Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

За прорив української сучасної опери на світову арену

Роман ГРИГОРІВ та Ілля РАЗУМЕЙКО, композитори, драматурги та перформери
24 грудня, 14:48
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Роман Григорів та Ілля Разумейко, які працюють разом ыз 2007 року, а з 2015 по 2020 працювали у формації NOVA OPERA влітку 2021-го оголосили про створення лабораторії експериментальної опери Opera Aperta.

       Цей тандем вже більше п’яти років перевертає уявлення української публіки про оперний (і не лише) жанр. Вони – автори знакових опер, які представляли Україну на масштабних європейських та американських фестивалях - IYOV, GAZ, Chornobyldrof, Aerophonia, сонопера «непрОсті», Wozzeck, в різний час до роботи з композиторами долучались режисери Влад Троїцький, Ростислав Держипільський та Вірляна Ткач, артисти формації Nova Opera, українські письменники Юрій Іздрик та Тарас Прохасько та багато інших митців.

      Засновники фестивалю сучасного мистецтва PORTO FRANKO, Григорів та Разумейко, - знані також за роботою у сфері кіномузики. Її можна почути у фільмах «Історія зимового саду» та «Свято Хризантем» Семена Мозгового, «Екс» Сергія Лисенка, «Небо парасольки» Зази Буадзе, «Міф» Леоніда Кантера.  Ця продуктивна праця не залишилася не поміченою і цього річ композитори отримали премію за саундтрек до фільму «Мати Апостолів» Зази Буадзе на  кінофестивалі Social World Film Festival, який щорічно проводиться у Віко Екуенсе  італійською кінофабрикою APS.

       Минулого року вони стали лауреатами Національної премії України ім. Тараса Шевченка за оперу-реквієм «ЙОВ» спільно з Владом Троїцьким. Цього ж - стали абсолютними тріумфаторами престижного всеукраїнського театрального фестивалю-премії «ГРА»: нашумілому «Чорнобильдорфу» представницьке міжнародне віддало 5 премій: за найкращу пошуково-експериментальну виставу, режисерську роботу, сценографію і музичне рішення, а також за найкращу хореографію (Христина Слободянюк).

        Буквально за пару днів стало відомо, що «Чорнобильдорф» увійшов у ТОП-6 кращих світових опер та музично-театральних перформансів за версією світового конкурсу Music Theater Now. Її відзначили у межах конкурсу  з більш ніж 500 нових вистав. В травні 2022 року в Роттердам переможці зможуть представити свою роботу організаторам міжнародних фестивалів з усіх континентів - від Буенос-Айреса до Шанхая та Сіднея. До речі,, у 2018 році композитори вже ставали фаворитами журі цього конкурсу: їх перша опера IYOV увійшла в ТОП-10 Music Theater Now сезонів 2015-2018.

         А отже, з цим проєктом можна впевнено констатувати, що українське перформативне мистецтво здатне продукувати феноменально багаторівневі і багатовекторні постановки європейського штибу.

       Вочевидь,  і  до останньої прем’єри Разумейка та Григоріва  - Opera Lingua, яка розповідає про феномен мови, символів і тексту засобами метафоричного музичного театру, дія якої розгортається в просторі Національної бібліотеки ім. В. А. Вернадського, - буде прикута увага не тільки в Україні.

      Слід зауважити, як пише Анастасія Гайшенець, що «музично-театральна формація NOVA OPERA, Концертна агенція «Ухо», мистецька платформа OPEN OPERA UKRAINE, Конструкторське бюро мистецьких систем Hronotop.UA вже встигли стати невід’ємною частиною мистецького ландшафту сучасного музичного та оперного театру в Україні. У цей перелік фігурантів альтернативного оперного дискурсу нещодавно увірвалася і Лабораторія сучасної опери Opera Aperta. Засновниками лабораторії стали композитори Ілля Разумейко та Роман Григорів, що довгий час працювали з проєктом Владислава Троїцького NOVA OPERA як композитори і перформери. Втім у композиторського дуету Григорів/Разумейко вже давно і виразно сформувалося окреме бачення того, якою є сучасна опера. Зрештою, воно реалізувалося в окресленні автономної ділянки для синтетичних мистецьких висловлень у цьому полі - без режисера. На відміну від усіх попередніх недержавних оперних ініціатив, OPERA APERTA одразу на вході декларує свою лабораторію як плацдарм для створення в Києві «сучасного оперного театру, який буде функціонувати як мультидисциплінарний майданчик для сучасної та барокової опери, танцювального театру та експериментальних сценічних жанрів».

        Наразі критиками констатується, що прем’єра кожної нової опери композиторів Романа Григоріва та Іллі Разумейка - щоразу стає подією не тільки столичного чи національного, а щонайменше європейського масштабу. Проєкти ж новоутвореної платформи (Opera Aperta - актуальний бренд коаліції композиторів)  одразу ж орієнтовані на подальші покази в країнах Західної Європи, що демонструє хоча б мінімальну включеність України у світовий оперний контекст.

        Обидва композитори хочуть: «щоб наступного року (2022-го) поставили в Одеській опері сон-оперу «непрОсті» (хочемо її відредагувати), в Києві, у театрі оперети, - антиутопію GAZ, в Лейпцизькій консерваторії (нещодавно нам запропонували) – «Йов», у Львівській опері – «Чорнобильдорф». І плануємо тур «Чорнобильдорфу», але з підтверджених івентів у нас є тільки фестиваль Musiktheatertage WIEN у  Відні. І ще декілька великих театрів / фестивалів в процесі переговорів. Той, хто не встиг побачити «Чорнобильдорф», може купити квиток за 10 євро на Wizz Air і подивитися оперу у вересні 2022 року у Відні».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати