Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Це – мій особистий хіт-парад»

Фотограф Олена Божко представила календар «12 Музик»
12 березня, 12:33
ФОТО НАДАНО ОРГАНІЗАТОРАМИ

Нещодавно в Академії Мистецтв України відбулася виставка молодого талановитого фотографа Олени Божко. На ній автор презентувала календар «12 Музик», складений із портретів популярних українських музик. На вернісажі було також представлено й інші роботи Олени: світлини відомих людей країни, які сьогодні є обличчям сучасної національної культури. Деякі з них уже стали героями календаря «12 кадрів» за 2014 рік.

І ось — новий арт-проект. Познайомитися з ним прийшло чимало культових художників, акторів, діячів культури, журналістів.

Про календар «12 Музик» дуже точно висловився актор Володимир Горянський, чий чудовий портрет також прикрашав фотовиставку: «Робота в цьому жанрі — непроста річ, і не кожен уміє це робити, бо в портреті повинні відбиватися індивідуальність, внутрішня глибина людини. Мені здається, що Олені вдалося зловити родзинку кожного свого героя. У її світлинах є душевність і якийсь біль... Враховуючи ситуацію, в якій ми всі живемо, на перший погляд, здається: може, не час саме для такої виставки? А подивишся уважніше на натхненні обличчя наших співвітчизників, відчуєш нерв її робіт, і стає зрозумілим громадянський засновок автора — ні, час! Саме час! Чудова виставка!»

Гості заходу дуже тепло оцінили майстерність Олени Божко. Актор і соліст групи «Грусть пилота» Олексій Горбунов сказав, мовляв, Олена зробила настільки чудову світлину, що він планує використати її на обкладинці нового музичного диска гурту, який зараз готується до виходу в світ. «І взагалі приємно відчувати, що ти живеш у одній країні з такими талановитими людьми», — підкреслив він.

А митець Борис Єгіазарян упевнений, що Олена Божко не просто фотографує, фіксує мить, але — через очі свого героя — проникає до його вдачі, внутрішнього світу. І малює... Малює, як художник-станковіст, живий, єдино вірний образ людини. «Пишаюся, що їй позував,- признався Борис. — Зазвичай позують мені, а тут я опинився з іншого боку барикад. Мій портрет, який зробила Олена, — шедевр фотомистецтва! А в портфелі в автора є ще декілька робіт, які не поступаються йому за своєю силою. Сподіваюся, що комусь спаде на думку зробити окрему виставку портретів Бориса Єгіазаряна, створених Оленою Божко. Я — за!».

До речі, автор вернісажу призналася нам, що завжди знімала лише портрети, оскільки пейзажі, репортажі, інші жанри світлин для неї просто нецікаві. А ідея об’єднання робіт у календарі вперше виникла під час випадкової розмови з відомим кінопродюсером Олегом Коханом (між іншим, також її моделлю), бо життя швидкоплинне і хочеться встигнути зберегти популярних і улюблених багатьма людей. «Вибір музикантів для настінного календаря — мій особистий хіт-парад», — призналася Олена. «Мені симпатичні ці люди як особистості, подобається їхня музика. І якщо в «12 кадрах» портрет кожного місяця добирали, як нам із дизайнером здавалося, за характером людини, то цього року спрацювала проста логіка: моделей, яких знімали в легкому одязі, розподілили на теплі місяці, а кого у верхньому — ближче до зимових. Нічого незвичайного».

Проте, один фатальний збіг все ж таки вразив відвідувачів виставки: на сторіночку з написом «лютий» автор і дизайнер календаря помістили портрет Андрія Кузьменка, лідера групи «Скрябін», який трагічно загинув у автокатастрофі 2 лютого цього року.

P.S. Організатори вернісажу провели добродійний аукціон. Усі кошти, виручені від продажу фоторобіт і календарів, було перераховано волонтерським організаціям, які допомагають бійцям у зоні АТО і жертвам війни на Сході України.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати