Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Iсторія солдата» у Підгорецькому замку

18 травня у рамках 36-го Міжнародного фестивалю музичного мистецтва «Віртуози» лунатиме камерний твір І.Стравінського
12 травня, 11:33
ФОТО ВЕРОНІКИ БОРКОВСЬКОЇ/«ДЕНЬ»

У Підгорецькому замку (в рамках відзначення Міжнародного дня музеїв) відбудеться сценічне виконання «Історії солдата» Ігоря Стравінського,  повідомила  «Дню»  прес-служба Львівської обласної філармонії. Сценічним майданчиком  стане однин із найкращих замків Центрально-Східної Європи, який є пам’яткою архітектури національного значення, це замок XVII—XVIII стст., епохи пізнього Ренесансу і бароко.

Нагадаємо, Підгорецький замок увібрав історичний колорит кількох країн — України, Литви, Польщі, Австрії і навіть США, адже він пов’язаний із американською історією часів Другої світової війни. У 2008 р. Всесвітній фонд пам’яток вніс Підгорецький замок до «Переліку 100 пам’яток світу», що потребують негайної реставрації. На сьогодні у Підгорецькому замку, який ще називали «Польським Версалем», відкрито музей, де проводять реставраційні роботи.

«Історію солдата» Ігор Стравінський написав у 1917 році на текст Шарля Фердинанда Рамю для трьох виконавців (Оповідач, Солдат і Диявол) і семи інструментів: скрипка, контрабас, фагот, корнет-а-пістон, тромбон, кларнет і перкусія. Це  камерний твір, зміст якого ґрунтується на легенді про Фауста та елементів старовинної народної казки: бідний солдат продає свою душу (втілену в скрипці) дияволу за книгу, що дозволяє передбачати майбутнє. Навчивши диявола звертатися зі скрипкою, солдат повертається в своє село. Та замість обіцяних трьох днів для спілкування з дияволом проходить три роки... Ніхто в селі не  впізнає солдата: ні його мати, ні колишня наречена, яка вже вийшла заміж. Тоді солдат, використовуючи свою чарівну книгу,  стає  дуже багатим чоловіком, але, на жаль, нещасливим...

Переклад  лібрето українською мовою зробили Ганна та Михайло Янісів. Виставу гратимуть  львівські виконавці (актор Юрій Глущук; танцюристи Олена Мицко, Олег Ласка та Юрій Мартин; інструментальний септет Львівської філармонії, диригент Сергій Хоровець та хореограф-постановник Сергій Наєнко). «Історію солдата»  покажуть  уже вдруге. Прем’єра відбулася  у Львові у жовтні  минулого року в рамках Міжнародного фестивалю сучасної музики «Контрасти» і викликала великий резонанс у музикознавців та публіки.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати