Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Житло в Україні стало доступним»

Євген ЧЕРНЕЦЬКИЙ — про тенденції на ринку нерухомості
12 жовтня, 11:51

Власник будівельної компанії «Контакт-Інвест» Євген ЧЕРНЕЦЬКИЙ дає надзвичайно цікаві і оптимістичні оцінки українському ринку нерухомості. І його думці нема підстав не довіряти. Молодий бізнесмен (35 років) з бездоганною освітою (Лондонська школа бізнесу) та репутацією  є відносно новим, але надійним і порядним другом, меценатом та партнером виданичих проектів «Дня». Про тенденції на ринку житла, його слабкі та сильні сторони — детальніше в інтерв’ю, яке ми записали напередодні Дня народження (12 жовтня) Євгена ЧЕРНЕЦЬКОГО.

Як один із найпотужніших забудовників столиці які тенденції сьогодні ви спостерігаєте на ринку житлової нерухомості в Україні?

— Будується багато. Купується, також, дуже багато. Люди витягують гроші з банків, і несуть їх забудовникам. Житло в Україні стало доступним. При всіх економічних та політичних негараздах українці все ж таки отримали більш доступніші квартири. Основний ринок формує покупець, який готовий заплатити за квартиру 50—70 тисяч доларів. Саме за нього сьогодні відбувається основна боротьба у забудовників.

Люди стали більш прагматичні. Ніхто не купує вже зайві метри. Якщо ще три роки тому ми будували і продавали однокімнатні квартири площею 45—50 метрів квадратних, то сьогодні більше 40 метрів квадратних ніхто не проектує. Не суттєво, але поліпшилась якість забудови. Конкуренція висока, тому «нормальні» забудовники стараються виборювати клієнта якістю пропозиції.

Звичайно, є й негативні речі. Відсутність в Києві нормального планування міста призводить до того, що будуємо ми в основному лише 25-поверхівки.

— Які світові тренди ринку нерухомості приходять в Україну?

— Нам ще надзвичайно далеко до цього. Світові тенденції поки що нас обходять стороною.

— А я бачила, що десь на Лівому Березі столиці будують будинок з парком на даху...

— Бутафорія. Я їздив свого часу до Сінгапуру, дивився як люди будують. Вони вираховують калорії енергоефективності будинку!  У Франкфурті ми бачили хмарочос на 60 поверхів, який зовсім не використовує воду від міста. Стоять спеціальні системи, які збирають дощову воду, фільтрують її, і запускають до використання. Ця вода використовується і в системах кондиціонування...

Нам ще дуже далеко до світових тенденцій. Основна світова тенденція — це планування міста: чітко виділені зони, де можна будувати 5-поверхов. де 10-ти, а де 25-ти забудову.  У нас же всі луплять по максимуму. Я як забудовник не можу будувати 4-поверхову забудову там, де можна 25, тому що вартість земельної ділянки визначається відповідно до її найкращого економічного використання.

Особистий план максимум на наступний рік?

— Я не є максималістом. Мені більш цінна суть, аніж статус. Тому я не борюсь за «чемпіонством». Ми хочемо будувати красиве місто, і створювати життєвий простір комфортний для людей.

Редакція «Дня» вітає друга і надійного партнера з Днем народження. Зичимо гармонійного зростання Євгену Євгеновичу, його команді, родині та бізнесу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати