Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Класичне мистецтво дарує відчуття майбутнього!»

Центральною подією святкувань Дня Незалежності України стане виступ на Майдані міжнародного молодіжного оркестру I, Culture Orchestra
12 серпня, 16:57
ВСЕСВІТНЬО ВІДОМИЙ УКРАЇНСЬКИЙ ДИРИГЕНТ КИРИЛО КАРАБИЦЬ БАГАТО ВИСТУПАЄ ЗА КОРДНОМ. ІЗ 2013 РОКУ ВІН Є АРТ-ДИРЕКТОРОМ МОЛОДІЖНОГО ОРКЕСТРУ I, CULTURE ORCHESTRA (ПОЛЬЩА) / ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Нинішній візит I, Culture Orchestra (диригент Кирило Карабиць) уславленого колективу стане особливим. Молодіжний оркестр, до складу якого входять талановиті виконавці віком до 28 років із семи країн Східного партнерства (Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови, Польщі, України), 24 серпня вдень виступить на сцені Національної опери України, а ввечері — на столичному Майдані Незалежності, де класичну симфонічну програму зможуть почути всі охочі.

У Національній опері оркестром лунатимуть Перший скрипковий концерт Сергія Прокоф’єва (солістка — відома німецька скрипалька грузинського походження Ліза Батіашвілі), увертюра до опери Миколи Лисенка «Тарас Бульба» та однойменна оркестрова рапсодія чеха Леоша Яначека.

Концерт «I, Culture Orchestra» на Майдані розпочнеться з увертюри Лисенка. Також під диригуванням Кирила Карабиця прозвучать симфонічний епізод «Завод. Музика машин» уродженця Києва Олександра Мосолова (твір 1928 року вважається одним із небагатьох зразків музичного конструктивізму), «Мазур» з опери «Галька» польського класика Станіслава Монюшка, «Вальс» Кара Караєва з балету «Сім красунь», а також фінал Дев’ятої симфонії Бетховена (у виконанні цього «Гімну Європи» візьме участь Національна академічна хорова капела «Думка»). Серед сольних скрипкових мініатюр, які представить Ліза Батіашвілі, буде й «Реквієм для України» грузинського композитора Ігоря Лободи. Написаний у червні 2014-го твір уже звучав на багатьох всесвітньовідомих сценах у виконанні Батіашвілі в знак протесту проти російської агресії на сході України.

Пряму трансляцію виступу «I, Culture Orchestra» на Майдані здійснюватимуть міжнародні телеканали на майже 150 країн світу! Ведучим концерту буде Євген Нищук, трансляцію за кадром коментуватиме Юрій Макаров.

«ВІКНО НА ЗАХІД»

«День» попросив розповісти про майбутню подію її організаторів.

Єва БОГУШ-МООР, директор проекту, менеджер Iнституту Адама Міцкевича міністерства закордонних справ Польщі:

— Ми пишаємося можливістю взяти участь у відзначенні річниці Незалежності України. Цей проект ми вважаємо вікном на Захід.

Молоді артисти із семи країн Східного партнерства одержують творчий шанс і побудувати людські контакти. У результаті цього проекту ми навіть маємо подружні пари, а в однієї з них вже народилася перша дитина.

Робочі мови проекту — англійська, російська, польська.

Ми показуємо музикантам інші країни й інші можливості. Водночас сподіваємося, що їхній зв’язок із рідною країною триватиме. У цьому плані маестро Кирило Карабиць — найкращий приклад.

Під час репетицій я бачу відмінності між музикантами різних країн. Багато з них не мають досвіду міжнародної співпраці, гри в такого рівня оркестрі. Не знають, що далі робити із здобутою освітою... У Польщі з цим краще: ми маємо більше можливостей бувати у різних країнах, навчитися організовувати власне професійне життя у правильний спосіб.

Чимало проектів Інституту Адама Міцкевича спрямовані на промоцію польської музики за кордоном. Ми маємо можливість підтримувати найкращі оркестри світу, які виконують польську музику.

Сергій ПРОСКУРНЯ, головний режисер заходів із святкування Дня Незалежності України:

— Традиція виступів «I, Culture Orchestra» в столицях країн, які представлені в складі оркестру, — це один із принципів його діяльності. Ми дуже вдячні уряду Польщі, МЗС, Інституту Адама Міцкевича і Польському Інституту, які взяли на себе всю вагу видатків. Крім того, в частині презентації оркестру у Національній опері України долучиться Міністерство культури України.

Концерт на Майдані — це ініціатива Адміністрації Президента України і кількох громадських організацій. Нам вже вдалося провести річницю Революції Гідності, День пам’яті і примирення (8 травня). Все відбуватиметься у канонах, близьких до класичного мистецтва, яке нині стає цікавим різним верствам українців, особливо — молоді.

Достойного рівня програма говорить зокрема і про пам’ять, вшанування загиблих, події на сході України. Ми маємо давати людям можливість переживати катарсис. Ніщо, крім високого духу класичного мистецтва, не може це зробити. Лише воно дарує відчуття майбутнього!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати