Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україна вийшла в лідери змагання за фінансові ресурси?

Мінфіну вдалося розмістити п’ятирічні єврооблігації на 2 мільярди доларів за ціною 100% номіналу
20 липня, 00:00

Попри уповільнення зростання ВВП і зниження темпів промислового виробництва (а може, саме тому), Україна у вівторок зуміла прорватися на світовий фінансовий ринок, який до останнього часу вважався для неї закритим через паузу, що виникла в співпраці з МВФ. Українському Мінфіну за допомогою таких солідних банківських установ, як JPMorgan, Morgan Stanley, VTB Capital і Ощадбанк Росії/ «Тройка Диалог» вдалося розмістити п’ятирічні єврооблігації на 2 мільярди доларів за ціною 100% номіналу. УНІАН повідомляє, що в Мінфіні йому підтвердили цю інформацію.

Більше того, за даними «Дня», в Мінфіні з такого приводу запанувала чи не ейфорія. Один із експертів «Дня» ще у вівторок увечері, коли офіційної інформації про результати продажів евробондів ще не було, запевнив, що з їхнім розміщенням все буде гаразд, — можна спати спокійно і, більше того, незабаром можна буде відкривати з цього приводу шампанське. Відповідно до прес-релізу Мінфіну, процентна ставка по коштовних паперах України на весь період звернення — до 24 липня 2017 року — встановлено на рівні 9,25% річних. Спочатку планувалося розмістити єврооблігації на 1 мільярд доларів, але в процесі складання книги заявок, як повідомило учора «Дню» джерело, що брало участь у розміщенні, кількість заявок виявилася майже втричі більшою, ніж намічалося, і суму випуску було подвоєно. І, головне, завдяки підвищеній зацікавленості інвесторів емітенти змогли знизити первинну ціну з 9,5—9,75% до 9,25%. Експерт розцінює це як прорив України на міжнародні фінансові ринки. На його думку, менеджери Мінфіну дуже вдало використали «вікно», що виникло у зв’язку із зацікавленням інвесторів (в основному вони із США, 20% дав Лондон і 10% — решта Європи) до ринків, які розвиваються. Вдале розміщення суверенних паперів, упевнений експерт, відкриває дорогу й для корпоративних емітентів України.

Нагадаємо, за липень — вересень наш уряд мав намір запозичити 18 мільярдів гривень, у тому числі близько 8 мільярдів (тобто 1 мільярд доларів) на зовнішніх ринках. Отже, валютну частину плану перевиконано — Мінфін та його помічники-банкіри вийшли в передовики міжнародного змагання через залучення фінансових ресурсів. Як у пісні співається, це — плюс. А мінус — збільшення боргового навантаження на бюджет. Що отримаємо в сумі? Про це «День» запитував своїх експертів.

КОМЕНТАРІ

Андрій ОНІСТРАТ, голова наглядової ради банку «Національний кредит»:

— Я вважаю, що Нацбанк і Мінфін пішли дуже правильним шляхом. Україні необхідно вирішувати проблему дофінансування валютних запасів і створення стабілізаційного фонду для підтримки національної валюти. Те, що Україна зараз розміщує і на зовнішньому, і на внутрішньому ринках облігації під 9,2% річних, створює інформаційне посилання, яке особисто я розумію як сигнал до того, що наступні випуски розміщуватимуться дешевше, під 8 — 8,5%. У результаті НБУ незабаром задовольнить свої «хочу» відносно золотовалютних резервів, які гарантують стабільність гривні.

Антон ФІЛІПЕНКО, президент Української асоціації економістів-міжнародників:

— Перше, що забезпечило успіх цьому розміщенню, — це складнощі, які виникають в єврозоні. Здавалося б, гроші ще можуть знадобитися й Іспанії, й Ірландії, й Греції, й Італії. Але у зв’язку з тим, що дехто вже і панахиду по єврозоні відзначає (така моя імпровізована версія), то з’являється бажання таким чином показати, що єврозона живе, діє, Європейський центральний банк та інші фінустанови функціонують і підтримують не лише членів ЄС, а й Україну. По-друге, мабуть, позначились якісь переміщення у відносинах з МВФ, що з’явилися останнім часом.

В’ячеслав ЮТКІН, перший заступник голови «Промінвестбанку»:

— Це розміщення в умовах кризи треба визнати вельми успішним. Я не виключаю, що вже восени фінансові ринки будуть для України повністю закриті. Тому ми повинні заздалегідь готуватися до того, щоб нормально, в плановому режимі, обслуговувати зовнішні борги. Ситуація з МВФ все ще незрозуміла й до кінця осені навряд чи проясниться. Тому 2 мільярди доларів на п’ять років не будуть для нас зайвими.

І ціна 9,25% — це також успіх Мінфіну на чолі з Колобовим. Для цього були використані, я б сказав, напіввідкриті двері. Адже ряд інвесторів нині шукають відповідні інструменти, яких сьогодні не так вже й багато. Ми привабили і запропонованою ставкою, і статусом державного боргу. Італія та Іспанія випускають свої папери під 5 —7 %. А 9,25%, запропоновані Україною, як ви розумієте, інвесторові цікавіші, хоча для України це, безумовно, дорого. Але, з урахуванням нашого рейтингу, — це вдале розміщення.

Валерій ГЛАДКИЙ, генеральний директор Бюро політичних і соціальних ініціатив:

— У цілому умови цього запозичення непогані. У Європі позичають трішки дешевше, але для України 9,25% за наших нинішніх умов досить привабливо. Зрозуміло, що отримані кошти будуть використані на фінансування бюджетного дефіциту з урахуванням останніх змін. Через них істотно зросли витрати, зокрема й на соціальні ініціативи Президента — підвищення пенсій і зарплат, будівництво доступного житла, виплати вкладникам Ощадбанку колишнього СРСР. Якби не це, то від запозичень можна було б узагалі відмовитися або хоча б їх зменшити.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати