самому «Київенерго» зазначили, що Кашуба дещо поквапилася оприлюднити ці тарифи, чим викликала ажіотаж серед журналістів. За словами представника «Енергозбуту», тарифи ще не затверджено, і невідомо, коли це буде зроблено, тому виносити намір компанії на публіку — принаймні зарано.

Виходячи з цього, можна передбачити, що в «Київенерго» вирішили просто пригрозити місцевій владі (якщо ви не допоможете нам погасити борги, ми будемо вимушені підвищити тарифи для населення і промисловості, що ускладнить соціально-економічну ситуацію в столиці). Крім боргів, що висять над «Київенерго», на нього ще тиснуть «зверху». Київміськадміністрація не раз атакувала підприємство, нав’язуючи йому борги інших структур. Наприклад, «Київводоканалу», у якого «Київенерго» відмовилося купувати холодну воду, яка використовується для подальшого підігрівання і гарячого водопостачання. Проте це суперечить чинному законодавству, стверджує заступник генерального директора СВП «Київенергозбут» Наталія Іванова. Законом України «Про теплопостачання» чітко визначено, що теплова енергія — це товарна продукція, яка виробляється на об’єктах теплопостачання (до них належить і «Київенерго») для опалювання і підігрівання холодної води. Інакше кажучи, товар, який продає енергокомпанія, — це теплова енергія. А водопостачальна організація має продавати інший товар — воду для надання послуг гарячого водопостачання житлово-експлуатаційним організаціям.

Крім того, між енергопостачальною організацією і мешканцями квартир мають бути укладені прямі договори на теплопостачання. У «Київенерго» з цим не згодні, оскільки для укладання прямих договорів з населенням немає правових основ. Адже Закон України «Про теплопостачання» передбачає, що договори укладаються між виробниками теплової енергії та балансодержателями житлових будинків і споруд (тобто житлово-експлуатаційними конторами). А вже ЖЕК або уповноважена ним особа укладає з власниками квартир договір про надання житлово-комунальних послуг.

У деяких столичних будинках вже з’явилися оголошення із закликом укласти договори на тепло, воду, газ з виробниками послуг. Так міська влада хоче перевести всіх на прямі угоди: виробник — споживач і реформувати житлово-комунальне господарство. Але законних підстав для таких нововведень немає. Проти них виступають самі виробники. «Ми проти цього і виграли вже всі суди з міською адміністрацією. Ми не будемо підписувати договори з кожним киянином», — говорить Наталія Іванова.

У департаменті громадських зв’язків «Київенерго» говорять, що укладати угоди кияни не йдуть і правильно роблять. Якщо власті все ж переведуть киян на прямі договори, кожному мешканцю доведеться укладати понад десять окремих угод. На це потрібно чимало часу, і це влетить у копійчину підприємствам житлово-комунального господарства. І, що найбільш прикро, якість їхнiх послуг від цього явно не поліпшиться.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати