Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Donbass modern music art»

У Донецьку відкрився перший у Східній Україні фестиваль сучасної музики
14 травня, 10:13

Фестиваль носить ім’я Вітольда Лютославського. До 100-річчя композитора виконають «Малу сюїту», «Фортепіанний оркестр», «Книга для оркестру», «Співи-квіти та співи-казки». На сцені Донецької філармонії донецький оркестр гратиме під керівництвом польського диригента Романа Реваковича, соло — Йоанна Фрешер, фортепіано — Беата Білінська.

На сцені Донбас Опери відбудуться симфонічні прем’єри, зокрема Александра Карастоянова-Херментін із Австрії виконає світову прем’єру «Klavierkonzert» (2000) у редакції для баяну з оркестром. Окрім того, на сцену вийде Євген Петриченко, який виконає «Антитези», симфонію №3 для сопрано, хору та симфонічного оркестру на вірші Ліни Костенко. Симфонічний супровід — Академічний симфонічний оркестр Запорізької обласної філармонії під керівництвом диригента, народного артиста України В’ячеслава Редя; Камерний хор Донецької державної музичної академії імені С. Прокоф’єва під керівництвом Алли Стельмашенко.

Фест ознаменується світовими прем’єрами: Володимир Стеценко вперше виконає чотири солоспіви для сопрано та струнного оркестру, Кирило Фандєєв — симфонічну поему «сАД»; Роман Качалов — концертну увертюру; Анатолій Шух — сюїту для оркестру «Голос над морем» для труби, арфи та струнного оркестру; Олена Чиста — «Свете тихий»; Данило Мілка — камерну симфонію та інші. На сцені гратиме Академічний симфонічний оркестр ім. С. Прокоф’єва під орудою Олександра Долінського.

Вечір сучасної опери та танцю відбудеться в залі Донбас Опера 16 травня. На сцену вийдуть виконавці з Японії, України та Австрії. Серед артистів як учні старших класів Школи хореографічної майстерності Вадима Писарєва, так і заслужені артисти, артисти балету Донецького національного театру опери та балету ім. А. Солов’яненка.

Урочисте закриття фестивалю поєднає Північну та Центрально-східну Європу з культурою Японії. На сцені Донецької філармонії відбудуться світові, європейські прем’єри у виконанні музикантів зі Швеції, Фінляндії, Японії та України. Диригент — Масатака Мацуо з Японії.

У композиторському конкурсі братимуть участь 33 автори з різних куточків України. Головний приз — виконання творів на сцені під час майбутніх фестивалів.

«Ми сподіваємося, що цей і наступний фестивалі зможуть стати іміджевими для Донецька. Адже він відкриває великі перспективи та хороші мистецькі основи. Цього року задіяне все, що маємо в місті, — найкращі зали, найкращі колективи, щоб показати нашим гостям, що в нас є щось інше, щось прекрасніше, ніж те, про що говорять останнім часом про Донецьк. Ми змінюватимемо концертні майданчики, проводитимемо музичні вечори в незвичайних місцях, зокрема на природі, щоб показати не тільки велич музики, а й велич природи», — розповідає Євген ПЕТРИЧЕНКО, композитор, засновник фестивалю.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати