Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як і передбачав «День»

Кримську «Масандру» поцупила структура банку «Росія»
14 грудня, 18:51

В матеріалі «Хто поцупить «Масандру»? («День» №230-231 за 4-5 грудня 2020 року) «День» писав: «Ще один очевидний для «Форбс» кандидат — Юрій Ковальчук. Підконтрольні його банку «Росія» компанії в 2017 році купили інший історичний кримський бренд — завод ігристих вин «Новий Світ» — і саме за тією ж схемою, за якою зараз буде відбуватися приватизація «Масандри». Минулого року ходили чутки про інтерес Ковальчука до одного з найбільших кримських виробників тихих вин — заводу «Інкерман» (річний обсяг випуску більше 12 млн пляшок.). За останніми відомостями, угода нібито не склалася через неузгодженість позицій шведських і українських акціонерів «Інкермана»... Дуже важливо, що банку «Росія» зовсім не страшні нові санкції — він давно і активно працює в Криму».

Передбачення журналу «Форбс» редакції газети «День» справдилося — «Масандру» поцупила таки дочірня компанія банку «Росія» ТОВ «Південний проект» Юрія Ковальчука. Вона купила 100% акцій кримського винзаводу «Масандра». Ця інформація опублікована на офіційному сайті Росії для розміщення інформації про проведення торгів. Згідно з даними сайту, за винзавод заплатили 5 млрд 327 млн рублів. Прийом заявок на купівлю «Масандри» завершився 8 грудня, а сам аукціон відбувся 14 грудня.

Після анексії Криму виробничо-аграрне об’єднання «Масандра» було «націоналізовано», а пізніше оголошено власністю Управління справами президента Росії. У 2019 році «Масандру» передали з російської федеральної власності у власність підконтрольного Кремлю уряду Криму. А вже в травні 2020 року парламент Криму вніс винзавод до списку об’єктів, які підлягають приватизації. Він пояснив це тим, що сам Крим не може справитись з утриманням такого об’єкта. Що не відповідає дійсності, адже «Масандра» виключно прибуткове підприємство і воно могло і добре утримувало саме себе без витрат з боку бюджету Криму. У листопаді 2020 року «Масандру» виставили на аукціон. Її стартова ціна була призначена в 5,3 млрд рублів. Українські експерти та фахівці вважають, що ціна винзаводу і його виноградників «серйозно занижена».

Другий учасник аукціону ТОВ «Естейт Груп» запропонував меншу суму за винзавод — 5,3 млрд рублів. Це підтверджує передбачення газети «День», яка в згаданій статті писала, що в Криму організатори аукціону, очевидно, наперед знають, хто вийде переможцем торгів. І саме тому на торги виставлена ціна лоту, яка, за свідченнями спеціалістів, є значно меншою за реальну вартість активів винзаводу «Масандра». Адже саме розбіжність у запропонованій сумі всього лише в 25 мільйонів рублів свідчить скоріше за все, що ця компанія свідомо виставила меншу суму, до того ж рівну стартовій, щоб виграш дістався наперед визначеному покупцю. Адже зрозуміло, що реальний покупець мав би підняти ціну і запропонувати суму більшу стартової. До того ж ця компанія — ТОВ «Естейт Груп» — зареєстрована в Москві зі статутним капіталом всього в 10 тисяч рублів. Її основний вид діяльності — «Консультування з питань комерційної діяльності та управління». Отже, малопотужна і не профільна компанія була заздалегідь неспроможна вести реальні торги і запропонувати суму, яка б могла конкурувати з пропозицією ТОВ «Південний проект».

Згідно з даними з відкритих джерел ТОВ «Південний проект» зареєстровано в російському Санкт-Петербурзі і воно на 99,9% належить АТ «Акціонерний банк  «Росія». У грудні 2017 року ця компанія купила завод шампанських вин «Новий Світ» в Судаку за 1,5 млрд рублів.

Основним акціонером і колишнім головою ради директорів банку «Росія» є Юрій Ковальчук, якого російські ЗМІ називають «касиром Путіна». Отже фактично тепер більшість елітного кримського виноробства зосереджена в одних руках    — банку «Росія», за яким видно тінь Володимира Путіна. Після анексії Криму Міністерство фінансів США ввело санкції проти Ковальчука. Банк «Росія» на цей момент працює на півострові, він теж знаходиться під санкціями. Віце-прем’єр України — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Рєзніков повідомляв раніше, що стосовно осіб, які причетні до продажу винзаводу «Масандра», а також щодо майбутніх покупців підприємства, будуть введені як українські, так і міжнародні санкції.

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з продажем даного кримського винзаводу.

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим направило до Прокуратури АРК і Севастополя інформацію щодо «націоналізації» «Масандри». Згідно з відповіддю прокуратури, матеріали про винзавод долучено до кримінальних проваджень.

На материковій Україні продовжує діяти держконцерн «Національне виробничо-аграрне об’єднання «Массандра». Однак підприємство зазнає труднощів через санкції, які були введені владою України щодо кримської «Масандри» і поширилися на діяльність винзаводу, який переїхав. У листопаді 2020 року СБУ порушила питання про зняття санкцій з перереєстрованого на материковій Україні винзаводу.
 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати