Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Актор, який може зіграти все!

9 лютого Євген Шах — прем’єр Національного театру імені І. Франка святкуватиме ювілей
04 лютого, 10:21
ОДНА З ОСТАННІХ ВИСТАВ ЄВГЕНА ШАХА, ДРАМА «ЕРІК XIV» (РОЛЬ СВАНТЕ СТУРЕ, БАТЬКА) / ФОТО НАДАНО ЛІТЧАСТИНОЮ НАЦІОНАЛЬНОГО ТЕАТРУ ІМ. І. ФРАНКА

Євгена Михайловича колеги називають душею театру (як прийшов після закінчення Київського театрального інституту до колективу франківців, то вже п’ять десятиліть вірно служить високому мистецтву). Саме на цій сцені актор створив найрізноманітніші характери у сучасній та світовій драматургії, а нині є прем’єром, народним артистом України. Тут відбулася зустріч двох земляків: Богдана Сильвестровича Ступки і Євгена Михайловича Шаха. Обидва народилися у невеличкому м. Куликів Львівської області і стали театральними зірками (Ступка 1941-го, а Шах 1946 р.). До «золотого фонду» сценічного мистецтва України увійшли вистави, де майстри були партнерами: «Тев’є-Тевель» за Шолом-Алейхемом, «Майстер і Маргарита» за М. Булгаковим та ін.

— Євген Шах володіє абсолютним відчуттям правди, м’яким гумором у створенні істинно народних образів. Він належить до тієї славної когорти акторів, які розвивають і примножують традиції корифеїв української сцени, — наголошує керівник літчастини Національного театру ім. І. Франка Наталія ПОНОМАРЕНКО. — Яскравим прикладом є такі ролі Євгена Михайловича: Дончук — «У неділю рано зілля копала...» О. Кобилянської, Абсест в «Енеїді» І. Котляревського, Стьопочка Крамарюк в «Житейському морі», Омелько в «Мартині Борулі» І. Карпенка-Карого, Шпак у «Шельменко-денщику» Г. Квітки-Основ’яненка, Суддя в «Урус-Шайтані» І. Афанасьєва. І разом з тим актор точно відчуває час, що дає можливість розширювати свою творчу палітру, працювати в таких парадоксальних жанрах, як трагіфарс, комедія-буф, про що свідчать його роботи у виставі «Цар Едіп» Софокла (Челядинець), «Весілля Фігаро» Бомарше (Антоніо), «Приборкання норовливої» В. Шекспіра (Педант). Одна з останніх вистав актора — драма «Ерік XIV» А. Стріндберга (роль Сванте Стуре, батька). Євген Михайлович — дуже порядна і толерантна людина. Він може грати все! А коли в театрі виникає екстремальна ситуація, то може вийти на сцену навіть без репетиції, замінити колегу, який захворів, бо знає всі вистави репертуару напам’ять, прекрасно орієнтується у різних стилях і жанрах. Для нього Театр ім. І. Франка — любов на все життя і рідний дім.

Євген Михайлович також популярний актор на телебаченні й радіо. Має цікавий концертний репертуар, до якого входять уривки з літературних та поетичних творів української спадщини, які він виконує дуже проникливо і майстерно.

•  «День» поздоровляє Євгена Михайловича з ювілеєм. Бажаємо міцного здоров’я, щастя й зіграти ще багато цікавих ролей у нових постановках.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати