Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ганьба георгіївської стрічки

Що насправді означає символ, вживаний терористами на сході?
21 серпня, 16:10
ТІ СЕПАРАТИСТИ, КОТРІ «ПИШАЮТЬСЯ» ГЕОРГІЇВСЬКОЮ СТРІЧКОЮ, МАЮТЬ ВЕЛЬМИ ТУМАННЕ УЯВЛЕННЯ ПРО ЇЇ ПОХОДЖЕННЯ ТА СУТЬ. ЗАТЕ ЦЕ ДУЖЕ ДОБРЕ ЗНАЮТЬ У КРЕМЛІ! / ФОТО ОЛЕКСАНДРА ЄРМОЧЕНКА

Із усіх телеекранів миготять усіляких мастей недоброзичливці з георгіївськими стрічками. А чи мають вони поняття про те, що то за символ? Звернімося до грунтовного дослідження російського ученого Юрія Соломатіна «Георгиевская лента: белогвардейская, гвардейская или власовская». Праця представлена в Інтернеті. Доступна кожному, хто зацікавиться.

Ось переклад українською мовою того, що насамперед заявлено: «Георгіївська стрічка не має жодного стосунку до переможців у Великій Вітчизняній, жодного стосунку до нагород СРСР і солдатів «РККА» (Російсько-Селянської Червоної армії. — Авт.), тому що вона прикріплювалася до Ордена святого Георгія, яким офіційно нагороджували в Російській імперії». І висновок наприкінці: «Жодні квазіпатріотичні «стрічечки» не підмінять і не замінять Знамено Перемоги».

Орден святого Георгія Переможця запроваджено 1769 р. за правління сластолюбної німкені Катерини ІІ, яка в пам’яті українського народу — «голодна вовчиця». Після 1917 р. стояли одна проти одної на смерть дві гвардії — біла з георгіївською стрічкою і з п’ятикутною зіркою на гостроверхих шоломах, названих «будьонівками». Із торжеством «диктатури пролетаріату» усе царське,  зокрема й «георгіївське», було не те, що скасовано, а за напоумленням комуністичної ідеології, «випалювалося розжареним залізом».

Але ожило під час Другої світової війни, яка з голосу російської історії — Велика Вітчизняна. Імперську символіку відродили створений гітлерівцями Комітет визволення народів Росії (КОНР) й Російська визвольна армія — «РОА». Під командуванням генерала Власова фактично за нацистську Росію воювала мільйонна армія. Яке там порівняння із Степаном Бандерою, який протягом усієї війни утримувався в німецькому концтаборі й дивом вижив, не був замучений, як його рідні брати.

У власовському збіговиську передусім вищі чини нагороджувалися орденом святого Георгія. Серед почесних кавалерів — царський генерал Краснов, що став начальником козачих військ Третього Рейху; білий генерал Шкуро, группенфюрер СС; ще один группенфюрер — Рудольф Бангерський; майор-перебіжчик О. Альбов, начальник відділу пропаганди штабу «ВВС КОНР»; генерал-майор А. Туркул, командир Другого корпусу Збройних сил КОНР... Усіх годі перелічити. Хіба що можна додати: є фотографія, на якій Гітлер позує пліч-о-пліч із маршалом Фінляндії Маннергеймом, шведом за походженням. В останнього під германським рицарським хрестом красується на грудях і Георгіївський хрест. Субординації дотримано: російсько-власовська відзнака, як і слід було чекати, прикріплена нижче.

Карколомні повороти історії! Саме виховані комсомолом комуністи заповзялися звеличувати царський символ так, як ніколи раніше. Те, що їхній вождь Ленін відкидав з огидою, для його послідовників — нинішніх сповідників змертвілої ідеології — святе. 2005 р. на вулицях російських міст появилася георгіївська стрічка. 2007 р. акцію «Георгиевская ленточка» благословив патріарх «Московский и Всея Руси Алексей ІІ». Того ж року по всьому світу було безкоштовно, як і в Росії, поширено понад 10 мільйонів «стрічечок». 1 лютого 2014 р. у Харкові за ініціативи мера Г. Кернеса й голови облдержадміністрації М. Добкіна створено громадський союз «Український фронт», головним символом якого проголошено усе ту ж «стрічечку».       

Тут доречно нагадати про опис царського герба з часів Катерини ІІ: «Орел чорний, на главах (бо ж птах двоголовий. — Авт.) корона, а наверху в середині велика Імператорська корона — золота, в середині того ж орла Георгій, на коні білому, що перемагає змія, опанча і спис — жовті, вінець жовтий же, змій чорний».

Із цим царським символом перегукується розпорядження мера червонозоряної столиці від 23 листопада 1993 р. «Про поновлення історичного герба Москви». Він затверджений таким, яким формувався при все нових і нових самодержцях, починаючи від Івана ІІІ з кінця ХVст.:

«Герб міста Москви являє собою зображення на темно-червоному геральдичному щиті розвернутого вправо вершника — святого Георгія Побідоносця у срібних обладунках та лазуровій «приволоке» (мантії) на срібному коні, вражає золотим списом чорного Змія».

Змій — плід уяви. А вершник до певної міри є особою історичною. Відомий з другої половини ІІІ ст.н.е. Народився у володіннях Римської імперії.  За походженням із знатного роду в Каппадокії. То центральна область у Малій Азії. Був воєначальником при імператорові Діоклетіані. Та коли перші християни зазнали переслідувань, не тільки став на їхній захист, а й себе, хоч це було  небезпечно, об’явив християнином. Страчений близько 303 р. у Нікомедії, там, де тепер місто Ізмір у Туреччині. Після смерті вшановується як святий у Фінікії, Палестині, далі в Римі, Галлії та в усьому християнському світі.

Усе, про що тут ідеться, не таке просте, як на перший погляд. У даному разі замало поверхового ознайомлення. Необхідно копнути глибше. Або, за словом Козьми Пруткова, глянути в корінь. Перша згадка про «Московь», як «местечко бояр Кучковичей», змигує в писемному джерелі 1147 р. Далі звернімося до фундаментальної праці М. Костомарова «Русская история в жизнеописаниях ее главнейших деятелей». Придивімося, за яких обставин онук Івана Калити здобув титул великого князя: «за малолітнього Димитрія стояли московські бояри; здебільшого це були  люди, які за своїм походженням не належали Москві; частково вони самі, а частково їхні батьки й діди прийшли з різних сторін і знайшли собі в Москві спільну вітчизну; ось вони й ополчилися дружно за першість Москви над Руссю. Та обставина, що вони приходили в Москву з різних сторін і не мали між собою іншої політичної пов’язі, крім тієї, що їм дала пристанище Москва, сприяло їхній взаємній підтримці в інтересах спільної для них вітчизни».              

Так зароджувалося велике в майбутньому імперське утворення. Воно розширювалося безмірно, поглинаючи все нові й нові довколишні й віддалені землі — володіння чужих племен і народів. Для владарювання над такою сукупністю необхідне потужне ідеологічне забезпечення. Як ніхто інший, добре зналися на цьому прийшлі священнослужителі з Візантії та їхні наступники. Саме від них — билина «Добрынюшка Никитич и Змей Горынчищ». Мова — від солунського діалекту з Моравії. Упроваджували її посланці Папи Римського — солунські брати Кирило і Мефодій. Вони оголошені після смерті рівноапостольними.

Урешті, звернімося до ідеології билини:

Пришли они ко Марине на высок

 терем,

Говорил Добрынюшка Никитич

 млад:

«А и гой еси ты, моя молодая

жена,

Молода Марина Игнатьевна!  

У тебя в высоких хороших

теремах

Нету Спасова образа,

 Некому у тя помолитися

 Не за что стенам поклонитися.

 А и чай моя вострая сабля

заржавела?»

 А и стал Добрыня жену свою

учить,

 Он молоду Марину Игнатьевну,

 Еретницу, ..., безбожницу.

 Он первое ученье — ей руку

отсек,

 Сам приговаривает:

 «Эта мне рука не надобна,

 Трепала она, рука, Змея

Горынчища».

 А второе ученье — ноги ей отсек:

 «А и эта-де нога мне не надобна,

 Оплеталася со Змеем

Горынчищем...»

 (...)

 Четвертое ученье — голову

ей отсек

И с языком прочь:

«А и эта голова не надобна мне,

И этот язык не надобен,

Знал он дела еретические»

Уривок з виданого в Україні: Былины. — К., 1982. — С.98. Такий світогляд прищеплювався і прищеплюється в незчисленних освітніх закладах. Із цією отрутою вступають у життя нові покоління. Це ж саме, тільки не відверто, а приховано, виражає герб Москви. Будь-що можна повернути на зміцнення й звеличення найпотворніших імперських замірів. Вершник-змієборець прикликаний убивати не змія, а предковічну пам’ять, національні світогляди різних народів, зведених до одного великого табору. Для його зміцнення нав’язуються єдина ідеологія. Від неї ніякого справдешнього національного духу, а приборкання, упокорення, придушення, викорінювання будь-яких глибинних національних виявів.

Така природа імперської зажерливості й ненаситності. Ця ж невитравна агресивність  виявляється нині, в ХХІ ст.н.е., в окупованому Криму. З її виплоду — підступні збурювання сепаратистів на сході на підрив Української держави. Зловісне організовують спецслужби під гербом Змієборця й з георгіївськими «ленточками»  на лацканах мундирів. Але чорного Змія, як утілення зла, вже замало. Україноненависники підмінють його страховидлом «фашизму», «бандерівщини». Кримінальним злочинцям усіляких мастей, бандитам, засланим диверсантам тільки цього й треба: кидайся, куди нацьковують, як звір, знущайся, бий і вбивай, вдовольняйся витрушеним з чужих кишень і срібняками від Іуд.

А загалом виходить на те, що в регіонало-комуністів забиті голови замість ленінських заповітів повчаннями від біснуватого Гітлера? За його ж розпорядженнями було створено мільйонну власовську армію, сповиту в георгіївські стрічки. Він же посилав багаточисленне  збіговисько перевертнів звільняти від більшовиків для вищої німецької раси життєвий простір аж до Уралу. А по всьому намірявся загнати комуністів з їхніми комісарами раз і назавжди за Уральський хребет.

Не відають, що творять, сказано в Біблії. Гріх на Святе Письмо посилатися в такому контексті. Не при антихристах згадувати, повчає народна мудрість. Але дійсність примушує.  

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати