Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Увійдуть» чи «вляпаються»?

Рада проголосувала за ринок землі в першому читанні
13 листопада, 18:20

В історію можна увійти, але можна й «вляпатися», каже народна мудрість. І схоже, що наразі ніхто не може сказати напевно, який із цих двох варіантів 13    листопада обрали депутати українського парламенту.

Учора Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект, який має відкрити ринок землі в Україні. За таке рішення проголосували 240 депутатів — 227 представників «Слуги народу» і 13 позафракційних.

Напередодні засідання виглядало так, що голосів у фракції «Слуга народу» могло й не вистачити. Зранку декілька депутатів від цієї партії написали пости у «Фейсбуці», що не голосуватимуть за відкриття ринку землі.

«Україні потрібен вільний ринок землі. Власників землі не можна обмежувати в праві розпоряджатися своєю власністю. АЛЕ. Спочатку слід створити умови для ВІЛЬНОГО ринку», — написав народний депутат, член фракції «Слуга народу» Сергій НАГОРНЯК.

За його словами, перш ніж голосувати закон, який має відкрити вільний ринок землі, в Україні потрібно було б розібратися з товаром на цьому ринку    — землею. «Наразі ми досі не маємо повної та достовірної інформації про всі земельні ділянки країни, їхніх власників і користувачів, межі ділянок в натурі. Не в усіх ділянок навіть є кадастрові номери!» — каже Нагорняк. По-друге, слід розібратися із законодавчою базою. «Зокрема, усунути суперечності й закрити «білі плями», ухвалити низку нових законів, які зробили б неможливим порушення прав землевласників і зловживання на земельному ринку, спростити доступ фермерів до кредитів тощо», — вважає нардеп. І по-третє, найголовніше — «створити ефективний механізм захисту учасників земельного ринку в правоохоронних органах, судах, органах виконання судових рішень».

«Не можна скасовувати мораторій у час, коли для фермерського господарства обов’язковою статтею витрат на жнива є послуги озброєної охорони, коли суди за винагороду пишуть у рішеннях будь-яку маячню, а правоохоронці неспроможні впоратися зі своєю роботою. Тому сьогодні я буду голосувати ПРОТИ закону про ринок землі», — заявив народний депутат.

Перед голосуванням у Раду приїхав Президент. Володимир Зеленський закликав депутатів підтримати проєкт закону щодо створення ринку землі. Про це повідомила представник Кабміну в парламенті, депутат фракції «Слуга народу» Ірина ВЕРЕЩУК під час коментарів журналістам: «Він переконував, що потрібно проголосувати за закон № 2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», який власне запропонував депутат Сольський», — заявила Верещук. Крім того, вона вважає, що всі внесені в парламент законопроекти щодо земельної реформи є недопрацьованими і такими, які «не можна приймати навіть у першому читанні».

Від себе Верещук зазначила, що відкриття ринку землі є значущим процесом, але для неї особисто важливо те, яким чином відбуватиметься це відкриття ринку.

Члени фракції «Слуга народу» перед початком засідання оточили парламентську трибуну, за їхніми словами, щоб її не заблокували інші політсили.

Коли в залі почали виникати численні перепалки між депутатами «Слуги народу» та інших фракцій, Дмитро Разумков оголосив перерву на півгодини, яка врешті тривала кілька годин.

Коли засідання продовжилося, трибуну заблокували вже депутати від ОПЗЖ, зокрема Ілля Кива, Юрій Бойко, Вадим Рабінович.

За кілька хвилин вони таки дали змогу виступити міністрові економіки Тимофію Милованову.

«Кожен має свої аргументи «за» і «проти». Але єднає всіх одне — бажання бути успішним на землі... Все буде добре», — заявив міністр.

Дискусії тривали кілька годин, фракція ОПЗЖ наполягала на тому, щоб почалася перерва, після якої депутати мали б піти на обід, а о 16.00 розпочалася б робота в комітетах. «Ви розповідаєте про важливість питання ринку землі. А з другого боку — обід стає важливішим», — відповів на це спікер Дмитро Разумков.

Далі голова аграрного комітету Микола Сольський представив законопроект № 2178-10, підтриманий його комітетом. «Ні для кого не секрет, що ринок землі насправді існує. У країні розпайовано понад 27   мільйонів гектарів, які є підмораторними, і приблизно 1,2 млн за останні 10—15 років у різні способи... вже продані»,     — заявив він.

Найбільше дискусій викликало питання, чи можна надавати іноземцям право купувати землю. Також супротив викликала норма про те, що в одні руки можна купувати до 210 тис. гектарів.

Тож, за попередньою версією (нагадаємо, законопроект проголосований у першому читанні лише), купувати землю зможуть:

• громадяни України;

• юридичні особи України, створені згідно із законодавством України;

• територіальні громади;

• держава.

Іноземці, згідно з ухваленим проектом, «можуть набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення в порядку спадкування за законом, але зобов’язані здійснити їх відчуження протягом одного року з дня набуття права власності». У понеділок Президент Володимир Зеленський запевняв, що купувати (а не успадковувати) землю іноземці зможуть «лише за умови, що на це буде дана згода народу України на всеукраїнському референдумі».

Втім, до другого читання законопроект про ринок землі ще може зазнати суттєвих змін.

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук привітав те, що народні депутати ухвалили законопроект у першому читанні. Про це він написав у «Фейсбуці».

«13 листопада — день, який увійде в історію України. Народні депутати проголосували за лібералізацію українського ринку землі. Закінчується епоха, де народу — мораторій, а «своїм людям» — усе», — написав він.

«Нарешті ми можемо здійснити перехід від феодалізму до реальних ринкових відносин, як повноцінна, розвинута країна», — додав Гончарук.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати