Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

АРТ-МОЗАЇКА

16 вересня, 00:00

Шекспіра тепер можна читати майже в оригіналі

Британська бібліотека розмістила на своєму сайті високоякісні копії 93-х брошур із п’єсами Вільяма Шекспіра. Представлені брошури, розміром у чверть аркуша, видали ще за життя автора. Серед них такі відомі твори, як «Ромео і Джульєтта», «Гамлет», «Отелло», «Сон у літню ніч», «Король Лір» і 16 інших п’єс. Тексти могли використовуватися для репетицій або продаватися глядачам після вистав. На деяких із них збереглися помітки акторів, які розучували ролі. Оскільки оригінальних рукописів п’єс Шекспіра не збереглося, ці дешеві видання вважаються найавтентичнішими. Крім того, за цими брошурами можна прослідкувати, як автор із часом змінював тексти, вносячи виправлення. Крім самих п’єс, на сайті розміщені статті дослідників творчості Шекспіра, коментарі, зображення та звукові матеріали.

Пристрасті за Габріелем Гарсіа Маркесом

В іспаномовному світі вибухнув скандал, коли видатного латиноамериканського письменника, лауреата Нобелівської премії із літератури Габріеля Гарсіа Маркеса не внесли до списку запрошених на III Конгрес іспанської мови, що відбудеться в місті Росаріо в Аргентині з 17 по 20 листопада.

Видання зазначає, що цей факт викликав великий резонанс у суспільстві, оскільки Гарсіа Маркес вважається кращим іспанським письменником нашого часу й одним із кращих майстрів слова всієї іспаномовної літератури. Відповідаючи на запитання журналістів, голова організаційного комітету конгресу, заступник міністра культури Аргентини Магдалена Файльясе, заявила журналістам, що організатори мали намір запросити колумбійського письменника, і вона сама «особисто була б рада бачити на ньому Гарсіа Маркеса», тим більше, що його найвідоміший роман «Сто років самотності» вперше був опублікований якраз в Аргентині. Проте, уточнила міністр, список запрошених складають президенти академій іспанської мови різних країн і це вони не занесли до нього нобелівського лауреата.

На конгрес в Аргентині запрошено керівників 22 держав, включаючи короля Хуана Карлоса. І, судячи з цього, академіки побоюються, що Гарсіа Маркес може порушити чинний порядок на цьому заході. Річ у тому, що на I Конгресі іспанської мови в Сакатекасі в Мексиці в 1997 році Гарсіа Маркес викликав великий переполох, запропонувавши радикально реформувати іспанську орфографію. Він налякав вчених мужів закликом писати іспанські слова так, як вони звучать. Щоправда, пізніше письменник сказав, що пожартував, щоб трохи «розрядити» обстановку. В жовтні цього року буде опублікований новий роман Гарсіа Маркеса «Згадуючи моїх сумних повій». Це перший художній твір Гарсіа Маркеса протягом останніх 10 років, після того, як він опублікував роман «Про кохання й інших демонів». Після цього письменник важко хворів на рак, але зумів подолати хворобу. Потім він працював над своїми спогадами, перший том яких під назвою «Жити, щоб розповісти» з’явився в 2002 році й мав величезний комерційний успіх. Після цього Гарсіа Маркес знову звернувся до художньої літератури. Новий роман буде опублікований безпрецедентним тиражем — в 1 мільйон примірників.

«Душевна» виставка

У Музеї-квартирі Олександра Блока відкрилася виставка «Душа людини — це душа квітки». В експозиції буде представлена творчість пацієнтів однієї iз міських психіатричних клінік — лікарні Святого Миколи Чудотворця на Пряжці, що в Пітерi. Зі слів представників музею, співробітники близько 10 років допомагають лікарні, проводять із пацієнтами заняття із мистецтва, влаштовують екскурсії. А потім народилася ідея виставки робіт пацієнтів клініки, яка цього року влаштовується вже вдруге. Виставлені роботи виконані професіональними художниками і тими, хто взявся за пензль чи олівець уперше. В клініці як один із прогресивних методів лікування душевних хвороб активно використовується арт-терапія. Створені пацієнтами лікарні під час таких сеансів твори живопису, графіки, декоративно-прикладного мистецтва й вірші ввійшли до складу виставки в філії Музею історії Петербурга.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати