Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В Одеській митниці розпочали пілотний проект

Міхеїл СААКАШВІЛІ в коментарі «Дню» — про вантажі «потенційної корупції»
24 листопада, 10:30
Фото МИКОЛИ ЛАЗАРЕНКА

Одеську митницю реформують до 1 березня 2016 року. Конкретні плани озвучив губернатор Одеської області Міхеїл СААКАШВІЛІ на з’їзді «Асоціації платників податків України» (АППУ). Нагадаємо, що влітку він звинуватив керівництво Державної фіскальної служби України (ДФСУ) в тому, що на цій ділянці в рік «крадуть щонайменше мільярд доларів». Згодом Одеську митницю очолила Юлія Марушевська, яку лобіював Саакашвілі.

«Контрабанда, мабуть, цілком не перекрита, але загалом корупції на Одеській митниці немає. Зараз ці всі ці потоки перейшли на інші митниці, переважно на Київську, де розмитнюють товар за нижчими цінами», — розповідає «Дню» про нинішній стан речей в регіоні Саакашвілі. Щоб повністю змінити роботу регіональної митниці, він пропонує декілька кроків, погоджених із центральним офісом ДФСУ. «Хочемо розмитнювати лише вантажі з ЄС, США, Японії, Канади, Австралії, бо їхнє походження і вказану у декларації ціну товарів підтверджено на 100%», — деталізує план змін Саакашвілі  А от від китайських та турецьких вантажів відмовлятимуться, пояснює одеський губернатор, бо «неможливо знайти реальну декларацію для них». «Хай їх оформлюють інші митниці, бо це потенційне джерело  корупції... Коли запустимо 1 березня 2016 року електронну митницю, тоді розмитнюватимемо всі вантажі», — додає він у розмові з «Днем». У рамках оновлення митниці також готують максимальне спрощення заповнення митної декларації, щоб це міг зробити будь-хто, скорочення часу розмитнення контейнера до 15 хвилин, загалом на митне оформлення не більше години і фізичний огляд лише 5—7% товару. Крім того, очікують прийняття закону про ліквідацію митних брокерів і передачу їхніх функцій працівникам митниці, отримані за такі послуги кошти частково лишатимуть в регіональній митниці у спецфонді, з якого збільшуватимуть зарплату митникам.

На думку головного експерта групи «Податкова реформа «Реанімаційний пакет реформ» Іллі НЕСХОДОВСЬКОГО, одеський пілотний проект — це добре,  але загалом ситуацію в країні він не змінить. «Неможливо реформувати тільки одну митницю. Треба здійснювати комплексну реформу. Якщо ви залишаєте хоча б одну митницю, де діятиме корупція, то всі потоки із заниженою митною вартістю спрямовуватимуться на неї», — підсумовує  він.

Тож «мігрувала» чи ні контрабанда на Київську митницю і чи зникла вона на Одеській? Із таким запитанням «День» звернувся до голови ДФСУ Романа Насірова. Оперативної відповіді у нього не знайшлося, деталі пообіцяв розповісти в інтерв’ю «Дню».  Утім, він визнав: є ще що поліпшувати. «Зараз дуже важливий час для нашого бізнесу, для всієї економіки... У нас є підписаний меморандум з АППУ, але нині вже треба переходити до більш рішучих кроків, сідати разом за стіл перемовин і почати працювати в реальному режимі часу. Податкова реформа для бізнесу має стартувати у грудні 2015 року», — каже він. На думку Романа Насірова, новий Податковий кодекс має чітко закріпити умови роботи для бізнесу на два-чотири роки, або принаймні ввести мораторій на зміни.

Затягування в країні економічних реформ — міна сповільненої дії для всіх, каже «Дню» президент АППУ Григол Катамадзе. «Потрібен  ліберальний податковий кодекс, зменшення кількості податків, ставок, податкового тягаря для роботодавців за чисту зарплату. Сьогодні, окрім виплати зарплатні робітнику, підприємець має сплатити додатково державі ще 56—68% цієї суми! Тому й не дивно, що кількість «конвертів» не зменшується. Якби цей показник знизили до 20%, то додаткові надходження до бюджету склали б 24 мільярди гривень. Бо за оцінками 2012 року частка «конвертів» в українській економіці становила 120 мільярдів гривень!» — пояснює він головне завдання для фіскалів та  КМУ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати