Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Була святиня – стало «міністерство»...

Росія забрала приміщення Кафедрального собору ПЦУ в Криму
06 серпня, 17:58

Днями Верховний суд Росії відмовився переглянути рішення про виселення громади ПЦУ з кафедрального собору в Сімферополі. Як вважає адвокат Сергій Заєць, який вів цю справу, по суті це означає повну ліквідацію української православної громади в Криму.  «Формально це не є геноцидом, але межує з ним. Росія знищує ще одну українську релігійно-культурну групу і продовжує зачистку Криму від усього українського. Нагадаю, що рішення про виселення з храму кримські суди винесли ще влітку 2019 року. Реальні спроби виселення почалися вже наприкінці серпня 2019. Управління Кримської єпархії успішно протистояло владі протягом майже року», — написав Сергій Заєць на власній сторінці в Фейсбук.

«МІНІСТЕРСТВО» ПРОТИ СОБОРУ

Приміщення, в якому розташований Кафедральний собор святих рівноапостольних князів Володимира і Ольги, 16 травня 2001 року постановою Верховної Ради Автономної Республіки Крим було передано Кримському Єпархіальному управлінню УПЦ КП в безоплатне користування до 2050 року. Однак, відразу після окупації Криму Російською Федерацією розпочався тиск на українську церкву. Владика Климент, як добросовісний священник, публічно підтримував політв’язнів, відкрито висловлював свою позицію, виходив на захист українських військових частин та відмовився від перереєстрації церкви в Криму за російським законодавством. А Росія мстилася за це. За останні сім років кількість парафій зменшилась з 49 до 7, а священників з 23 до 4.

У 2015 році «міністерство майнових і земельних відносин» «накинуло оком» на приміщення і першим кроком вирішило підвищити орендну плату до неприпустимого рівня. Представники Кримської єпархії УПЦ КП звернулися за захистом до Арбітражного суду Криму. Однак «міністерство» подало зустрічний позов. Таким чином у січні 2016 року «Арбітражний суд» усі позовні вимоги представників УПЦ КП залишив без задоволення, а зустрічну позовну заяву «кримського міністерства» задовольнив повністю. «Суддя» Соколова зобов’язала не тільки звільнити приміщення, а ще й фінансово «покарати» церкву. У листопаді 2015 року «Фонд майна Криму» вирішив опечатати перший поверх. Пізніше російські силовики заблокували приміщення, судові пристави незаконно вилучили церковне майно, після чого воно безслідно пропало. Під час захисту майна постраждав архієпископ — йому були завдані тілесні ушкодження.

У 2019 році «міністерство» намагалося виселити представників ПЦУ, а саме зробило ремонт і заселилося в будівлю. І знову подало позови до суду проти Управління Кримської Єпархії УПЦ КП. 24 грудня 2019 року Верховний Суд РФ зупинив виконання судових рішень щодо повернення нерухомого майна, однак, розглянувши справу по суті, задовольнив позов «міністерства».  Сьогодні всі віряни в Криму впевнені, що окупаційна влада продовжить тиск на ПЦУ, буде і надалі витісняти та знищувати українську церкву на півострові.

Тим часом проблема з переслідуванням ПЦУ вийшла на міжнародний рівень. «Голос Америки» повідомив, що Комітет у закордонних справах Конгресу США схвалив законопроэкт про підтримку релігійної свободи в Україні. Мета документа — протистояти порушенням Росією релігійних свобод на окупованих територіях України і в Криму.

Нещодавно Посол США в ОБСЄ Джеймс Гілмор також розкритикував рішення російської влади Криму про знесення храму Української православної церкви в Євпаторії. Про це він сказав під час виступу в Постійній раді ОБСЄ у Відні. Гілмор назвав дії влади «кричущою зневагою основних свобод».

Під час слухань у комітеті конгресмен-республіканець Джо Вілсон заявив, що «Росія здійснила грубі порушення релігійних свобод на тих територіях. Зокрема це тортури, примусова госпіталізація в установи для душевнохворих. І це в той час, коли 13 тисяч громадян загинули під час конфлікту на Донбасі. За законами щодо військових конфліктів, включаючи Женевську конвенцію, Російська Федерація відповідальна за порушення релігійних свобод на території, яку вона окупувала або контролює».

За цим законопроектом, у разі схвалення, закон вимагає від Президента США враховувати особливо значні порушення релігійних свобод на цих територіях при прийнятті рішень щодо визнання Росії країною, яка викликає особливе занепокоєння. Американський уряд повинен вжити заходів щодо країни, яка порушує релігійні свободи. Такі як публічне засудження, скасування культурних і наукових обмінів, державних та інших візитів, скасування або призупинення допомоги з боку американського уряду, приватних і міжнародних інститутів, запровадження санкцій.

Уповноважений з питань Кримської Єпархії ПЦУ, громадський діяч Андрій Щекун, як повідомляє Інформаційна агенція «Голос Криму»,  розповів, що Кабінет Міністрів України ухвалив проэкт постанови про передачу єдиного в Сімферополі кафедрального собору святих рівноапостольних князів Володимира і Ольги з комунальної в державну власність. Тепер він не належить до кримської власності, а є державною власністю України. Постанова підтримана двома складами Кабінету Міністрів України, підписана спочатку прем’єр-міністром Олексієм Гончаруком, а потім підтверджена вже новим прем’єром Денисом Шмигалем, і була направлена до Верховної Ради України, де мала б бути невідкладно прийнята.

Архієпископ Климент вважає, що постанова українського уряду допоможе зберегти Кафедральний собор святих Рівноапостольних князів Володимира і Ольги в Сімферополі завдяки «поширенню відповідальності держави за громадян України, які залишилися в Криму».

Андрій Щекун закликав скоординувати всі дії центральних органів влади і прийняти невідкладно всі рішення для захисту української церкви та захисту вірян української церкви в Криму.

«На превеликий жаль, представники державних органів влади за ці 7 років окупації так і не навчилися координувати власні дії з питань захисту прав української церкви, захисту прав українців на тимчасово окупованій території. Бездарна українська політика в питаннях деокупації та інформаційної реінтеграції окупованого Криму тільки посилює апетити ворога. Жодних санкцій, жодних правових рішень щодо незаконних дій окупантів Україна так і не зробила, — це говорить про те, що ми сьогодні маємо в реаліях тільки підтримку міжнародних організацій, дружню підтримку США щодо питань захисту української церкви в Криму», — зазначив Андрій Щекун.

Міністерство культури та інформаційної політики України виступило з заявою щодо захоплення головного храму ПЦУ в Сімферополі. В ній ідеться, що міністерство категорично засуджує дії держави-окупанта Російської Федерації, спрямовані на витіснення Української Церкви з тимчасово окупованого Криму. МКІП спільно з Міністерством закордонних справ, Представництвом Президента в АР Крим та Прокуратурою АР Крим буде вживати всіх можливих заходів для захисту українських громадян на території окупованого півострова. МКІП розраховує, що народні депутати підтримають проєкт уже на найближчому пленарному засіданні ВР.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати