Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Гарний настрій гарантовано

7 листопада франківці зіграють свою виставу-визитівку «Моя професія — синьйор з вищого світу» вже у сотий раз!
05 листопада, 17:04

Якщо у вас осіння хандра, депресія чи навіть коронавірусні побоювання, то надівайте маску, купляйте квиток та йдіть до Національного театру ім. І. Франка на суперкомедію «Моя професія — синьйор з вищого світу» —   все, як рукою зніме, і  гарний настрій гарантовано отримаєте!

П’єса італійських авторів Д. Скарначчі та  Р. Тарабузі має довгу, дуже успішну сценічну історію. Першим на цей твір звернув увагу корифей режисури Володимир  Миколайович Оглоблін ще у далекому 1981 році. З дня прем’єри вистава стала однією із найпопулярніших у глядачів (квитки запитували ще біля станції метро!) і найаншлаговішою в репертуарі Театру ім. І. Франка (її  зіграли 700 раз!),  побувала в численних гастрольних турне Україною, отримала чимало призів і стала знаковою у творчій  долі акторів: Валерія Івченка, Степана Олексенка, Анатолія Хостікоєва, Наталії Сумської, Богдана Бенюка, Олексія Петухова та інших...Так, для Хостікоєва, який  тоді зіграв роль Антоніо, це була тільки друга велика роль у трупі франківців,  і як зазначав Оглоблін, «темперамент  Анатолія збігався з італійським» і це додавало драйву  постановці... Кожна сцена викликала овації, а глядачі сміялися до... сліз!

У 2003 році нове життя «Синьйору...» подарувала перша українська антреприза «Театральної компанії Бенюк — Хостікоєв», де Анатолій  Хостікоєв виступив режисером та виконавцем ролі глави великої італійської родини Леоніда Папагатто. У тій постановці грала зіркова компанія — «сімейна мафія майстрів», як критики охрестили склад виконавців вистави, бо там справді зібралася суперкомпанія Хостікоєвих — Сумських, а той креативний «Синьйор...» мав шалений успіх у глядачів.

— Завдяки комедії Д. Скарначчі та Р. Тарабузі у постановці «Синьйор із вищого світу» вперше всій нашій родині довелося пожити, побути разом в одній виставі, — пригадує Н. СУМСЬКА. — Це тривало років п’ять-шість. Я дуже вдячна за цю ідею, бо фактично Анатолій Георгійович тоді об’єднав усю родину і ми мали нагоду частіше бачитися й працювати разом...

Нагадаю, в сімейній комедій сазі (постановці В. Оглобліна) я спочатку грала дівчинку Фйореллу, потім Валерію — дружину головного героя, а коли вирішили ставити оновленого «Синьйора...», залучивши всю нашу творчу родину, то образ Валерії я передала своїй сестрі — Ользі. Вона дуже класно впоралася з цією роботою: у неї вийшов образ, з одного боку, замученої безгрошів’ям жінки, а з другого — людини, на котрій тримається цей галасливий дім... А я сама перескочила на образ тітоньки Матильди, до речі, й зараз продовжую її грати...         Прем’єра поновленої вистави вже на франківській сцені відбулася 2014 року.  Нині роль Папагато грає Назар Задніпровський — представник ще однієї театральної династії, популярний актор театру й кіно. У цій п’єсі стільки всього поєднано — і драми, і комедії, а тому виставу обожнює публіка, і щоразу вона йде з аншлагами.

Вже кілька поколінь акторів грають у цій популярній постановці і коли глядачі запитують корифеїв  (Бенюка, Петухова чи Сумську, які немов зрослися зі своїми героями — Велутто, Марчелло, Матільда), в чому  секрет успіху вистави, то вони, посміхаючись кажуть: «Секрет  утому, що комедію треба грати... серйозно».

До речі, у сценографії  «Моя професій — синьйор з вищого світу»  використані   декорації  легендарного Ярослава Федоровича Нірода,  які були створені за ескізами  митця 1980-х. «В легкій і невибагливій комедії положень звучить тема родинних відносин, збереження дому та порятунку сім’ї як головної опори в житті кожної людини, — зазначає відома театральна критикеса Ганна Веселовська —  Главі великої італійської родини Леоніда Папагатто, можна вибачити все: і дрібні крадіжки продуктів на званих обідах і вечерях, і створення міфічного благодійного фонду підтримки бідних родин, тому що весь цей калейдоскоп подій затіяний ним заради однієї мети -добробуту своїх близьких. Щаслива розв’язка — заслужена нагорода артистичному й чарівному шахраєві. Відтак за припущенням авторів п’єси, підхоплені Матільдою — Сумською, химера театру, навіть фальшивого та резонерського, здатна врятувати будь-що. Власне, вона і рятує, буквально та незаперечно. Адже у тій, комедійній реальності Леонідо Папагатто своїм артистизмом годує усю родину. А в нашій, важкій та непередбачуваній, «театральна таблетка», подіє як заспокійливі та обнадійливі ліки».

В ювілейній постановці гратимуть: Наталія Ярошенко , Назар Задніпровський, Наталія Сумська, Анастасія Рула, Павло Піскун, Олег Стальчук, Ярослав Гуревич, Володимир  Ніколаєнко, Ольга Цимбаліст,  Євген Свиридюк, Олексій Петухов, В’ячеслав Хостікоєв, Арсеній Тимошенко, Ірина Дворянин та Олег Терновий.

Наступний показ вистави «Моя професія — синьйор з вищого світу»  відбудеться 27 листопада.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати