Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Три роки і 50 раундів...

Передісторія і наслідки входження Міжнародної фінансової кооперації в капітал державного Укргазбанку
26 січня, 18:53

Міжнародна фінансова корпорація (IFC, член групи Світового банку) підписала угоду з державним Укргазбанком на 30 млн євро, згідно з яким IFC стає акціонером банку. Церемонія підписання угоди транслювалася на офіційному сайті НБУ. Угода підписана строком на п’ять років і надає право IFC конвертувати кредитні кошти до 20% акціонерного капіталу банку.

Зокрема, угода передбачає опціон на продаж акцій банку на дату конвертації, що залишає за IFC можливість у будь-який час продати державі всі або частину належних йому акцій.

Підписання угоди проходить у рамках реформування державного банківського сектора, що передбачає скорочення до 25% частки держбанків у банківській системі України.

Зауважимо, що імплементація угоди також є однією із зобов’язань України в рамках спільної з МВФ програми stand-by.

Продаж Укргазбанку — колись приватного банку, націоналізованого під час кризи 2008—2009 років — обговорюється українською владою, щонайменше, протягом п’яти останніх років.

ПЕРЕДІСТОРІЯ

Три роки тому — у листопаді 2017-го Мінфін підписав з IFC — дочірньою структурою СБ — перший предметний документ на цю тему: меморандум про співпрацю. Уже в ньому йшлося про те, що IFC в невизначеному майбутньому стане першим недержавним інвестором, з якого може початися повна приватизація Укргазу.

Багато в чому завдяки тим домовленостям, банк переорієнтувався на модель «еко-банкінгу» (фінансування «зелених» інвестпроєктів і бізнесів: поновлювана енергетика, переробка тощо) і став активніше кредитувати МСБ. До 2021 року банк видав еко-кредитів на мільярд доларів і став п’ятою фінустановою в країні з кредитування малого-середнього бізнесу, розповів під час підписання угоди з IFC голова правління Укргазу Андрій Кравець.

ФОТО НАДАНО ПРЕС-СЛУЖБОЮ УКРГАЗБАНКА

 

У 2017 мова не йшла про пряме входження IFC в капітал Укргазбанку — вже тоді учасники переговорів говорили про «перехідний» варіант з кредитною лінією, яку можна конвертувати в акції.

Таких прикладів в українській практиці вистачає: подібна схема привела до числа акціонерів харківського Мегабанку ЄБРР, IFC і ??німецький KfW; в 2003 році IFC видавала схожий за структурою кредит (субординований борг) банку Аваль ще до його продажу австрійському Raiffeisen.

І от «три роки і п’ятдесят» раундів переговорів», як зауважив на прес-брифінгу з нагоди підписання угоди Міністр фінансів Сергій Марченко, і угода з  IFC підписана.

ПЕРЕМОГА

Президент Володимир Зеленський, прем’єр-міністр Денис Шмигаль, міністр фінансів Сергій Марченко, глава Нацбанку Кирило Шевченко, двоє ексміністрів фінансів і ще з десяток колишніх і нинішніх топчиновників. Такий високопоставлений десант зібрався, щоб особисто привітати порівняно невелику за світовими мірками, але важливу для України з огляду на глобальну економічну ситуацій угоду.

«Це велике свято», — заявив Зеленський, відкриваючи захід.

І дійсно, ця подія цілком могла б претендувати на статус історичної для фінансової системи України. Якщо надії Укргазу виправдаються і IFC обміняє кредит на акції, він стане першим великим держбанком, якому вдалося залучити зовнішнього інвестора.

Ключове слово в цій конструкції — «якщо». IFC не бере на себе жодних зобов’язань, але натомість отримає від українського держбанку досить непогані відсотки за кредитом. Подальші перспективи «історичної події» поки що туманні.

«Не все залежить від нас. Важливим є те, наскільки зараз вдалий момент для входження інвестора в капітал банку і наскільки він готовий до цього», — зауважив Марченко.

ТРИ МОМЕНТИ

Угода складається з трьох основних позицій.

Перше, перш за все це — кредит. Укргазбанк отримає 30 мільйонів євро на п’ять років. Гроші підуть на кредитування МСБ та кліматичні проєкти, уточнила на брифінгу в.о. виконавчого директора IFC Стефані фон Фрідербург.

LIGA.net повідомляє з посиланням на джерело у фінансових держструктурах з української сторони, що ставка запозичення буде ринковою — 5,5%+LIBOR (London Interbank Offered Rate — еталонний орієнтир для короткострокових процентних ставок на глобальному фінансовому ринку, зараз 12-місячна LIBOR складає 0,499%).

За даними інвесткомпанії Adamant Capital, зараз єврооблігації інших державних компаній торгуються приблизно на цьому ж рівні: бонди НАК Нафтогаз у євро з погашенням у 2024 році котируються із прибутковістю 6%, доларові папери Ощадбанку-2025 — 6%, доларовий Укрексімбанк-2025 — 5,5%, Укрзалізниця-2024 в доларах — 6,6%, борги уряду України-2024 і 2027 в доларах — 4,5 і 5,6% річних відповідно.

По-друге, купівля 20% акцій в рахунок погашення боргу — це не обов’язок, а право (фінансовою мовою — опціон), яке IFC може реалізувати будь-якого моменту протягом дії кредитного договору. Якщо це станеться, IFC викупить акцій додаткової емісії Укргазбанку.

І третє, входження IFC в капітал Укргазбанку — це проміжний етап приватизації. «Поки ми говоримо про кредит, але сподіваюся, що незабаром ми познайомимо вас із новим стратегічним інвестором Укргазбанку», — сказав під час брифінгу регіональний представник IFC в Україні, Білорусі та Молдові Джейсон Палмер.

Новий дедлайн, відповідно до оновленої Кабміном редакції Стратегічних засад реформування банків державного сектору, для повного переходу Укргазбанку в приватну власність — 2025 рік.

З огляду на суму угоди, можна припустити, що IFC оцінює 20% Укргазбанк в 30 млн євро. Це означає, що весь банк коштує 150 млн  євро, або 5,1 млрд грн за поточним курсом — майже вдвічі менше за статутний капітал на кінець 2020 року (близько 9 млрд грн).

ЯК МІЖБАНК ВІДРЕАГУВАВ НА УГОДУ?

Сам факт підписання цієї угоди є сигналом для інвесторів, що з Україною хоча і важко, але працювати можна.

З негативного — явний застій в економічній діяльності значної частини підприємств, і тут вина не тільки локдауну і новорічних свят. Факт того, що прямі інвестиції в країну майже в три рази менші за перекази заробітчан, говорить про те, що українська економіка все дрібнішає і все більше робить ставку на сировинну модель. Причому, поставляючи світу як сільгосппродукцію і метал, так і найбільше багатство нашої країни — людський капітал, який не знаходить тут собі застосування і пускається на заробітки по всьому світу, замість того щоб піднімати свою країну. І в цьому українці не винні.

Навіть поведінка і обсяги валютного ринку, який зараз став повністю залежний від невеликої купки великих місцевих гравців, міжнародних і місцевих спекулянтів і дуже невеликої кількості реальних інвесторів — говорить про те, що з економікою в країні біда. І ситуація з коронавірусом та локдаун — це тільки частина глобальної проблеми неефективної і здрібнілої економіки великої країни в середині Європи. Залежність українського міжбанку від невеликої купки гравців і явне подальше падіння економіки не можуть гарантувати особливої стабільності з курсу на найближчий час.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати