Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Відключають своїх – щоб чужі боялися

Борги непідконтрольної території поставили на межу колапсу луганську енергетику
28 лютого, 10:16

У «Луганського енергетичного об’єднання» (ЛЕО) арештовані рахунки і всі співробітники з початку лютого переведені на триденний режим — повну зарплату трьом тисячам робітникам платити зараз нічим.

На підприємстві вважають, що в цьому велика частка провини Кабінету міністрів України, який визначив об’єднання єдиним постачальником електроенергії на непідконтрольну територію. Більш того, неплатників по той бік лінії розмежування йому відключати не дозволяється.

Споживачі заборгували підприємству понад п’ять мільярдів гривень. Причому 80% цієї суми припадає на непідконтрольну Україні територію. Таким чином ЛЕО стало одним із найбільших боржників держпідприємства «Енергоринок». У результаті банківські рахунки ЛЕО були арештовані, і з грудня минулого року НКРЕКП установила для нього обов’язкові щоденні утримання, які значно перевищують надходження.

Технічний директор ТОВ ЛЕО Віктор Чорний розповів «Дню» про непросту ситуацію на підприємстві. «Згідно з постановою Кабміну №368, гроші, які ми збирали тут, на контрольованій території, повністю йдуть у рахунок оплати споживання неконтрольованої території. Це майже 270 мільйонів гривень щомісячно. Платежі з території так званої ЛНР нам уже давно не надходять».

«Через відсутність грошей на пальне робота аварійних бригад практично паралізована, — зауважує старший диспетчер Старобільського району електромереж Юрій Решетняк. — Аби в разі поривів не залишити абонентів без світла, керівництво ЛЕО змушене просити допомоги в сільських і районних рад. Адже від аварійних відключень можуть постраждати і добросовісні абоненти. А головне — потрібно зберегти колектив. Якщо співробітники почнуть звільнятися, то потім знайти таких фахівців буде непросто».

«Усе дорожчає, а зарплата зменшується, — поділилася з «Днем» начальник відділу правового забезпечення ЛЕО Ольга Селезньова. — У мене маленькі діти і немолоді батьки, яких треба відвідувати. Транспорт теж подорожчав. Доводиться і на цьому економити, до батьків рідше їздитиму. А роботи навпаки — більше. За три дні ніяк не встигнути. До того ж доводиться і у відрядження їздити. Але «подорожую» за свій рахунок».

Через фінансові проблеми енергетиків найперше страждають жителі українських територій. 21 лютого без електрики залишилася Петровська насосна станція, розташована в Станично-Луганському районі. Її заборгованість — 18 мільйонів гривень.

Борг водоканалу в Попасній — приблизно 130 мільйонів. За словами директора цього підприємства Івана Вілкова, через відключення від електроенергії Петровської станції без води на підконтрольній території області залишиться близько 500 осіб і майже дві тисячі — на окупованій території. Вілков вважає дії ЛЕО незаконними, тому що свій борг це підприємство поступово погашає. Але ЛЕО ніяк інакше, окрім як відключеннями, не може змусити боржників оплачувати отримані послуги.

Заступник комерційного директора підприємства Олена Богодух докладає неймовірні зусилля, щоб домогтися розблокування банківських рахунків. «До кого тільки не зверталися, говорить вона, — писали листи до обласної адміністрації, в міністерство, навіть прем’єр-міністрові. І все марно. Всі відповідають: спочатку заплатіть борги. А коли розплатяться з нами? Для нас єдиний вихід — відключати неплатників на неконтрольованій території. Але чому цього не можна робити?» А поки ЛЕО живе за правилом: бий своїх, щоб чужі боялися. І найближчим часом може відключити за борги Лисичанський водоканал.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати