Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як реалізувати своє право?

Кожен українець може отримати до шести ділянок землі
04 листопада, 18:16
ФОТО НАТАЛІЇ ШАРОМОВОЇ

Кожній людині хочеться мати свій клаптик землі, де можна побудувати будинок чи облаштувати сад. Проте мало хто знає, що може отримати земельну ділянку від держави безоплатно. Та навіть ті, хто чув про це право, не до кінця розуміють, як його реалізувати.

Коли житомирянин Олег, який наразі працює та проживає у Волинській області, дізнався про таку можливість, звернувся до місцевої адміністрації з проханням виділити ділянку для ведення господарства. Але йому відмовили та зазначили, що вільної землі в місті немає. Проте чоловік не знав, що землю можна отримати не лише за місцем проживання (реєстрації), а й за місцем фактичного проживання. Головна умова — з’ясувати наявність вільної землі та з конкретними даними прийти за її отриманням.

Відтак, законодавство України передбачає, що кожен із нас може отримати до шести ділянок землі різного призначення загальною площею 2,28 га. Таке право гарантується нам Конституцією України та Земельним Кодексом.

Стаття 121 Земельного Кодексу України зазначає, що громадяни України мають право на передачу їм земельних ділянок із комунальної та державної власності. Тож давайте з’ясуємо, що необхідно зробити для того, щоб отримати безоплатну земельну ділянку від держави.

Кожен українець може подати заяву про виділення йому земельної ділянки. При цьому це право не обмежується виключно однією ділянкою: можна отримати по одній ділянці кожного виду використання. Зупинимося на видах ділянок детальніше.

ДІЛЯНКУ МОЖНА ОТРИМАТИ ДЛЯ:

• ведення фермерського господарства;

• ведення особистого селянського господарства;

• ведення садівництва;

• будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд;

• індивідуального дачного будівництва;

• будівництва індивідуальних гаражів.

Розмір ділянки залежить від її виду. Так, наприклад, для ведення особистого селянського господарства можна отримати до 2 га землі, для садівництва — не більше ніж 0,12 га, для індивідуального дачного будівництва — до 0,10 га, а для будівництва індивідуальних гаражів — не більш ніж 0,01 га.

Зверніть увагу, що розмір ділянки для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд залежить від того, де саме ви хочете отримати таку ділянку. Так, у селі вам виділять ділянку розміром до 0,25 га, в селищі — до 0,15 га, а в місті — не більше ніж 0,10 га.

ХТО МОЖЕ ОТРИМАТИ ДІЛЯНКУ ЗЕМЛІ ВІД ДЕРЖАВИ?

За загальним правилом право на безоплатну ділянку має кожен повнолітній громадянин України незалежно від місця його реєстрації.

Проте важливо знати, що першочергове право на безоплатну ділянку мають учасники бойових дій. Це право гарантується їм Законом України «Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту».

Більшість ділянок є у власності приватних осіб, держави або комунальних підприємств. Тому якщо ви хочете отримати безоплатну землю, то самі маєте вказати наявність такої ділянки.

Вільні земельні ділянки занесені в Геокадастр, а саме відмічені в Публічній кадастровій мапі України. Завдяки цій мапі ви можете знайти вільну ділянку, яку зможете отримати. 

ЯКІ ДОКУМЕНТИ НЕОБХІДНО ПОДАТИ, ЩОБ ОТРИМАТИ ЗЕМЕЛЬНУ ДІЛЯНКУ?

Спочатку варто звернутися з заявою до відповідного органу. В місті Києві — до районної державної адміністрації, а в сільській місцевості — до сільської, селищної або іншої ради, які розпоряджаються відповідними ділянками.

До заяви необхідно додати певні документи: план земельної ділянки та погодження землекористувача. Після звернення до ради вам детально та зрозуміло пояснять, де та як можна отримати необхідні документи. Також ви можете звернутися на «гарячу лінію» проекту «Я МАЮ ПРАВО!» 0-800-213-103, де вам також детально роз’яснять усі питання, які виникли.

Отримання безоплатної ділянки землі — процес тривалий та нелегкий, проте цілком реальний. Сподіваємося, що наша стаття допоможе вам у цьому!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати