Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

За успіхи в боротьбі з тютюновою індустрією

В Абу-Дабі відомий філантроп і засновник найбільшого у світі приватного фонду — Майкл Блумберг — нагородив українську громадську організацію міжнародною відзнакою
20 березня, 14:30
ФОТО НАДАНО ПРЕСС-СЛУЖБОЮ BLOOMBERG PHILANTHROPIES

18 березня 2015 року на 16-й Всесвітній конференції з охорони здоров’я та боротьби проти тютюну в Абу-Дабі українська громадська організація «Центр громадянського представництва «Життя»» була нагороджена міжнародною відзнакою Bloomberg Philantropies Awards як найкраща організація в номінації «Захист людей від шкідливого впливу тютюнового диму за допомогою впровадження бездимних законів».

«Люди в усіх частинах світу роблять велику роботу щодо скорочення споживання тютюну та охорони здоров’я населення, і сьогоднішні нагороди відзначають деякі з найкращих ініціатив у цій сфері. Щодня ми все більше прогресуємо — і кожен крок вперед означає, що ми зберегли ще більше життів і завадили ще більшій кількості захворювань, — зазначив філантроп і засновник найбільшого приватного фонду Майкл Блумберг. — Проте нам необхідно чимало всього зробити, особливо в країнах, що розвиваються, адже саме там тютюнові компанії зосереджують свою рекламу й намагаються ускладнити процес інформування людей про небезпеку тютюнової продукції. Кожен із лауреатів відзначився особливим лідерством і відданою боротьбою та є прикладом для наслідування іншими, оскільки наша спільна робота триває».

Майкл Блумбер особисто вручив Андрію Скіпальському, керівнику ГО «Життя» нагороду Bloomberg Philantropies Awards.

«Нам надзвичайно приємно, що діяльність української громадської організації вперше була відзначена на міжнародному рівні. Я хочу подякувати усім своїм колегам і друзям, які єдиною великою командою боролися за першу соціальну реформу в Україні — контроль над тютюном. Це надзвичайно висока відзнака успіхів громадськості», — підсумував Андрій Скіпальський.

Очільниця ВООЗ доктор Маргарет Чен зазначила під час прес-конференції: «У багатьох країнах боротьба між тютюном та здоров’ям відбувається вже в судах. Держави, які планують захистити своїх громадян, збільшуючи медичні попередженні або впроваджуючи «стандартизовану упаковку», часто отримують погрози від тютюнової індустрії розпочати проти них судові справи».

Оскільки ці слова стосувалися й України передусім, адже Україна з 2012 року веде судову суперечку проти Австралії щодо запровадження останньою стандартизованої упаковки. На брифінгу Андрій Скіпальський запросив д-р Маргарет Чен шукати особистої зустрічі з міністром економічного розвитку і торгівлі Айварасом Абромавічусом для напрацювання шляхів відкликання українського позову. Очільниця ВООЗ пообіцяла консолідувати зусилля в цьому напрямі.

Зазначимо, що, згідно з третім звітом ВООЗ щодо глобальної тютюнової епідемії (2011 р.), Україна за рівнем поширеності куріння з четвертого місця у світі перемістилася на 24-те. У 2013—2014 рр. рівень поширеності куріння знизився додатково на 3% серед чоловіків та на 2% серед жінок, а рівень споживання сигарет знизився на 10% за останні два роки.

ДОВІДКА «Дня»

ГО «Життя» із 2009 року працює над тим, щоб знизити рівень поширеності куріння в Україні та смертність від тютюну, впроваджуючи міжнародну законодавчу практику у сфері громадського здоров’я. Команда «Життя» брала безпосередню участь у побудові бездимної України шляхом адвокації, експертизи та просування законів, котрі захищають людей від шкідливого впливу тютюну, зменшують привабливість куріння та доступність сигарет. Зокрема ГО «Життя» була ініціатором змін до законодавства щодо звільнення усіх громадських і робочих місць, включно з кафе, барами та ресторанами, від куріння, змін щодо повної заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів, включно із забороною реклами в пунктах продажів, а також змін щодо маркування упаковок сигарет та появою перших графічних попереджень про шкоду куріння. Завдяки ефективній координації дій антитютюнової громадськості та експертного середовища вдалося домогтися шестикратного підвищення акцизів на тютюнові вироби з 2008 р., причому доходи в бюджет зросли у вісім разів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати