Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Художнє чародійство

Говорили, малювали, обпікали, запалювали, ділилися досвідом і поповнювали колекції — так у Дніпрі вдруге відбувся International Enamel Festival
16 серпня, 10:31

Перший міжнародний фестиваль емалі в Музеї українського живопису відбувся 2015 року. Тоді експозиція налічувала понад 200 творів. Цього року фестиваль відкрив масштабний двотижневий симпозіум, на який приїхали майстри емальєрної справи із різних куточків України, а також Аргентини й Білорусі.

«Симпозіум для митців — це обмін досвідом, навичками та професійними секретами, можливість працювати у професійно обладнаній майстерні, використовуючи в роботі якісні матеріали: спеціальні фарби та мідь, чорний метал. Запрошені митці із Дніпра, Запоріжжя, Києва, Одеси, Ужгорода, Луцька, а також майстри із Білорусі та Аргентини за умовами симпозіуму залишають по дві власні роботи, які поповнюють колекцію Музею художньої емалі у Дніпрі»,             — зазначають у музеї.

Спеціалісти розповідають, що техніка гарячої емалі дуже складна, із цим мистецтвом знайомі далеко не всі українці. Наприклад, щоб створити одну пластину, потрібно застосувати мінімум десять процесів. Фарба, яку художники наносять на металеву пластину під дією температури у 900 градусів, змінює колір. Отже, емальєр повинен володіти знаннями з хімії та фізики. Таким чином, у майстерні емалі поєднують мистецтво, науку, технології та трішки чародійства. І ця праця недаремна, адже емаль — це надміцний матеріал, який милуватиме зір своїми кольорами протягом десятиліть.

«З цим мистецтвом я познайомилася випадково. Кілька років тому я побувала на виставці робіт Олександра Бородая — сучасного художника-емальєра. І все... закохалася. Я консерватор по своїй природі, звикла до традиційного. Часто відвідую виставки картин у художньому музеї Дніпра або ж люблю прогулятися алеєю, де виставляють свої полотна місцеві художники. А от виставка емалей для мене особисто — це свято. Мені подобається спосіб представлення, тут все ніби оживає», — поділилася враженнями дніпрянка Олена ТКАЧУК.

Для дніпрян та гостей міста цьогорічна виставка — це не лише пасивне споглядання за готовими витворами. Усі охочі могли побачити, як народжуються твори з емалі й узяти участь у майстер-класі.

Справжні дива продемонстрував гість із Аргентини, художник-емальєр Марсело Бессі. Шість годин поспіль митець та учасники симпозіуму ділилися своїми знаннями й експериментували. Марсело Бессі працює з емаллю 35 років і вже володіє унікальними техніками її обробки. Нині для нього головне — відходити від традиційного й освоювати нове в цьому виді мистецтва.

До речі, у дніпровському музеї є унікальні твори розміром 2х1,5 м. Це зображення Козака Мамая та японського воїна Самурая. Виставка творів художньої емалі доступна для перегляду до 21 вересня.

Фото надано Музеєм українського живопису

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати