Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Труднощі бюджетного планування

Експерти «Дня» оцінили запропонований Кабміном економічний прогноз на 2016 рік
30 липня, 11:12
ЩЕ ОДИН ШЛЯХ ЗБІЛЬШЕННЯ ДОХОДІВ КАЗНИ – НАРОЩЕННЯ ЕКСПОРТУ. ВЧОРА ПРЕМ'ЄР-МІНІСТР АРСЕНІЙ ЯЦЕНЮК РОЗПОВІВ ПРО ПЛАНИ РОЗПОЧАТИ ПЕРЕГОВОРИ З ЄС ЩОДО ЗБІЛЬШЕННЯ КВОТ ДЛЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ В РАМКАХ ЗВТ / ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Українцям варто готуватися до «складного» бюджету на 2016 рік. Про це попередив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк: «Він буде ще складніший, ніж бюджет 2015-го». Підставою для цього, за словами прем’єра, є істотне зниження доходів від Національного банку України (оцінюється в 40 мільярдів гривень) та скасування додаткового імпортного збору (приніс 17,5 мільярда гривень). «Наша мета — досягти 2016 року цільового показника дефіциту бюджету в 3,75% (наразі 3,7%) від ВВП», — додала міністр фінансів України Наталія Яресько. За її словами, бюджет готуватимуть на оновленій податковій базі і з урахуванням подальшої фіскальної децентралізації.

Тож доходи казни знижуватимуться. На тлі цього очікується суттєве збільшення видатків. Як розповіли «Дню» учасники останнього засідання Нацради реформ при Президентові, Яценюк озвучив цифру в 120 мільярдів гривень, які додатково треба знайти в бюджет. На що Кабмін збирається витрачати такі суми? Офіційно Яценюк ще не коментував суму в 120 мільярдів гривень. Публічно він заявив тільки про те, що на субсидії населенню треба додатково 20 мільярдів гривень (їх загальна сума — 45 мільярдів гривень). Гроші знадобляться й на індексацію пенсій і зарплат, які, за словами прем’єра, також відбудуться 2016 року. «Цей бюджет має значно посилити соціальний захист наших громадян та забезпечити фінансування оборони на рівні поточного року в 5% від ВВП», — розповіла про додаткові статті витрат Яресько. За словами міністра фінансів, тільки консервативна політика допоможе виконати бюджет.

Те, що політика уряду креативна і часом аж занадто, дуже помітно, кажуть опитані «Днем» експерти. Економіст Андрій БЛІНОВ звертає увагу на те, що оголошенню основних бюджетних показників має передувати затвердження парламентом бюджетної резолюції. Нагадаємо, що в червні парламент її не проголосував і відправив на доопрацювання в КМУ. «Чесно кажучи, якість того документа була просто жахлива. Давно такого екземпляру не було в Раді. Видно було, що писався різними людьми, якісь частини бралися з Коаліційної угоди. В ній були відсутні чіткі виміри видатків з бюджету на 2016 рік: зазвичай вони подаються в мільярдах гривень або — у відсотках від ВВП. Якщо таких орієнтирів немає, то цілком очікуваними будуть всі розмиті розмови про безмежне фінансування армії, неконтрольовані субсидії, індексацію», — вважає експерт. Окрім резолюції, в підвішеному стані бюджет на 2016 рік, за його словами. Тримає ще й невизначеність з погашенням зовнішнього боргу. На кінець липня 2015 року Україна сплатила за державним боргом 4,2 мільярда доларів. За підрахунками Блінова, за наступні три роки країна має виплатити кредиторам 15 мільярдів доларів. Якщо до вересня вдасться вмовити останніх, то тягар для бюджету полегшає, інакше доведеться шукати ще гроші. На думку Блінова, Яценюк і його команда попри всі ці складнощі бюджетного розпису намагатимуться проштовхнути документ через Раду до місцевих виборів. Звідки такий поспіх? Адже після цього відбудеться зміна політичного поля, а відтак не виключено, що й складу КМУ.

Тож наступний рік для України стане випробуванням. Як пояснила головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан, вітчизняна економіка досягла дна в другому кварталі 2015 року. За її оцінками, падіння реального ВВП в першій половині цього року — 16,7%.  Різке скорочення виробництва в Донецькій і Луганській областях в результаті військових дій і часткової окупації сепаратистами пояснює майже половину цього зниження, у той час як ВВП на решті території України впав, пояснює експерт Dragon Capital, на 10,2%. Вийти з рецесії, яка триває шість кварталів поспіль, можна за умови, що ситуація на сході значно не погіршиться. «За нашими очікуваннями, початкове відновлення економіки буде відбуватися повільніше, ніж після попередньої кризи 2008-2009 років. Основним чинником скорочення ВВП майже на 15% 2009 року було зменшення зовнішнього попиту, який швидко відновився і викликав V-подібне відновлення української економіки у вигляді зростання ВВП на 4-5% в 2010-2011 роках... Очікуємо, що зростання реального ВВП 2016 року становитиме +1,0%. Водночас економіка України може зробити потужний розворот у майбутньому. Інтерес до України з боку іноземних інвесторів зростає», — вважає експерт.

Розворот буде,  кажуть інші експерти, якщо будуть підстави.

Найперша з них — непередбачувані витрати на національну безпеку і оборону, вважає голова Комітету економістів України Андрій Новак. Друга — які будуть доходи від приватизації. Третє — прогнозованість курсу гривні,  яка  багато в чому залежить від розвитку військово-політичної ситуації. Четверте — соціальні протести. «Не варто очікувати на суттєву різницю в економічному розвитку між цим і наступним роками. Адже ні уряд, ні НБУ не заклали змін, які б поміняли параметри економічної системи, податкової, митної і грошово-кредитної політики. Управління економікою і далі відбувається у ручному режимі», — вважає Новак. За його словами, 2016 року буде продовження падіння ВВП. Але що радує експерта — шанси на підтримку міжнародної спільноти дуже високі. «Технічного дефолту не відбулося не тому, що уряд зробив щось неймовірне або геніальне. Просто  цивілізований світ розуміє, що відмова від України  в такий час — це автоматична поразка від Росії, тому й далі йтимуть нам на компроміс: чи то у вигляді реструктуризації, чи списання частини боргів», — пояснює  він.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати