Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Громада сказала – громада зробила»

Корона «Дня» — Іванівській ОТГ за будівничий і спортивний інтерес
27 грудня, 10:27

Одна з найбільш успішних громад Вінниччини — Іванівська ОТГ — цього року перетворилася на справжній будівельний майданчик. У громаді одночасно розпочали будувати та реконструювати п’ять масштабних об’єктів соціальної інфраструктури: амбулаторію, школу, дитячий садок, спортивно-ігрові майданчики. Чотири з них вже завершили. Поштовхом до розбудови села стала фінансова децентралізація, яка збільшила надходження до бюджету з 13 до 48 млн грн.

«До об’єднання ми були подібні — однаково «виживали», бо жодних суттєвих капіталовкладень у наші села — Іванів, Слобідку, Гущинці чи Кам’яногірку не робилось. І не те, що за часів незалежності, а з 70-х років минулого століття. Та завдяки децентралізації ми не лише зуміли стати на ноги, а навіть замахнулися на такі масштабні проєкти, як будівництво амбулаторії у селі Гущинці, — розповідає голова Іванівської ОТГ Михайло КУЛИК. — Її планували звести в межах урядового проєкту з підтримки сільської медицини, але за певних причин Іванівську ОТГ не включили до списку таких громад, хоча Гущинецький старостинський округ надає медичні послуги трьом населеним пунктам і потребував сучасного медичного закладу. Тому громада вирішила, що будуватиме власним коштом — силами бюджету об’єднаної громади та меценатів. Загальна вартість проєкту становить 2,7 мільйона гривень (з них 2,34 млн грн  — бюджет громади, 360 тис. грн — спонсорські кошти). Ніхто не вірив, що ми зможемо, але громада сказала — громада зробила».

На сьогодні в ОТГ капітально відремонтували школи, оновили зупинки громадського транспорту, заасфальтували дороги, обладнали місця для збору й сортування побутового сміття. Гордістю громади є її спортивно-відпочинкові комплекси просто неба. Перший звели торік. Він поєднує футбольне поле зі штучним покриттям, спортивно-атлетичний сектор, дитячий майданчик з набором усіх можливих атракцій та мінісквер з фонтаном, охайними доріжками, лавочками, декоративними насадженнями. Ще дві спортивно-ігрові локації громада облаштувала цього року: футбольне поле з штучним покриттям та вуличними тренажерами на території ІІ корпусу школи в Іванові та спортивно-ігровий майданчик, що складається також з футбольного поля з штучним покриттям, спортивно-атлетичного сектору та дитячого майданчика в Гущинцях.

«Унікальність проєктів, що вони втілені спільними зусиллями усієї громади, — продовжує Михайло Кулик. — Наприклад, у Гущинцях вартість будівництва становить 1 мільйон 893 тисячі гривень. З бюджету громади на будівництво було спрямовано 1 мільйон 187 тисячі гривень. Щоб залучити додаткові кошти, Іванівська сільська рада подала проєкт на обласний конкурс і виграла ще 90 тисяч гривень. Решту коштів на будівництво зібрали мешканці громади та проспонсорували представники місцевого бізнесу. Таким чином до будівництва наших майданчиків причетні усі жителі громади, а це сприяє спільній відповідальності та бережливому ставленню до майна».

На засадах співпраці влади, громади та бізнесу в Іванівській ОТГ ремонтують майже всі об’єкти. Крім цього, до джерел співфінансування долучають і грантові кошти. Так громада отримала підтримку Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) на створення дошкільного закладу в селі Слобідка. Розмір бюджетної підтримки ОТГ і місцевих спонсорів попередньо становитиме 4 млн грн, фінансова допомога від USAID — 560 тис. грн.

«Завдяки ефективній співпраці місцевої влади, громадськості та бізнесу Іванівська ОТГ у 2020 році отримає уже третє капітально відремонтоване сучасне приміщення школи для 86 учнів та новий дитячий садочок для 30 вихованців у складі двох навчальних підгруп, — резюмує Михайло Кулик. — Нам є ще над чим працювати, але ми нарешті змогли повернути у свої села життя. Завдяки децентралізації ми отримали новий старт, нову емоцію, на яку українське село чекало понад пів століття».

Крім об’єктів соціальної сфери, в Іванові розвивають велотуризм і напрацьовують культурну мапу розвитку громади. У селі мешкає колишній головред сатиричної газети «Перець» Олег Чорногуз. Він проводить літературні вечори та приймає в своїй хатині-музеї на чаювання. Тим часом заступник голови ОТГ Ігор Лановий ініціює створення в ОТГ двох музеїв — чотирьох поетів та п’яти народів світу. Розташувати їх планують у приміщенні колишнього монастиря середини ХІХ століття.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати