Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В Україні хочуть реанімувати податок, який не подобається МВФ

Екс-міністр економіки: «Я б побажав Міндоходів відмовитися від таких ідей і не нервувати суспільство»
11 червня, 12:15
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Міністерство доходів та зборів підготувало зміни до закону «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування», якими запропоновано повернути оподаткування безготівкових валютообмінних операцій. Розмір збору — до 1% при купівлі іноземної валюти в безготівковій формі. Раніше така практика вже була і діяла з кінця 1990-х. Ставка збору постійно знижувалася, і лише в липні 2010 року уряд на вимогу Міжнародного валютного фонду (МВФ) припинив його дію, а 2011 року взагалі його скасував.

Нагадаємо, що збір з безготівкових операцій купівлі-продажу валюти діяв в Україні з 1998 року як тимчасовий захід для скорочення дефіциту бюджету Пенсійного фонду. У різні роки його ставка становила від 0,2 % до 1,5 %. У липні 2010 року бізнес було звільнено від збору, але вже через два роки Державна податкова служба запропонувала його повернути. Податківці тоді виступили з ініціативою зниження єдиного соціального внеску і запропонували компенсувати падіння доходів Пенсійного фонду введенням тривідсоткового збору з безготівкових операцій (додаткові надходження 14 мільярдів гривень).

Збір запропоновано повернути в рамках реалізації президентського національного плану проведення реформ на 2013 рік.

У пояснювальній записці до законопроекту сказано, що збір потрібен як додаткове джерело формування держбюджету, кошти якого підуть на виплату пенсій, надбавок до пенсійних виплат та їхнє підвищення. Тож мова про зібрані кошти (суму в Міндоходів не називають), які направлять не на реформування Пенсійного фонду, а на покриття дефіциту.

Чи потрібна реанімація валютного збору? Про це «День» запитав колишнього міністра економіки Віктора СУСЛОВА:

— Збір з продажу валюти до Пенсійного фонд вже діяв, але його відмінили. Я не думаю, що зараз уряд поверне цей збір. Адже введення валютного збору стане ще одним каменем в город МВФ, який може негативно вплинути на виділення кредиту Україні. На мій погляд, перемовини про черговий транш кредиту поки що рано вважати провальним. Ще є сподівання на те, що МВФ виділить кредит, життєво важливий для української економіки. Тому я думаю, що уряд таку ініціативу Міндоходів не підтримає. В іншому випадку подорожчає й імпорт, а це позначиться на економіці загалом. Адже не буває податків та зборів, які не треба платити. Їх все одно хтось платить. Свого часу МВФ наполягав на прибиранні цього збору тому, що у світі його аналогів немає. Це порушує режим валютних курсів, що веде до викривлення розрахунків в економіці, до подорожання операцій при купівлі-продажу імпорту. Не треба запроваджувати провінційні методи регулювання економіки, яких немає у світі. Слід запозичувати міжнародні стандарти регулювання економки. Чому виникають такі ініціативи? Тому що зараз спостерігається невиконання плану доходів бюджету. Дефіцит бюджету Пенсійного фонду оцінюють майже в 20 мільярдів гривень. Доходи падають, тому податківці активізуються, вони шукають нові джерела наповнення бюджету. Але вони забувають, що головне джерело — зростання економіки. І починати слід з пошуку причин, чому третій квартал поспіль падає економіка. Я б побажав Міндоходів відмовитися від таких ідей і не нервувати суспільство.

ДО  РЕЧІ

Попит на валюту поступово зменшується з боку населення. За даними НБУ, у травні 2013 року українці продали готівкової інвалюти на 81 мільйон доларів більше, ніж купили, тоді як у травні минулого року навпаки: купили на 526,8 мільйонів доларів більше, ніж продали. Чистий продаж готівкової валюти населенням України у квітні 2013-го становив 117,8 мільйона доларів.

Валютне затишшя на внутрішньому ринку тимчасове, вважає міжнародне рейтингове агентство S&P. У своєму останньому прогнозі воно передбачає погіршення ситуації для гривні. «Ми очікуємо, що в 2013 році обсяг міжнародних резервів України знизиться приблизно до 20 мільярдів доларів...» — йдеться в огляді S&P, передають «Українські новини». То ж, за його оцінками, до кінця року можлива девальвація гривні до 9 гривень за доллар.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати