Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україна з 1 квітня не купуватиме російський газ

Експерт: У запасі є три місяці, щоб домовитися про нову ціну та умови поставок
24 березня, 11:59
ФОТО REUTERS

Україна планує з 1 квітня призупинити закупівлю російського газу. Про це вчора повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин. «Зараз необхідності купувати російський газ немає. Я думаю, що ми не будемо його купувати», — пояснив він.

Заява з’явилася після тристоронньої зустрічі у Брюсселі, де Україна, ЄС та Росія розпочали черговий раунд переговорів по газу. Переговори відбувалися на рівні міністрів енергетики та за участі єврокомісара з питань енергетики. Сторони погодилися з тим, що умови «зимового пакета», домовленість про який була досягнута 30 жовтня 2014 року, виконуються в повному обсязі, проте умови «літнього пакету» ще є предметом обговорення на рівні експертних груп.

Чи проживе Україна без російського газу? І щоповинна робити за період кількамісячної передишки? Про це «День» запитав експерта «Інституту енергетичних стратегій» Юрія КОРОЛЬЧУКА:

— Це технічна заява України і вона цілком логічна. З 1 квітня 2015 року ми почнемо отримувати газ російський без знижки в 100 доларів. Це означає, що доведеться платити повну вартість. Поки немає нових домовленості з Росією та ЄС українська економіка має купувати блакитне паливо з РФ за 330—350 доларів за тисячу метрів кубічних. Чому така висока ціна, адже вартість нафти падає? Тенденцій на зниження російського блакитного палива немає, бо з моменту падіння вартості бареля нафти пройшло лише 6 місяців. Тому поки що дешевше брати газ з ЄС. Він обійдеться в 300 доларів за тисячу кубічних метрів. Тож уряд намагатиметься закривати поточні газові потреби реверсним газом і власного видобування. Приблизно квітень-червень зможемо спокійно пережити без російського газу. А вже максимум в липні доведеться вирішувати питання з вартістю газу. Тому в України є три місця, аби домовитися з Росією про нову ціну газу, газовий пакет і умови поставок на зиму. Завдяки закупівлям з Європи зможемо купити 6 мільярдів метрів кубічних. Гроші на ці закупівлі виділені в рамках кредиту МВФ — 1,7 мільярда доларів. Якщо не вкладемося в три місяці, то автоматично виникне два питання: де далі брати гроші на закупівлю газу і що робити з наповненням підземних сховищ газу. Адже на початок опалювального сезону потрібно 14 мільярдів метрів газу. Як виторгувати максимум? На мій погляд, ключова умова з боку Росії стосуватиметься поставок і оплати за газ на територіях, підконтрольних сепаратистам в так званих ДНР і ЛНР, та оплати тримільярдного доларового кредиту, який брав Янукович. Можна розраховувати на допомогу ЄС у переговорах, тягнути до останнього, або — брати європейські кредити і скорочувати споживання газу. Що обере уряд? Не відомо.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати