Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Вугілля втридорога»

Такі факти повинні виявляти розвідка і контррозвідка, — експерт
10 жовтня, 11:11
ФОТО З АРХІВУ "Дня"

За дев’ять місяців поточного року до Польщі було поставлено 93 тисячі тонн антрациту, нелегально вивезеного з окупованого Донбасу, повідомляє Liga.net. Майже такі самі дані (94 тисячі тонн) у «Российских железных дорог» і Федеральної митної служби РФ. «Це лише ті обсяги, які вдалося відстежити за залізничними накладними і митними деклараціями», — ніби вибачається за невелику неточність Liga.

Польща, згідно з даними видання, — один із найбільших покупців палива, вивезеного з окупованих українських територій. 2015 року до цієї країни було поставлено близько 32 тисяч тонн антрациту з Донбасу, наступного року — 34 тисячі тонн. Як бачимо, цього року спостерігається значний «прогрес». За січень — жовтень Польща отримала понад 10% усього нелегального експорту цього палива з Донбасу.

Левова частка вугілля постачається російськими компаніями через залізничну станцію Брест — Малашевичі (Білорусь — Польща). Незначні обсяги експортуються на адресу польських контрагентів через порти в Ростовській області. Раніше матеріал про постачання до Польщі антрациту з тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей опублікувало польське видання Dziennik. Його журналісти нарахували близько 11 тисяч тонн вугілля, які були нелегально вивезені з Донбасу і доправлені до Польщі.

Міністр енергетики Польщі Кшиштоф Тхужевський на початку жовтня підтвердив ввезення до його країни антрациту з окупованих частин Донбасу.  Як повідомляло TVP Info, назвавши ці дані, міністр уточнив: стільки за добу споживає один енергоблок. Польські телевізійники зазначають, що вугілля було поставлене компанією «Донкоалтрейд» за російськими документами. Частину доходу від постачання такого вугілля до Польщі, на думку польських журналістів, отримує ватажок так званої «ЛНР» Ігор Плотницький.

Тхужевський заявив, що в його країні проведуть перевірку за фактом постачань вугілля з ОРДЛО і заборонять їх. Український міністр енергетики Ігор НАСАЛИК в ефірі одного з каналів розповів: «Ми отримали запевнення (від польського колеги), що буде проведено повну перевірку і що такі постачання будуть заборонені». Він також зазначив, що, за інформацією журналістів, постачання вугілля з неконтрольованих Україною територій були й до інших європейських країн.

«Мені вдалося зустрітися з журналістом, — сказав Насалик, — який опублікував першу частину розслідування про постачання антрациту з ОРДЛО не лише до Польщі, а й до інших європейських країн. Тому зараз основне завдання — максимально заблокувати процес. Ми офіційно показали, що закупівля сьогодні антрациту в зоні ОРДЛО — це пряме фінансування тероризму, і наші аргументи були почуті».

А хто це возить до Європи нелегальне вугілля з ОРДЛО? Не повірите, одним із співвласників вищеназваної польської компанії Doncoaltrade є такий собі Роман Зюков — син Юрія Зюкова, екс-заступника міністра вугільної промисловості часів прем’єрства Юлії Тимошенко (він і зараз, очевидно, в близьких із нею стосунках, оскільки рік тому йому було довірено хрестити її внучку).

Інформацію про Doncoaltrade можна знайти в реєстрі підприємств Польщі. Там, зокрема, сказано, що Роману Зюкову належить 40% акцій вуглетрейдера, а Олександру Мельничуку, який певний час обіймав посаду заступника міністра палива, енергетики і вугільної промисловості так званої «ЛНР», — 60%.

Цікаво, що інтернет-співтовариство доволі своєрідно відреагувало на постачання вугілля з ОРДЛО до Польщі й інших європейських країн, які фінансують таким чином терористів. Люди не забули, що на початку 2017 року такі собі аферисти за допомогою незаконної сили і, спираючись на тремтячі коліна влади, заблокували постачання донецького вугілля з неконтрольованих районів до України.

Як зазначають голоси з інтернету, це призвело не лише до ізоляції Донбасу, а й до того, що тепер Росія вивозить українські ресурси і продає їх усьому світу, тоді як український бюджет втратив свої доходи. Інтернет-аналітики називають контрабандне переміщення вугілля «торгівлею на крові».

Такої самої думки і голова Незалежної профспілки гірників України Михайло ВОЛИНЕЦЬ. У розмові з «Днем» він наголосив на нелогічності ситуації, коли країни ЄС, запроваджуючи торговельні санкції проти Росії, водночас купують у країни-агресора вугілля, видобуте на окупованій нею території. Це паливо йде до Європи, за словами Волинця, через російські порти, наприклад Новоросійськ, а звідти надходить до портів Туреччини, Греції, Іспанії, дійшло вже й до Польщі.

«Тепер зрозуміло, що це вугілля отримують багато країн, просто Польща засвітилася, — сказав профспілковий лідер «Дню». — І це позначається не лише на українських шахтарях, а й на всіх українських громадянах. Тому що ми відмовилися купувати відносно дешеве (за $60 за тонну) вугілля з окупованих територій, а купуємо вугілля з-за океану по $113. Це «вугілля втридорога» потім відображатиметься в тарифах на електроенергію і тепло».

«Україна повинна на це реагувати всіма своїми силами, — додав Волинець. — Такі факти повинні виявляти розвідка і контррозвідка, протидіяти потрібно всіма можливими методами, не давати збагачуватися агресорові й фінансувати бойовиків, які вбивають наших громадян».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати