Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Валютну «обязаловку», схоже, подовжать

Експерти: Треба знайти близько $15 мільярдів, щоб забезпечити спокій для економіки на рік
16 травня, 12:47
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Наприкінці травня спливає термін дії обов’язкового продажу 50% валютної виручки для експортерів. Подовжити чи не подовжити? Як розповідають джерела «Дня» в уряді, це питання сьогодні стоїть на порядку денному, й остаточного рішення в Нацбанку не прийнято. Проте ймовірність позитивного рішення велика.

Нагадаємо, що влітку 2012 року нацрегулятор запропонував парламенту закріпити на законодавчому рівні право центрального банку тимчасово вводити обов’язковий продаж валютної виручки, що існувало в 1998—2005 роках. Потім депутати раптово прийняли відповідний документ, і з 19 листопада 2012 року в Україні на шість місяців ввели обов’язковий продаж 50% валютної виручки. Тоді ж Нацбанк скоротив і термін повернення валютної виручки із 180 до 90 днів. Одразу після впровадження такого обмеження глава НБУ Сергій Арбузов допускав, що його буде скасовано достроково, до закінчення шестимісячного періоду.

Тож термін дії цього урядового документа добігає кінця. Проте чи є підстави відмовлятися від нього?

Курс гривні підвищив волатильність, зокрема, знизився у вівторок до 8,1500 грн/$1 з 8,1280 грн/$1 у попередній робочий день. Якщо подивитись на дефіцит платіжного балансу України, то, згідно з даними НБУ, в березні він становив $964 мільйони (у березні 2012 року — $653 мільйони). «Скорочення зовнішнього і внутрішнього попиту зумовило зниження обсягів як експорту, так і імпорту товарів», — говориться про причини у повідомленні НБУ. У цілому, за даними НБУ, дефіцит поточного рахунку в січні — березні-2013 становив $1,751 мільярда. Більш свіжих даних поки що немає. Вчора Держстат дав свою оцінку дефіциту зовнішньої торгівлі: у першому кварталі 2013 року він становив $1,987 мільярда. Отже, дефіцит залишається. Закрити повністю його не вдається, оскільки домовленості з Міжнародним валютним фондом так і не досягнуто (МВФ). Отож поки що уряду доводиться позичати гроші у інших, активно продаючи через Мінфін ринку свої облігації внутрішньої державної позики (ОВДП). Зокрема, вчора на аукціоні Мінфін залучив до держбюджету ще 553 мільйони гривень. Виходячи з цього, можна передбачити, що є реальна необхідність подовжити дію раніше прийнятого рішення.

На думку скарбничого «Укрінбанку» Олега Броніна, економічні підстави для подовження дії такого обмеження вже відсутні. «Порядок обов’язкового продажу валютної виручки нині вже втратив свою актуальність. Ми не чекаємо девальваційних сплесків або гривневого голодування в результаті завершення його дії. Тим більше, немає жодних економічних передумов для подовження порядку обов’язкового продажу ще на півроку», — підкреслив він.

«НБУ, можливо, подовжить дію нормативу про обов’язковий продаж частини валютної виручки на наступні півроку. При цьому норматив обов’язкового продажу залишиться на колишньому рівні або буде трохи понижено», — прогнозує начальник казначейства «Астра Банку» Олександр Штефан.

Проте начальник аналітичного відділу «Альфа-Банку» (Україна) Олексій Блінов вважає, що НБУ слід зробити певну перерву у дії вимоги щодо обов’язкового продажу валютної виручки. «Цілком імовірно, що Нацбанк намагатиметься повторно використовувати цю регуляторну можливість у найбільш відповідний момент, тобто восени, як це й було зроблено 2012 року, а не у травні-червні, коли тиск на валютний ринок традиційно дуже слабкий», — говорить він.

Думки банкірів збігаються і щодо оцінки минулорічного рішення НБУ про введення обов’язкового продажу частини валютної виручки: такий крок мав стабілізуючу дію на ринок, вважають вони.

«Очевидно, що фактичною метою грошово-кредитної політики НБУ є підтримка стабільного курсу гривні. У цьому контексті рішення НБУ про введення обов’язкового продажу 50% валютної виручки одночасно зі скороченням терміну її надходження на три місяці було прийнято дуже своєчасно — в розпал тиску на гривню в листопаді 2012 року», — говорить про обрану НБУ тактику начальник аналітичного відділу «Альфа-Банк» (Україна) Олексій Блінов. При цьому він нагадав, що напередодні прийняття цього рішення котирування міжбанківського ринку досягали 8,30 грн/$. «На сьогодні тиск на курс гривні на валютному ринку практично відсутній. Проте він напевно зросте восени, адже саме на осінь припадає найбільший дефіцит зовнішньої торгівлі», — додав він.

«Цей інструмент справді мав позитивний вплив на баланс попиту і пропозиції, забезпечивши нормалізацію валютного ринку, збереження золотовалютних резервів і бездоганне обслуговування зовнішнього боргу», — оцінює ефективність обраного НБУ інструменту Бронін.

«Введення обов’язкового продажу привело до більш планомірного вступу валюти на міжбанківський валютний ринок України, що забезпечило стабільний курс національний валюти. Подовження НБУ нормативу про обов’язковий продаж виглядатиме доцільно», — доповнює Штефан.

Подовжить чи ні НБУ своє рішення про обов’язковий продажу експортерами 50% своєї виручки? І якою буде реакція бізнесу? Про це «День» запитав у фінансистів і банкірів.

КОМЕНТАРІ

«СКАСОВУВАТИ ТРЕБА НЕ РАНІШЕ ЛІТА 2014 РОКУ»

В’ячеслав ЮТКІН, перший заступник голови правління «Промінвестбанку»:

— Скоріше за все, це рішення продовжать. Основна причина — не дуже радісні макроекономічні показники в країні. Зараз спостерігається тимчасовий спокій на ринку, оскільки починається літній період. Якщо ж глибше проаналізувати економічну ситуацію в Україні в цілому, то припинення дії цього рішення може негативно позначитися на взаємовідношенні пари долар-гривна і призвести до прискорення девальваційних настроїв на ринку. На мій погляд, обов’язковий продаж валютної виручки треба вводити, як мінімум, на рік — для глибшого аналізу ситуації. При цьому сама економіка має бути індикатором. Збереження цього заходу дозволить утримати рівновагу курсу, збалансувавши попит і пропозицію валюти. На сьогоднішній день саме обов’язковий продаж валюти експортерами допоміг приблизно на 20—25% збалансувати валютний ринок країни. На мій погляд, треба говорити про необхідність відміни обов’язкового продажу 50% валютної виручки експортерами не раніше літа 2014 року. Окрім цього, необхідно думати про відновлення кредитування економіки, про зменшення дефіциту торговельного балансу та покращання інвестиційного клімату України. Все це впливає на економіку та відбивається на ній.

«ПІДПРИЄМЦІ ПОЧНУТЬ ШУКАТИ ЯКІСЬ СХЕМИ, ЩОБ ЗАЛИШИТИ СВОЇ ГРОШІ ЗА КОРДОНОМ»

Борис СОБОЛЄВ, віце-президент «Українського кредитно-банківського союзу»:

— Продовжать. Поки не досягнуть нормальної домовленості з МВФ, це буде спосіб порятунку платіжного балансу та виконання платіжних зобов’язань, у тому числі, по гарантованих урядом позиках. Як тільки МВФ дасть дозвіл і виділить кредит, то почнуться інші послаблення та поліпшення. Поки цього немає, уряд залишається без джерел фінансування своїх зобов’язань, а значить — зберігається загроза невиконання цих зобов’язань. Потрібно приблизно 15 мільярдів доларів, щоб протягом року виконати свої зобов’язання. Продовження обов’язкового продажу частини валютної виручки вплине на бізнес і призведе до того, що підприємці почнуть шукати якісь схеми, аби залишити свої гроші за кордоном. Усі розуміють, що відбувається акумуляція долара перед тим, як гривну опустять. І ті, хто тримає гривну, сильно ризикують потім купувати долари за більшою ціною. Звичайно, в такій ситуації бізнес більше перенаправлятиме грошей за кордон або працюватиме за бартером. Скоріше за все, скоротяться прямі інвестиції, постраждає рахунок платіжного балансу, банки та корпорації не зможуть отримати позики для інвестиційного кредитування. Що це означає? Що розвиток капітальної бази може загальмуватися і призвести до негативних явищ з ВВП. На мій погляд, якщо обов’язковий продаж 50% валютної виручки збережеться, то в перспективі можемо прийти до зменшення ВВП і стагнації економіки.

«ЦЕ НЕ ПОМИЛКА, А СУВОРА НЕОБХІДНІСТЬ»

Віктор СУСЛОВ, екс-міністр економіки України:

— Не маю сумніву в продовженні, тому що валютна ситуація залишається складною. Завдяки обов’язковому продажу валюти за ці місяці вдалося збільшити обсяги продажу валюти на міжбанківському ринку. При цьому даної експортерами валюти все одно не вистачає, постійно публікуються дані, що уряд і бізнес змушені проводити нові позики, платіжний баланс балансуємо виключно за рахунок цих позик. Чому продовжується валютний голод на ринку? Тому що приплив валюти в країну менший за відтік. У цих умовах цілком логічно та доцільно продовжити обов’язковий продаж 50% валютної виручки для експортерів, але існує реальна вірогідність того, що цей відсоток можуть підвищити до 60 або 75%. Це не помилка, а сувора необхідність. Обов’язковий продаж був і в 90-ті роки. Але після збільшення надходжень валюти на ринок усі обмеження були зняті. Так буде і цього разу. Поки пройде весняно-літній перепочинок усе буде нормально, але до осені очікується погіршення ситуації. Реакція бізнесу, звичайно, буде негативною, тому що підприємці самі хочуть вирішувати скільки і коли продавати.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати