Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Франківськ стане культурною Меккою

Організатори «Карпатського простору» розказали про амбітні плани — мистецькі та освітні
05 квітня, 10:39
У МЕЖАХ ФЕСТИВАЛЮ «КАРПАТСЬКИЙ ПРОСТІР» ВІДБУДЕТЬСЯ ВИСТАВКА ВСЕСВІТНЬО ВІДОМОГО ФРАНЦУЗЬКОГО ХУДОЖНИКА БЕРНАРДА ПРАССА (АНАМОРФОЗИ — ОДИН ІЗ ЙОГО УЛЮБЛЕНИХ ЖАНРІВ) / ФОТО З «ФЕЙСБУК»-СТОРІНКИ CARPATHIAN SPACE

Три дні (з 4 до 6 травня) в Івано-Франківську відбуватиметься ІІІ Міжнародний мистецький фестиваль «Карпатський простір». Цьогоріч до культурних проектів будуть долучені й освітні програми.

У форумі візьмуть участь 18 країн. Передбачені заходи літературного, театрального, кінематографічного і музичного напрямів. Так, національні читання «Ліна Костенко об’єднує» перетворять Франківськ на простір високої української поезії, а локація ART SPACE представить витвори сучасного мистецтва у знакових місцях міста — від площі Шептицького до музейних залів.

За словами куратора театрального сегменту, режисера Стаса ЖИРКОВА, у межах програми поєднають актуальний сценічний контент, сучасні європейські вистави з різних країн. Зокрема Національний угорський театр покаже виставу нашого земляка Атілли Віднянського «Сім’я Тотів» (за п’єсою класика угорської літератури Іштвана Еркеня). За сюжетом ідеться про те, як добропорядна сім’я стає жахливою моделлю тоталітаризму...

Із Тбілісі завітає Державний театр імені Сандро Ахметеллі з виставою режисера Іраклія Гогія «Колискова війни».

Ще одна культова європейська постановка «Антислова» — це продукт театральної компанії Spitfire Company на основі твору Вацлава Гавела. У цьому трагіфарсі, коли за келихом зустрічаються пивовар та політик, розкриваються несподівані підтексти, образи, а режисер Петр Бохач перетворює світ Гавела на карколомне гумористичне шоу з масками та провокаціями. В історії Гавела, який був одним із президентів Чеської Республіки, є гіркі іронічні роздуми про часи радянського гетто.

Спеціальною подією фестивалю стане вистава Національного театру ім. І. Франка «Річард ІІІ» з Богданом Бенюком у головній ролі (режисер — Автанділ Варсімашвілі, Грузія). А мегаподією закриття «Карпатського простору» буде виступ швейцарського гурту Kadebostany.

За словами ініціатора форуму «Карпатський простір» Богдана СТРУТИНСЬКОГО, голови Національної спілки театральних діячів України, «головна мета мистецького заходу — сприяти розвитку Прикарпаття як європейського регіону, а також активно розбудовувати культурний простір: творити і культурні, і дипломатичні зв’язки з країнами Європи».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати