Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У пошуках нових «горизонтів»

Уряд та Нафтогаз «звірили годинники» щодо перспектив вітчизняного газовидобутку
09 вересня, 19:29

Збільшити обсяги видобутку вітчизняного газу та стати повністю енергонезалежною: таку мету Україна переслідує вже не одне десятиліття. Утім, досягти цього поки не вдалося.

Торік в Україні видобули 20,7 млрд кубометрів «блакитного палива». З них 14,9 млрд — державна Укргазвидобування, 1,2 млрд — Укрнафта і ще 4,6 млрд кубів — приватні підприємства. За обсягами це — 4-те місце в Європі. Але й цього країні замало. У 2019 році імпорт газу сягнув 14,2 млрд кубів.

Виснажені старі родовища вже не в змозі забезпечити суттєвий приріст видобутку, а розробка нових йде занадто повільно. Тому, аби зменшити імпорт, потрібні нові, перспективні родовища.

Днями Нафтогаз презентував уряду найбільш перспективні проекти з розробки таких родовищ. Ставку пропонують робити на освоєння глибоких горизонтів, поклади нетрадиційного газу у щільних породах та Чорноморський шельф.

«Нова наша стратегія базується на збільшенні запасів, ресурсної бази. Адже існуючі родовища вичерпані подекуди на 80%. Тож потрібно розвідувати нові поклади, зокрема на шельфі Чорного моря та на перспективних ділянках на сході України»,     — зазначає директор дивізіону «Нафтогаз Розвідка та Видобування» Олександр Романюк.

У державній компанії наголошують: готові реалізовувати пілотні проекти в нових напрямках видобутку і знижувати їх ризики для всього ринку. Хоча в умовах кризи й історично низьких цін на енергоресурси в світі робити це дуже непросто. Багато видобувних компаній змушені зупиняти проекти через втрату рентабельності, а деякі — взагалі опинилися на межі банкрутства.

Та з іншого боку, криза — це шанс зосередитися на розвідці. Що краще нині дослідити нові перспективні поклади, то ефективніше їх можна буде освоїти згодом. Вітчизняні газовики до цього готові, але лише за умови послідовної підтримки держави.

«Україна має перспективи, щоб перейти від стагнації до зростання видобутку. Та нові напрями і проекти, які можуть забезпечити такий результат, несуть у собі значні ризики, потребують значних інвестицій, нових технологій і експертизи. Ми, як компанія, що захищає інтереси України, готові брати на себе відповідальність, досліджувати і відкривати ці можливості для всієї галузі і для країни. Але їх успішна реалізація потребує проактивної позиції з боку держави, нашої спільної роботи», — зазначив голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

У Нафтогазі нагадують: угоди на розподіл продукції на дев’яти нафтогазових ділянках в Україні, конкурси за якими були проведені понад рік тому, досі не укладені. І час на їх підписання спливає.

Серед переможців конкурсів Кабінет міністрів торік визначив і вітчизняні компанії, і іноземні, зокрема американську та канадські. Але вони досі не можуть приступити до освоєння родовищ.

Такі затримки інвесторів не надихають. Для збільшення видобутку газовикам потрібні стимули та мотивація. Наприклад, запровадження стимулюючої ренти для газу щільних порід, відкриття доступу до Чорноморського шельфу, а також низки великих потенційних площ на суші.

Представники галузі також просять продовжити дію стимулюючої ренти для традиційних покладів газу й спростити дозвільні процедури.

Енергонезалежність — це національний інтерес, відтак — потребує державної підтримки, упевнені газовики. В уряді з цим погодилися й пообіцяли допомагати.

«Для України власний газовидобуток має стати основою енергонезалежності. Сьогодні ми маємо безперешкодний доступ до ринку газу ЄС, що також сприяє диверсифікації джерел енергоносіїв. Але на нарадах у Президента ми неодноразово порушували питання підвищення власного видобутку. Треба провести відповідну розвідку, закінчити вже частково виконані розвідувальні плани та оперативно почати видобуток, — наголосив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. — Впевнений, спільно нам вдасться провести необхідні роботи та швидко підвищити енергонезалежність України».

Прем’єр пообіцяв, що уряд докладатиме для цього максимум зусиль.

У Нафтогазі таку позицію уряду вітають. «Ми дійшли згоди щодо необхідності прискорення процесів надання нових дозволів і підписання угод з розподілу продукції. Адже без нарощення запасів нафти та газу збільшити видобуток неможливо. Дайте нам нові ділянки для вивчення й це дасть можливість видобувати газ в економічно-вигідний спосіб. Це означає нарощування обсягу видобутку та справедливу, привабливу ціну для українського споживача», — додає Андрій Коболєв.

Якщо це таки станеться, Україна нарешті зможе відкрити ще не задіяний потенціал своїх надр. За приблизними оцінками, там на нас чекають сотні мільярдів кубометрів палива. Цього для енергонезалежності має вистачити.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати