Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Браво, піаністи!

І дистанційний Міжнародний музичний конкурс Odesa Music Olymp назвав переможців
14 травня, 09:23

Завершилася перша частина Odesa Music Olymp. Упродовж місяця музиканти — від наймолодших до 25-річних — в онлайн-форматі змагалися в семи музичних номінаціях. На сьогодні уже визначені переможці серед юних піаністів.

Один із парадоксів нинішніх реалій: карантин, що передбачає повну ізоляцію та відсторонення від навколишнього світу, явно адаптується до сучасних вимог і можливостей — коло спілкування розширюється, утворюються нові форми співіснування, в яких інтернет-провайдер стає ледь чи не основним засобом для комунікації та соціального життя. Найактивнішими користувачами віртуального соціуму стають, звісно, освіта й мистецтво. Один із таких прикладів — музичний конкурс в Одесі.

Ну, як можна було відмовити сотням юних обдарувань, які готувалися до запланованого, уже третього Odesa Music Olymp? Любов до дітей і музики, усвідомлення обов’язку перед майбутнім музичної професійної культури надихнули організаторів наважитись на проведення конкурсу в нових — дистанційних умовах. Його засновником, як і двох попередніх, але «наживо-конкурсів», є Міжнародна громадська організація — Асоціація «Нова музика», яка проводить брендовий щорічний міжнародний фестиваль «2 дні і 2 ночі нової музики». Партнерами Odesa Music Olymp стали Одеська міська рада (департамент культури), Національна музична академія України ім. П. Чайковського, Одеська середня спеціалізована музична школа ім. П. Столярського. Інформаційну підтримку, як і завжди, надає газета «День».

Нелегким завданням (арт-директор Odesa Music Olymp Асмік Хачатрян) було зібрати сотні заявок на участь та відеозаписи конкурсантів у семи номінаціях (до виконавців приєдналися також молодші покоління композиторів та музичних теоретиків), сформувати для кожної з них міжнародний склад журі, визначити й узгодити порядок перегляду, оцінок з фіксацією балів і розмістити результати на сайті конкурсу.

...Вкотре вразила кількість музичних обдарувань: одна лише номінація «Фортепіано» зібрала понад 200 конкурсантів (!). У чотирьох вікових категоріях вони представляли дитячі музичні та спеціалізовані школи, коледжі, вищі навчальні заклади міст та селищ усієї України — від Калуша Івано-Франківської області до міста Щастя Луганської області. До конкурсу долучились також юні музиканти із Молдови, Литви, Азербайджану, Вірменії й навіть Іспанії. До складу авторитетного журі запросили професора НМАУ ім. П. Чайковського Ольгу Ліфоренко (керівник номінації), професора Темпл-університету Михайла Яновицького (Філадельфія, США), доцента Єреванської державної консерваторії імені Комітаса Заруї Казарян (Вірменія).

Як і будь-який конкурс, Odesa Music Olymp також виявляє нові таланти. Справжнім відкриттям став юний піаніст Дмитро Семикрас із міста Сум, котрий здобув Гран-прі (за умовами, найвища відзнака може бути на кожну з номінацій лише одна). Його яскравий темперамент, образне мислення, високу техніку всі члени журі оцінили дистанційно (і це теж особливість конкурсу) найвищими балами.

За рішенням журі, переможців виявилося чимало. Серед найменших за віком два дипломи першого ступеня здобули Володя Саманов (смт Горностаївка, Херсонська обл.) та киянка Клея Кашубайте. Дипломантами II і III ступенів стали: Іван Вишневський (Кишинів, Молдова), одесити Ксенія Терзі та Ілля Віншурт-Бежик, Марія Богдан (м. Херсон), харків’янка Єлизавета Шаповалова, Михайло Грязнов (м. Дніпро), Олександра Оборкіна (м. Енергодар, Запорізька обл.). У другій за віком категорії найкращим визнали Богдана Юрченка (м. Винниця), переможцями стали також: Аріка Португальська (м. Херсон), киянки Анна Бурель, Кая Кашубайте, Юлія Габрук та Вероніка Дощечкіна, Дарія Собко (м. Кролевець, Сумська обл.), Гоар Манукян (м. Ванадзор, Вірменія), Ангеліна Мітряну (м. Ірпінь, Київська обл.). У вищих вікових категоріях дипломи першого ступеню здобули Ігор Панченко (м. Дніпро) та львів’янка Софія Рокіщук, а дипломами ІІ і ІІІ ступенів відзначені: Олександр Лучков (м. Ужгород), львів’янка Яна Каленчук, Овідій Койокарі (Кишинів, Молдова), Костянтин Табакар (м. Миколаїв), Каріна Хафіан (м. Умань, Черкаська обл.), киянка Милана Малецька, Вікторія Перегіняк із Івано-Франківська, львів’янка Марія Оленюк, Дарія Прокопенко (м. Коруна, Іспанія). Розмаїття представлених країн, регіонів та міст вкотре засвідчує: талант — поняття не географічне.

Загальне враження від конкурсу-експерименту — неймовірне. Уявіть собі понад 200 маленьких, юних, молодих піаністів, вбраних по-святковому, ніби для виступу на престижній концертній сцені, котрі грають у домашніх умовах на піаніно (часом не відповідно настроєному) або на електронному інструменті — лише кільком вдалося зробити відеозапис у класі чи на сцені школи. Дивлячись на екран, слухаючи гру дітей, мимоволі ненадовго потрапляєш у затишну сімейну атмосферу: десь на ліжку лежить котик, десь почувся дитячий лемент чи мамина, випадково записана репліка-настанова, хтось прикрасив інтер’єр рожевими кульками, які пасують до рожевого платтячка дівчинки... В усьому відчувається любов до дитини, бажання дати їй щось набагато більше, аніж буденні речі.

Можливість створити дітям бодай невелику радість розуміють й організатори: не випадково абсолютно всі конкурсанти одержують диплом-відзнаку учасника. А ті, хто найкраще розкрив свої здібності, запрошені виступити на концерті переможців, який відбудеться в Одеській філармонії уже в «післякарантинний» час.

P.S.

У перекладі «карантин» означає 40 днів, тобто достатній час замислитись над деякими речами. Скажімо, над тим, що робимо для нашого неймовірного скарбу — фантастично обдарованих дітей і молоді, де і як вони можуть реалізувати себе в майбутньому, чим допомагаємо батькам творчо розвивати їхніх дітей? Адже відрадні показники конкурсу — лише вершина айсберга.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати