Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як розуміти ідею Президента організувати ВЕЗ на Донбасі

Автор розслідування про наслідки дії вільної економічної зони в окупованому Криму назвав ризики впровадження такої ж ініціативи на Донбасі
14 січня, 13:36
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Україна готова надати Донбасу статус спеціальної економічної зони з особливими відносинами з ЄС і Росією. Про це заявив Президент Петро Порошенко в інтерв’ю французькому телеканалу «France 24» . «Ми навіть готові запропонувати їм спеціальний статус вільної економічної зони зі спеціальним режимом (відносин) з Євросоюзом і Росією», — заявив Порошенко.

Головний аргумент Президента — витрати на Донбас перешкоджають економічному зростанню країни. Мовляв, військовий конфлікт на сході обходиться Україні більш ніж у 10 мільйонів доларів на день, з яких лише на 6-7 мільйонів постачається газ без відповідної оплати. «Це надзвичайний тиск на мою країну. І жодна країна світу не може забезпечити ріст економіки за умов такого дуже важкого типу війни. Тому що ми боремося з, можливо, найбільшою і найефективнішою армією на європейському континенті», — зауважив він.

Щоби створити спеціальну економічну зону, зазначив Порошенко, на Донбасі мають відбутися законні вибори за українськими законами і бути обрані місцеві органи влади. Втім, нагадав він, Донбас, згідно із Законом «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», уже має особливий статус місцевого самоврядування, який не має жодний інший український регіон.

Нагадаємо, цей закон було прийнято у вересні минулого року. Зокрема, він передбачав проведення на Донбасі  в грудні місцевих виборів відповідно до норм українського законодавства. Однак після того, як 2 листопада бойовики «ДНР» і «ЛНР» провели так звані вибори глав республік і депутатів парламентів, РНБО за наказом Президента рекомендувала Верховній Раді скасувати закон. Утім, наразі він ще досі залишається чинним.

Про намір організувати ВЕЗ на Донбасі Президент заявив на початку листопада минулого року. Ще тоді в Мінфіні додали, що на сході країни створюватимуть аналог ВЕЗ в окупованому Криму. Як відомо, там вільна економічна зона зі спеціальним режимом на десять років діє вже з вересня 2014 року. По суті, це дало змогу легітимно встановити митний коридор на кордоні Криму без фактичного визнання відторгнення півострова від території України. Тепер кордон і митниця з Кримом — це не кордон і митниця з Росією, а кордон і митниця з власною ВЕЗ. На час окупації законопроект прирівнює товарообіг між Україною й Кримом до експортно-імпортних операцій.

Утім, такий «хитрий хід» обходу економічної ізоляції окупованих територій експерти оцінюють неоднозначно.

Зокрема автор дослідження наслідків упровадження вільної економічної зони в окупованому Криму, журналіст Андрій Клименко переконаний: Україна від цього «трюку» лише програє і репутаційно, і фінансово, збагатяться лише наближені до влади бізнесові кола та... керівництво місцевих бандформувань. Детальніше — прямою мовою в його коментарі «Дню» нижче.

Натомість екс-міністр енергетики Сергій Єрмілов переконаний, що будь-яке поліпшення статусу Донбасу «це — крок уперед» і для самого регіону, і для взаємовідносин з ним України. «Сьогодні там справді не можливо вести торгівлю багатьма товарами. А торгівля вугіллям для України — це ще й питання енергозабезпечення. Зробити крок, який би розв’язав цю проблему для нас було б дуже добре».

Що ж до можливих зловживань, зокрема на ринку вугілля, про які попереджає Клименко, Єрмілов переконаний: їх можна унеможливити. «Потрібно впроваджувати біржову торгівлю енергоносіями. І ті шахти та вугільні підприємства, які сьогодні опинилися в зоні АТО, могли б брати участь у ній прозоро, здійснюючи розрахунки через банківські рахунки. А це могло б забезпечити відповідну соціальну підтримку тих шахтарів, які хочуть працювати, а не хочуть воювати».

КОМЕНТАР

Андрій КЛИМЕНКО, журналіст, автор розслідування про наслідки впровадження вільної економічної зони в АР Крим:

— На жаль, ця заява Президента підтверджує те, що він обирає варіант «торгувати», а не «воювати». Звичайно, ідея ВЕЗ на Донбасі є прямою аналогією так званої «ВЕЗ» в Криму. Тому ми вже зараз можемо говорити про те, хто є основним вигодонабувачем цієї ідеї. Адже якщо це звучить від Президента, то значить, що його оточення хоче заробляти гроші на війні та окупованих територіях...

Наприклад, на сьогодні ми знаємо, що з потоку товарів, який йде з материкової України в окупований Крим, а це 500-600 великовантажних 20-тонних автомобілів щодоби, приблизно дві третіх — «реекспорт» на Кубань, в Краснодар. На цьому заробляє окупаційна влада Криму, кримінальні структури, які навколо цієї влади. Українські ж товари вдвічі, втричі дешевші і набагато якісніші, ніж російські.

Тож перший висновок, який напрошується у зв’язку з ідеєю ВЕЗ по Донбасу: бізнесові кола в оточенні Президента хочуть реалізувати таку схему ще й на Донбасі.

Можна ткнути пальцем в будь-яку із системних торговельних мереж України, і ви не помилитесь, визначаючи, хто з українського бізнесу «в долі» надприбутків з ВЕЗ у Криму. Ще один нюанс: ті, що мали десятки супермаркетів  (продуктових, будівельних на території Криму), перереєструвалися за законами Росії і платять податки в бюджет країни-окупанта, яка, внаслідок, вбиває наших людей на Донбасі.

А от що отримав бюджет України від ВЕЗ в Криму, журналісти повинні докопатися. Гадаю, про це потрібно просити відповіді у податкових та митних органах.

До речі, я володію інформацією, яка ще потребує перевірки, про те, що якщо українські підприємства постачають продукцію на територію окупованого Криму, то вони, в результаті закону про ВЕЗ, отримують відшкодування ПДВ(!).

Ще один важливий нюанс, на якому б я хотів наголосити у всій цій історії з ВЕЗ на Донбасі, — це репутаційні втрати України. Нам наші союзники — і США, і ЄС — вже давно говорять, що виглядає дуже непристойно, коли Україна просить весь цивілізований світ ввести санкції проти Росії за окупацію Криму та агресію на Донбасі, а сама майже нічого не робить для того, щоб ввести санкції проти Росії та того бізнесу, який працює на окупованих територіях. Навпаки, придумує різні форми, як полегшити такому бізнесу життя.

Гадаю, що це створить і дуже великі проблеми для Президента, парламенту, Кабміну, а по суті, для нас з вами на міжнародній арені.

Питання до наших вищих посадових осіб: для вас це війна чи бізнес? Якщо війна, то треба воювати і вигравати у війні. А не ВЕЗ створювати. Якщо ж вони вважають це бізнесом і отримують з Донбасу, Криму прибутки, то для нас з вами це означає, що ця війна ніколи не закінчиться.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати