Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Балканська сага

Емір Кустуріца екранізує роман «Міст на Дрині» Іво Андрича
18 лютого, 00:00
ЕМІР КУСТУРІЦА / ФОТО З САЙТА TRUD.RU

Крім того, у планах режисера зйомки фільму про братів-палестинців, продюсером якого стане Джоні Депп, пишуть izvestia.ru. Нагадаємо, Іво Андрича й Еміра Кустуріцу («Час циганів», «Підпілля», «Життя як диво», «Чорна кішка, білий кіт», «Марадона»), дворазового володаря «Золотої пальмової гілки» кінофестивалю в Канні, ріднить спільне коріння. Тому вибір теми для нового фільму «балканського принца», як у світі називають Кустуріцу, не дивує. Навіть дивно, чому так довго йшов режисер до найважливішого балканського роману XX століття.

Історія життя Іво Андрича сама по собі гідна окремого фільму. Осиротів у трирічному віці, виховувався в католицькому монастирі. Гімназистом вступив до революційної організації «Млада Босна», члени якої боролися за визволення Боснії від владарювання Австро-Угорщини. Після вбивства в 1914-му ерцгерцога Франца Фердинанда був арештований і засуджений до трьох років ув’язнення. У в’язниці захопився романами Достоєвського і став писати вірші.

Після закінчення війни багато подорожував, вивчав філософію, філологію, історію в університетах Загреба, Відня, Кракова і Граца. Як дипломат представляв у Європі Королівство сербів, хорватів і словенців, яке 1929 року назване Югославією. Під час німецької окупації перебував під домашнім арештом у своїй бєлградській квартирі. Саме у ці роки була написана трилогія — «Міст на Дрині», «Травницька хроніка», «Панночка». 1961 року за роман «Міст на Дрині» Іво Андрич отримує Нобелівську премію.

Події роману починаються в 1516 році й закінчуються у 1914-му. Читачі вже передчувають щедре і фантастичне видовище. Емір Кустуріца отримав фінансову підтримку від сербського уряду і сподівається, що влада Боснії та Герцеговини також виявить цікавість до проекту. А грошей потрібно чимало. Режисер планує в деталях відтворити місто, в якому відбувається дія.

Одночасно Емір Кустуріца розробляє ще кілька проектів. Продюсуванням історії двох палестинських братів («Cool Water») займається його давній товариш Джоні Депп («Аризонська мрія»). Робота ж над фільмом «Міст на Дрині» почнеться відразу після закінчення зйомок фільму «Pancho Villa». На роль мексиканського революціонера пропонується все той же Джоні Депп.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати