Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Три стартапи

...які повинні спростити життя переселенців із Донбасу
13 лютого, 13:19

Війна спричинила великий потік вимушених переселенців, до якого наша країна виявилася не готовою. Згідно зі статистикою, наразі лише зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в країні — понад півтора мільйони. Незареєстрованих  — значно більше, стверджують експерти.

Допомогти у біді вирішили українські ІТ-шники. На минулих вихідних в Києві пройшов 48-годинний марафон «ВПО Хакатон». В фінальному змаганні перемогли три проекти, покликані значно спростити життя переселенцям із Донбасу.

Організатори заходу — технологічна громадська організація SocialBoost, агентство федерального уряду США, яке відповідає за невійськову допомогу іншим країнам USAID та Державна служба України з надзвичайних ситуацій (ДСНС).

Перше місце отримав проект студентів НаУКМА «LifeTag». Його суть полягає в наданні корисної інформації через SMS-повідомлення або веб-інтерфейс. Відтак, людям не потрібно мати доступ до Інтернету, який часто відсутній у зоні АТО. «Переглядаючи різні проекти допомоги переселенцям, я побачив, що всі вони дуже відірвані від того, що насправді відбувається на сході країни. Не в кожної людини є телефон, який підтримує операційну систему ІОS або Android. Тим паче, про які веб-додатки можна говорити в час, коли підривають інтернет-вежі», — говорить координатор проекту Гліб Кошуков.

Людині, яка потребує допомоги, просто необхідно надіслати на короткий номер місто і тип проблеми (наприклад, «київ# одяг#»). У відповідь їй прийде інформація із адресою пункту допомоги або ж номер волонтера. «Кожен, хто хоче долучитися, буде мати свій віртуальний кабінет, в якому зможе зазначити, скільком людям він може стати корисним та чим може допомогти», — говорить Гліб.

Призовий фонд у розмірі 45 тисяч гривень автори проекту планують витратити на оплату смс-сервісу, купівлю короткого номеру й інші пов’язані з цим речі. І вже за кілька тижнів, обіцяють творці «LifeTag», проект запрацює.

Друге місце зайняла команда із Харкова. «Давай до нас!» — це сервіс, за допомогою якого власники вільного житла можуть знайти та запросити до себе людей, які вимушені були виїхати із зони АТО.

Переселенці можуть залишити заявку на пошук житла, вказавши детальну інформацію про себе та контакти. І тоді вже власник житла та орендар зможуть зв’язатися та зрозуміти, чи підходять вони один одному.

«Враховуючи велику кількість різних не дуже приємних ситуацій, які вже траплялися із переселенцями, ми пішли трохи далі і придумали програму громадського контролю за домовленостями власника житла та переселенцями», — говорить координатор проекту, студент ХНУ ім. В.Н. Каразіна луганець Євген Урсалов. За його словами, це будуть волонтерські організації, які виступлять гарантом виконання домовленостей між сторонами, і, у разі виникнення конфліктних питань, можуть допомогти їх вирішити.

Третє місце отримав проект «Help Ukraine», координатором якого є виходець із Сєверодонецька Кирило Семенов. «Ми створили базу даних, щоб людина в найкоротші терміни могла знайти необхідну інформацію на одному порталі. Це буде не просто довідкова, а ще й відгуки користувачів, форум, де можна отримати пораду», — говорить Кирило Семенов.

За його словами, значна кількість українців не знає, як поводитися в надзвичайних ситуаціях. Внаслідок цього зростає вірогідність великих втрат серед мирного населення при надзвичайних ситуаціях. Крім того, немає єдиних, перевірених координат і баз по усій Україні для біженців, переселенців та потерпілих. Ці дві проблеми і вирішує проект «Help Ukraine».

Сервіс буде доступний користувачеві як у вигляді мобільного додатку, так і веб-сервісу. Окрім цього, в проекті передбачено надання інформації для потерпілих по усій Україні (можна вибирати будь-яке місто або регіон). Це інформація про пункти прийому громадян потерпілих від НС, пункти видачі гуманітарної допомоги, контакти і адреси допомоги в працевлаштуванні тощо.

До слова, всі три переможці отримали для розміщення своїх ресурсів «сертифікати» на доступ до хмарних технологій Microsoft на суми від 700 до 5000 доларів. Також вони стали учасниками програми Microsoft BizSpark, яка надає стартапам доступ до інструментів розробки програмного забезпечення та зв’язує їх з ключовими гравцями галузі в світі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати