Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Українець готує «робочий стіл» для Білла Гейтса

Ще одна вітчизняна компанія уклала договір про співпрацю з усесвітньо відомою компанією Microsoft
08 серпня, 13:20
ФОТО РЕЙТЕР

Віднині користувачі Інтернету зможуть бачити гарні світлини, що слугують тлом однієї з найпопулярніших пошукових систем Віng.com компанії Microsoft. Цю інформацію можна було б оминути увагою, залишивши для спеціалізованих видань, якби тут не виявилося руки... України, точніше — її програмістів. Адже зображення для пошукової системи Білла Гейтса експортуватимуться з фото-сервісу 500px, заснованого вихідцем з України Олегом Гуцолом і росіянином Євгеном Чеботарьовим. «Наші редактори відбиратимуть найкращі зображення на 500px, а топові картинки з’являться на головній сторінці Bing», — розповів Гуцол на офіційному блозі компанії 500px.

«День» вже неодноразово писав про те, що IT-розробники українських фахівців дедалі частіше потрапляють у поле зору великих міжнародних компаній з мільярдними оборотами. Наприклад, наприкінці 2012 року «День» назвав «Людиною року-2012» Єгора Анчишкіна, який продав гігантові Google компанію Viewdle, що займається розробкою технології розпізнавання осіб і об’єктів мобільними пристроями. І ось — чергова перемога.

За словами Гуцола, партнерство 500px і Microsoft не обмежиться демонстрацією фотографій з архіву. «Ми зараз разом працюємо над інтеграцією найкращого контенту 500px і його фотографів в окремі частини Bing.com», — зазначив керівник 500px. З реалізацією обіцяють визначитися в найближчі кілька місяців. При цьому він не розповів, коли будуть наступні запуски цих проектів, а також промовчав і про економічний бік домовленостей.

Тенденції щодо співпраці і поглинання великими світовими компаніями продуктів, вироблених українськими фахівцями, спостерігаються вже давно. «День» опитав експертів вітчизняною ІT-сфери про перспективи цього напряму і про виклики, які нині стоять перед ними.

«НАШ РИНОК СТАЄ ВІДОМІШИМ І ПРИБУТКОВІШИМ»

Іван ПЄТУХОВ, президент групи компаній «Адамант», віце-президент з питань інформаційних технологій Українського союзу промисловців і підприємців:

— У принципі, зараз на Україну звертають увагу, на компанії, які розробляють софтвер, електронні бази. Це нормальна тенденція. Україна досі є відносно молодим ринком у сфері завоювання його великими іноземними корпораціями. Водночас це не масове явище. Зараз є тенденція, що наші програмісти, сидячи в Україні, працюють на багато світових трендів за аутсорсингом. Наш ринок стає відомішим і прибутковим. Україна потихеньку завойовує свої позиції. Це пов’язано з тим, що наші люди ширші у своїй діяльності, ніж середньостатистичні програмісти з інших країн. Наприклад, фахівці з Індії якщо навчаться писати якийсь скрипт чи виконувати певні операції, то вони від цього вже далеко не відходять. А наші можуть нормально працювати і тестувальниками, і конструкторами, і розробниками складних систем. Вони просунутіші, допитливіші, природніші, хочуть більше дізнатися і краще пристосовуються до нових умов і технологій. Поки що в українській ІT-сфері все розвивається своїм звичаєм. Компанії зростають, отримують замовлення. Водночас з’явилося більше складнощів з боку держави, особливо щодо доходів, які отримують аутсорсери і фрілансери. Обклали податками, запровадили норму, коли дохід, отриманий у доларі, можна перевести в готівку лише в гривні. Тобто 100% продаж валюти банкам.

«ОБСЯГ ЕКСПОРТУ ПОСЛУГ В ІТ-СФЕРІ ЗА ПІВРОКУ СТАНОВИВ $308,6 МІЛЬЙОНА»

Віктор ВАЛЄЄВ, виконавчий директор Асоціації «Інформаційні технології України»:

— Конвергенція ІТ-технологій, у тому числі спрямованих на творчі процеси, є тенденцією. Другим трендом є розвиток і вдосконалення searchengines вбік мультимедійності. Українські розробники беруть в цьому процесі активну участь.

Щодо розвитку ІТ галузі в Україні — цифри говорять про збільшення позитивного впливу ІТ сегменту на економіку країни. Сфера ІТ засвідчила приріст за перший квартал цього року. Експорт комп’ютерних і інформаційних послуг зріс у півтора рази. Обсяг експорту послуг у сфері телекомунікацій, комп’ютерних і інформаційних послуг України за півроку становить 308,6 мільйона доларів. Це хороші показники, і за підсумками 2013 року ми   побачимо роль й частку експорту ІТ у загальній структурі експорту країни.

«ПОЧАЛО ЗВЕРТАТИСЯ БІЛЬШЕ УКРАЇНСЬКИХ КОМПАНІЙ»

Сергій МОРІН, експерт ІT-ринку:

— Наші компанії завжди працювали з іноземцями. Торік Україна посідала 3 місце після Індії і Філліпін за кількістю фрілансерів і аутсорсерів. Наш ринок на 80% працює на іноземні замовлення. Це досить стабільна тенденція. У нас зараз, навпаки, йде перекіс до того, що почали більше звертатися українські компанії. Раніше частка іноземців була на рівні 85—90%. При цьому дедалі більше відчувається нестача фахівців, які допомогли б покрити всі замовлення. Це проблема, яка також давно обговорюється. Також знижується якість знань у випускників профільних вишів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати